שתף קטע נבחר

אתגר כמו הטרור: כבר 100 מיליון איש במצרים

אוכלוסיית מצרים גדלה ב-2.5 מיליון תושבים בשנה, והחודש תחצה את רף ה-100 מיליון. כש-97% מהתושבים מרוכזים ב-8% מהשטח, הממשלה יוצאת בקמפיין "שני ילדים זה מספיק" – ותושבים חולמים לברוח מקהיר הצפופה. אבל לאן?

רניה סייד יושבת בדירה של אחותה ברחוב רועש של הבירה קהיר, ומקווה שיום אחד תוכל לעזוב את העיר, שנעשית יותר ויותר צפופה. אוכלוסיית מצרים מתקרבת בימים אלה ל-100 מיליון תושבים, והחודש היא צפויה לחצות את הרף זה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מצרים צפיפות אוכלוסין שוק מרכזי בקהיר (צילום: רויטרס)
איפה יעבדו 80 מיליון איש? שוק בקהיר(צילום: רויטרס)

כמו רבים אחרים בקהיר, רניה מקווה לעבור לאחת מערי הלוויין של הבירה הנבנות עבור האוכלוסייה הגדלה. נשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי מגדיר את הגידול המהיר באוכלוסייה כאחד האתגרים הגדולים ביותר של מצרים לצד הטרור.

 

"אני רוצה להעביר את שני הילדים שלי למקום שבו יש מנטליות טובה יותר, מקום שבו יש חינוך", מסבירה רניה בת ה-36, תושבת אזור ארד א-ליווה, שבו שורות של גושי בניינים נישאות מעל רחובות לא סלולים ומלאי-אבק. "למרבה הצער, קשה מאוד במקומות כמו זה".

 

האדם ה-100 מיליון במצרים, שייוולד החודש, יצטרף למדינה שבה לשישה מכל עשרה אנשים טרם מלאו 29. מדינות ערביות ואפריקניות רבות מתקשות להתמודד עם הגידול האדיר באוכלוסייה, אבל אלכסנדר בודירוזה, נציג קרן האוכלוסין של האו"ם במצרים, אומר שבמצרים הקושי גדול במיוחד, משום ש-97% מתושביה מרוכזים ב-8% בלבד משטחיה ומתקבצים באזור נהר הנילוס.

מצרים צפיפות אוכלוסין רניה סייד קהיר (צילום: רויטרס)
רניה בדירה בקהיר. רוצה מקום אחר(צילום: רויטרס)

אוכלוסיית מצרים גדלה ב-2.5 מיליון בני אדם בשנה, ולדבריו יצירת שטחים חדשים לדירות, בתי ספר ובתי חולים נמצאת כעת בעדיפות עליונה. באזורים המיושבים של מצרים, יש בממוצע כ-1,400 תושבים לכל קילומטר מרובע.

 

הבעיה הגדולה מכולן היא מקומות העבודה. לפי נתוני הבנק העולמי, כוח העבודה של מצרים יגיע ל-80 מיליון בני אדם בתוך עשר שנים, אבל כדי ליצור די מקומות עבודה צריכה הצמיחה הכלכלית להיות לפחות פי שלושה מקצב הגידול באוכלוסייה. לפי נתונים אלה, מצרים זקוקה לצמיחה של 7.5%, אבל התחזית הממשלתית לשנת הכספים הנוכחית היא של 5.9% בלבד.

מצרים צפיפות אוכלוסין שוק מרכזי בקהיר (צילום: רויטרס)
"לפני 30 שנה הכול היה שטח חקלאי". צפיפות אדירה בקהיר(צילום: רויטרס)

אם לא די בכך, כלכלת מצרים עלולה לספוג נזק מהמחסור במים שנגרם משינויי האקלים ומסכר שבונה אתיופיה בנילוס. עם הגידול באוכלוסייה יגבר גם הלחץ על התשתיות, בכלל זה כבישים ושירותי התחבורה הציבורית.

 

המטרה: "רק" 191 מיליון ב-2032

"לפני 30 שנה כל האזור הזה היה שטח חקלאי", אומר נביל רוואש, בן 60, שגר גם הוא בארד א-ליווה, ניצב ברחוב עמוס באנשים ומכוניות, "אבל עם גידול האוכלוסייה אנשים התחילו לבוא לכאן ולבנות".

 

הרשויות במצרים טוענות כי הן הצליחו להפחית את קצב הילודה הודות לקמפיין שהן מנהלות תחת הכותרת "שניים זה מספיק", קמפיין הקורא תיגר על המסורת של הקמת משפחות גדולות, מסורת שממשיכה להתקיים באזורים כפריים. במשרד הממשלתי לסולידריות חברתית הכשירו מתנדבים המעודדים זוגות להביא פחות ילדים לעולם, ולדברי גורמים במשרד במהלך שנת 2019 ביקרו המתנדבים האלה ב-2.6 מיליון בתים. במשרד מציינים כי לפי מחקר של האו"ם, שיעור הילודה במצרים ירד מ-3.5 ילדים למשפחה ב-2014 ל-3.1 ב-2018.

מצרים צפיפות אוכלוסין רניה סייד קהיר (צילום: רויטרס)
כולם נוהרים לנילוס. רניה והמשפחה בדירה בקהיר(צילום: רויטרס)

"אם נכניס יותר משמעת, כך שאנשים יביאו לעולם פחות ילדים, נוכל להביא לשיעור ילודה של 2.1 בשנת 2032", אומר עבד אל-חמיד שרף א-דין מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. נתון כזה פירושו שאוכלוסיית מצרים עדיין תגיע בשנת 2052 ל-153 מיליון בני אדם, אבל אם שיעור הילודה יהיה 3.4, לשם השוואה, היא תגיע בזמן הזה ל-191 מיליון.

 

כך או כך, ממשלת מצרים חייבת לנקוט פעולה בכל הנוגע לצפיפות בקהיר, שבה גר אחד מכל חמישה מצרים. היא מתכוונת להתחיל להעביר משרדי ממשלה אל מחוץ לבירה כבר ביוני, אבל עבור רבים מעבר למקומות אחרים אינו בגדר אפשרי, בשל היעדר אמצעי תחבורה ומקומות עבודה.

 

"ריכוזיות היתר של המדינה המצרית ושל כלכלת מצרים הובילה לריכוז אדיר של מצרים במטרופולין אחד", אומר טימות'י קלדס, ממכון תחריר למדיניות במזרח התיכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רניה סייד. "שניים זה מספיק"
צילום: רויטרס
מומלצים