שתף קטע נבחר

האם זהו ג'ון דמיאניוק בתמונה מסוביבור?

היסטוריונים גרמנים חשפו תמונות נדירות ממחנה ההשמדה, וחושדים שאחד מהמצולמים בהן הוא פושע המלחמה האוקראיני שהואשם בישראל כי הוא "איוואן האיום"

היסטוריונים בגרמניה חושדים כי בתמונה שצולמה במחנה ההשמדה סוביבור באפריל 1943 ושנחשפת כעת מופיע ג'ון דמיאניוק, מי שנטען כי הוא "איוואן האיום" שנהג באכזריות יוצאת דופן ביהודים שנכלאו במחנה ההשמדה טרבלינקה. ב-1988 הורשע דמיאניוק בישראל כי הוא אכן "איוואן האיום", אך בהמשך התקבל ערעורו. שנים אחר כך הורשע בגרמניה בסיוע לרצח 28 אלף יהודים בסוביבור ונידון למאסר.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  ()
מתוך אוסף התמונות שנחשף. בעיגול: האיש החשוד כדמיאניוק (צילום: U.S. Holocaust Memorial Museum)

  ()
U.S. Holocaust Memorial Museum

התמונה החדשה נכללת במצבור של 361 צילומים ממחנות השמדה ואתרים נאציים נוספים שחשפו אתמול החוקרים. התמונות נמצאו באלבומים שאוחסנו בעליית הגג ובארונות בבית משפחתו של סגן מפקד סוביבור, ו-62 מהן מתעדות את סוביבור – מחנה שעד כה היה התיעוד ממנו חסר לחלוטין.

 

ב"וושינגטון פוסט" מדווחים כי ההיסטוריונים הגרמנים חושדים שבאחת התמונות, שבה מצולמים שומרים נאצים, נראה דמיאניוק שוכב על הקרקע. לפי העיתון, היסטוריונים בארה"ב נזהרים מלקבוע שאכן מדובר בו, ואומרים שדרושה בדיקה נוספת.

 

סוביבור, טרבלינקה, אוהיו

דמיאניוק נולד בסמוך לקייב, וככל הידוע גויס לצבא הרוסי בתחילת שנות ה-40 ונפל בשבי הצבא הגרמני ב-1942. אחר כך התנדב לשרת ביחידות ה-SS והשתתף במשימות שונות במחנות ריכוז והשמדה, בהם סוביבור וטרבלינקה. אחרי מלחמת העולם השנייה, ב-1952, הגיע לארה"ב כפליט אוקראיני והשתקע באוהיו.

דמיאניוק בבית המשפט במינכן לפני תשע שנים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דמיאניוק בבית המשפט במינכן לפני תשע שנים(צילום: רויטרס)

ב-1975 הגיע למדור הישראלי לגילוי פושעים נאצים מידע על אודותיו, ובדיקה העלתה כי הוא "איוואן האיום", שנודע באכזריות שבה נהג כלפי אסירים יהודים בשואה ובמקרי הרצח הרבים שביצע במו ידיו. כמה ניצולי שואה ששרדו את מחנות המוות אישרו את זהותו. אחרי חקירה שערכה ארה"ב קבע ב-1981 בית משפט שם כי דמיאניוק הוא אכן "איוואן האיום" וכי שיקר בבקשת ההגירה שהגיש לארה"ב. אזרחותו האמריקנית נשללה, וב-1986 הוא הוסגר לישראל.

 

במשפטו בישראל הסתייע דמיאניוק בעורך הדין יורם שפטל, וטען כי לא הוא "איוואן האיום". בתום משפט סוער ואמוציונלי דחה בית המשפט את טענות דמיאניוק והרשיע אותו בכל הסעיפים. ב-1988 נגזר עליו עונש מוות.

משפט דמיאניוק בישראל (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
משפט דמיאניוק בישראל(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

דמיאניוק ערער לבית המשפט העליון, וביולי 1993 פסק העליון פה אחד כי הוא זכאי מחמת הספק. בית המשפט סירב להרשיע את דמיאניוק בנוגע לשירותו כשומר במחנה סוביבור ובמחנות אחרים, מכיוון שההאשמה לא הופיעה בכתב האישום המקורי.

 

בספטמבר 1993, פחות מחודשיים לאחר זיכויו, הועלה דמיאניוק על מטוס בחזרה לארה"ב, ושם הושבה לו אזרחותו האמריקנית. 16 שנה אחר כך, ב-2009, גורש לגרמניה, ושם עמד לדין והורשע בסיוע לרצח יותר מ-28 אלף יהודים בסוביבור. הוא נידון לחמש שנות מאסר ומת שנה אחר כך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החשד: זה דמיאניוק בסוביבור (צילום: U.S. Holocaust Memorial Museum)
מומלצים