שתף קטע נבחר

צילום: AP

ברק: "נתניהו ירצה לספח מחשש לתבוסה בבחירות"

ראש הממשלה לשעבר החמיא לטראמפ: "מעולם לא שמענו מנשיא אמריקני דברים כל כך תומכים בעמדה הישראלית". בריאיון לאולפן ynet טען ברק שנתניהו מנצל את התוכנית לצרכיו הפוליטיים: "הוא מנסה להכשיל כל סיכוי להתקדמות עם הפלסטינים, נוח לו שהימין הקיצוני מבקר אותו"

 

ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק אמר הבוקר (יום ד') כי ראש הממשלה המכהן בנימין נתניהו מתכוון להפיק רווח פוליטי מתוכנית השלום שהציג נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. על השאלה מה יקרה אם נתניהו ינסה להעביר בממשלה את ההחלטה לספח את בקעת הירדן עוד לפני הבחירות בשניים במרץ, אמר ברק בריאיון לאולפן ynet: "זו תהיה טעות שנובעת מהאפשרות של תבוסה בבחירות".

 

לעיון בתוכנית המלאה - לחצו כאן

 

ברק הוסיף בנוגע לתוכנית ולנתניהו כי "מצא אותנו ההישג הזה בראש ממשלת מעבר שעומד בראשה נאשם בשוחד. זה סיפור עצוב, אבל לא אלמן ישראל וצריך פשוט להחליף אותו. אם הוא ינסה לעשות משהו אז הוא ינסה. לפי דעתי הוא היה צריך להתפטר. הציבור יזיז אותו עוד כמה שבועות. אם הוא יעביר את הדבר הזה - זה יגרום נזק".

אהוד ברק ראיון אולפן (צילום: רז גרוס)
אהוד ברק(צילום: רז גרוס)

- עוד לפני התוכנית אמרת שזו הזדמנות מוצלחת, הזדמנות היסטורית.

"לא שמענו מעולם מנשיא אמריקני דברים כל כך תומכים בעמדה הישראלית ומהבחינה הזאת זה יוצר הזדמנות יוצאת דופן אבל מטיל גם אחריות יוצאת דופן: זה מחזיר אותנו לבעיית היסוד, מה ישראל רוצה. אני אומר לך שההתעסקות המבוהלת הזו של נתניהו בסיפוח הבקעה, שבינתיים אני שומע שזה נדחה, אין לה שום קשר להצלחת התוכנית. היא משקפת את הקשר של נתניהו עם הימין הקיצוני. נוח לנתניהו שהם מבקרים אותו. בסופו של דבר הסיבה האמיתית שהימין רואה בזה הישג גדול היא שהם מניחים שהפלסטינים לא יקבלו את זה וזה לא יבוא לידי ביטוי".

 

- אולי הימין צודק והפלסטינים לא פרטנר לשום דבר.

"אני אחרון המגינים על הפלסטינים. זה שהם הכשילו דברים לפני 12 שנים או חמש שנים - זה לא אומר שלא כדאי לנו לנסות. הברירה של ישראל היא פשוטה, אם אנחנו משתמשים בזה כדי לסכל את האפשרות שתהיה אי פעם הסדרה או התקדמות - אז הוא יביא בהכרח למדינה דו-לאומית או למדינת אפרטהייד יהודית.

 

"בבחירה שיש כרגע, וצודק גנץ, סוף מעשה במחשבה תחילה. צריך לדון בצעדים המעשיים. נתניהו לא תנאי לכל הדבר הזה. הוא מנסה להכשיל כל סיכוי שתהיה התקדמות עם הפלסטינים. צעדים חד-צדדיים שנגיע אליהם לאחר ניסיון רציני להגיע להסדר ייראו אחרת לגמרי מבחינת השכנים שלנו הערבים, מבחינת העולם ומבחינת הציבור הישראלי".

  ()

 

- אנחנו רואים כאן נשיא אמריקני שמתגייס לסייע לידידו הקרוב. אפשר לומר שישראל זכתה בראש ממשלה עם קשרים חדשים בבית הלבן וזה לטובתנו.

"אני לא אומר שזה לא טוב, אנחנו צריכים לראות בפיקחון את הסיבות ואת מה שקורה באמת. הנסיבות של הנשיא מורכבות, הוא פונה לאוונגליסטים ולנתניהו שעושה מאמצים לא פשוטים במחיר קעקוע המסורת של יחסים טובים עם שתי המפלגות, במחיר של קרע עם היהדות האמריקנית כדי לתמוך בטראמפ - וטראמפ יודע להכיר תודה. טראמפ עוזר לנתניהו ונתניהו עוזר לטראמפ. אם התוצאה טובה לישראל אז אני לא מתלונן. התוצאה שהושגה אתמול היא טובה ובלבד שנשתמש בזה בצורה נכונה. קודם חושבים ואחר כך עושים, לא לבד בצורה הזויה".

 

- כלומר, אתה אומר שמי שרוצה ליהנות מהתוכנית שלא יספח.

"לא לעשות שום דבר מיד. אין פה שום דבר שמכריח אותנו לפעול, אין איום מהזירה הירדנית. יש נזקים פשוטים: היכולות המבצעיות של חיל האוויר הישראלי נגד איראן למקרה הקצה שצריך לפעול מול איראן נראות אחרת. ומגבלות על ידי האפשרות שמספחים את בקעת הירדן מחר או ביום ראשון - העומק האסטרטגי שירדן נותנת לנו נפגע, ואנו נותנים רוח גבית לאלה שרוצים להביא את נתניהו וישראל להאג. לעשות הכול בשכל ובמחשבה תחילה".

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו בחשיפת תוכנית המאה  (צילום: קובי גדעון, לע
טראמפ ונתניהו בחשיפת תוכנית השלום(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

אלון פנקס, לשעבר הקונסול הכללי של ישראל בניו יורק, אמר במשדר: "אנחנו דנים בתוכנית הזו כאילו היא מחר הולכת להתיישם. זה לא המצב. זה לא יקרה עד אחרי שתקום ממשלה בישראל, עד שהפלסטינים יאותו לדבר. הפלסטינים יכולים להגיד שזו לא תוכנית טובה ושנדרשים שינויים ושכבסיס להתחלה של משא ומתן אנחנו מקבלים את המתווה. זה יכול לקרות אולי אם בני גנץ ירכיב ממשלה. זה בוודאי לא יכול לקרות תחת ממשלת ימין של נתניהו".

 

- מה טראמפ ניסה להשיג בנאום המחבק הזה?

"אני לא יודע מה טראמפ ניסה להשיג. הוא רוצה הצלחות מיידיות, תמונה, טקס. להניח שהוא ימשיך להתעניין בזה ברמת העניין שמגלים אצלכם באולפן - אני חושב שזאת הפרזה. היה לו את ג'ון בולטון על הראש, יש לו משפט הדחה בסנאט שמעיק עליו, אל תתפלא אם בעוד שבוע הוא יקבל מכתב אהבה מקוריאה הצפונית, אל תפסול שבעוד שבועיים אולי שר החוץ היפני יגיד לו שרוחאני רוצה להיפגש בז'נבה".

 

- אולי לא כדאי לפקפק בקשר ובחשיבות שלנו בעיני טראמפ?

"כדאי מאוד לפקפק, זה לא מעניין אותו, זה לא על סדר יומו או על סדר יומו של הציבור האמריקני. זה לא נושא בבחירות ולא מעסיק את התקשורת האמריקנית. זה שאנחנו דשים בזה לא הופך את זה למעניין עבור האמריקנים. אנחנו יודעים מה נתניהו רצה, להמשיך את השיח המדיני שיחליף את השיח המשטי. אם השיח זה יימשך - כמובן שזה ידרוש תגובות אמריקניות אבל כשאני מסתכל חצי שנה קדימה אני באמת לא רואה כמת מחויבות והתעסקות של האמריקנים. גם להם יש בחירות בנובמבר, זה באמת לא מעסיק אותם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים