שתף קטע נבחר

בניגוד לעמדת מנדלבליט: אוחנה מינה את דן אלדד למ"מ פרקליט המדינה

שר המשפטים הודיע כי עו"ד דן אלדד ימונה לתפקיד: "הניסיון והידע הרבים הביאו אותי למסקנה שהוא האדם הנכון". אלדד לא היה בין השמות שהוצעו על ידי היועמ"ש - שהזהיר את אוחנה מראש: תהיה מניעה משפטית למינוי

עו
"נושא את ה-DNA של הפרקליטות". עו"ד דן אלדד (צילום: דוברות משרד משפטים)

שר המשפטים אמיר אוחנה הודיע הערב (ראשון) כי הוא ממנה את עו"ד דן אלדד, מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, לממלא-מקום פרקליט המדינה. "מברך את עו"ד דן אלדד ומאחל לו בהצלחה, הניסיון והידע הרבים לצד התכונות המאפיינות אותו, הביאו אותי למסקנה שהוא האדם הנכון להוביל את הפרקליטות בעת הזו", אמר.

 

אלדד לא היה בין המועמדים שהציע היועמ"ש אביחי מנדלבליט - שכללו בין היתר את נורית ליטמן, ציון אילוז, ליאת בן ארי, שלמה למברגר ואורית קוטב. אוחנה ציין כי "סעיף 23א' לחוק המינויים מורה כי השר ימנה מ"מ מקרב עובדי המדינה, ולכן שמות אחרים שהועלו בפני השר לא באו בחשבון".

 

היועמ"ש מצידו עדכן את השר מראש שתהיה מניעה משפטית לפעול כך בלי הסכמה גם שלו. הוא העביר לשר שבעה שמות, אך אוחנה לא רצה אף אחד מהם. את דן אלדד היועמ"ש לא רוצה, וחושב שהוא לא מתאים לתפקיד. מועמד אחר שאוחנה בחן היה קמיל עטילה, דרוזי מבית ג'אן, המשמש ראש המחלקה הפיסקלית בפרקליטות המדינה.

אמיר אוחנה אביחי מנדלבליט (צילום: אלכס קולומויסקי, יאיר שגיא)
היועמ"ש הזהיר מראש, השר לא שינה את דעתו. אוחנה ומנדלבליט(צילום: אלכס קולומויסקי, יאיר שגיא)

נורית ליטמן, אורית קוטב, ציון אילוז, ליאת בן ארי, שלמה למברגר (צילום: יאיר שגיא, מאיר אוחיון, הרצל יוסף, אתר משרד המשפטים)
המועמדים של מנדלבליט(צילום: יאיר שגיא, מאיר אוחיון, הרצל יוסף, אתר משרד המשפטים)

גורמים במשרד המשפטים אמרו אתמול כי מינוי זה של אלדד הוא בבחינת הרע במיעוטו. "אמנם היועץ העדיף את למברגר, אך אם חושבים על מזעור הנזקים, היה חשש שהשר אוחנה יצניח לתפקיד משפטן חיצוני - דבר שהיה גורם נזק ממשי והתנגשות", אמרו הגורמים. "דן אלדד, שהוא מנהל בכיר בפרקליטות ונושא את ה-DNA שלה, לא יעשה מהפכות או פרובוקציות".

 

גם מבחינת השר אוחנה זה בבחינת "הישג", שכן אלדד היה מנבחריו גם בסיבוב הראשון - אך הוא התעקש על אורלי בן-ארי גינזברג וספג לאחר מכן מפלה קשה כשהיא ויתרה על התפקיד. במהלך חיפושיו הציע השר אוחנה את המשרה לכמה משפטנים מקרב עובדי המדינה, שסירבו להגיע כי חששו מ"זובור" של הפרקליטות.

 

אוחנה אמר עוד על בחירתו: "לאחר תקופה ארוכה בה ראיינתי מועמדים רבים, שקלתי בכובד ראש את התאמתם ונועצתי בנציב שירות המדינה פרופ' דניאל הרשקוביץ ולמעלה מן הנדרש בחוק גם עם היועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט – הגעתי למסקנה כי הפרקליט המתאים למלא את תפקיד מ"מ פרקליט המדינה בעת הזו הוא מנהל המחלקה הכלכלית עו"ד דן אלדד. כולי תקווה כי המינוי יתרום לתהליך חיזוק אמון הציבור במערכות אכיפת החוק. התרשמתי מתחושת שליחות עמוקה המפעמת בו, ואני מאחל לו הצלחה רבה במשימות הרבות שעומדות בפני פרקליטות המדינה.  בהזדמנות זו אני מבקש להודות לכל המועמדות והמועמדים שראיינתי על נכונותם לשאת בתפקיד החשוב ולתרום מניסיונם למען המשימה החשובה של חיזוק אמון הציבור במערכת".

אורלי בן ארי גינזברג ואמיר אוחנה (צילום: רפי קוץ)
התעקש וספג מפלה קשה. אוחנה עם אורלי בן-ארי גינזברג(צילום: רפי קוץ)

אלדד מכהן זה 27 שנים בשורה של תפקידים בפרקליטות, וכמנהל המחלקה הכלכלית משנת 2013. הוא התמחה בפרקליטות מחוז ירושלים ובבית המשפט העליון, אצל כב' הנשיא בדימוס אהרן ברק, אז המשנה לנשיא בית המשפט העליון. עבד כפרקליט בפרקליטות מחוז ירושלים בין השנים 2005-1994 ושימש במהלכן כשנה גם כעוזרו של היועץ המשפטי לממשלה, לימים המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, אליקים רובינשטיין. טרם תפקידו הנוכחי שימש כממונה במחלקה הכלכלית וכמנהל תחום בכיר (דין משמעתי) בפרקליטות המדינה.

 

הוא ייצג את המדינה בתיקים פליליים, ביטחוניים, אזרחיים, מינהליים ובתיקי מסים. בין היתר טיפל בפרשת ארגון הטרור שפעל נגד פלסטינים באזור יהודה ושומרון, ההליכים בעניינו של מרדכי ואנונו לאחר שחרורו ממאסרו, פרשת השוחד תמורת מינויים ברשות המסים, פרשת המרמה של שמאים נגד הביטוח הלאומי.

 

אלדד בוגר ומוסמך (בהצטיינות) של הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים. לימד בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה וכיהן כחבר בית הדין המשמעתי המחוזי של לשכת עורכי הדין, כחבר הוועדה הדנה בקובלנות משמעתיות נגד רופאים וכחבר הצוות לחיזוק שלטון החוק וטוהר המידות בשלטון המקומי.

 

תיק "ישראל ביתנו" וחקירות בעלות חשיבות ציבורית 

המחלקה הכלכלית שבראשה עומד אלדד מונה כ-40 עובדים: כ-26 פרקליטים, ארבעה עובדים מנהליים, שמונה מתמחים ושני סטודנטים. תיק דגל שמנהלת המחלקה הוא תיק "ישראל ביתנו" - פרשיית ענק העוסקת בשחיתות שלטונית. רבים מן הנאשמים שם הורשעו, והנאשמת המרכזית פאינה קירשנבאום, מי שהייתה סגנית שר הפנים וחברת כנסת, עומדת לדין בשורת עבירות כולל קבלת שוחד.

 

בשנים האחרונות ניכרת מגמת עלייה בעבריינות "הצווארון הלבן" והפשיעה הכלכלית במדינת ישראל. תהליכי גלובליזציה, ההתפתחיות הטכנולוגיות והדומיננטיות של המיחשוב בניהול מערכות עסקיות ופיננסיות, הביאו להתפתחות פשיעה כלכלית, כמו גם לתופעות שחיתות בקרב עובדים בכירים במשרדי הממשלה, נבחרי ציבור ועובדי רשויות מקומיות.

 

התיקים שבהם מטפלת המחלקה מתאפיינים בעבריינות מתוחכמת יותר, בחומר חקירה רחב היקף, בשאלות משפטיות ועובדתיות מורכבות - ויש להם חשיבות ציבורית. במרבית התיקים, החשודים והנאשמים הם דמויות מפתח בהוויה הציבורית: מנהלי בנקים וחברות ביטוח, מנהלים בכירים בעולם העסקי והפיננסי, נבחרי ציבור ועובדים בכירים בגופים ציבוריים.

 

המחלקה מייעצת לפרקליט המדינה ולמשניו בנושאים שבמומחיותה, כמו גם לגופים שונים ובהם בנק ישראל, הממונה על הביטוח באוצר וכונס הנכסים הרשמי. כמו כן, משתתפת המחלקה בהליכי חקיקה ובפורומים לקביעת מדיניות אכיפה פלילית. לצד כל אלו, המחלקה מייעצת לאגף המשמעת בנציבות שירות המדינה בענייני השעיית עובדי מדינה ובתחומים המשיקים לעניינים פליליים ומשמעתיים.

 

מקום מושבה של המחלקה הכלכלית הוא בירושלים, אך פרקליטיה מנהלים תיקים בבתי משפט השלום ובבתי המשפט המחוזיים בכל רחבי הארץ. המחלקה הכלכלית מנהלת את הערעורים על תיקיה בבית המשפט העליון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות משרד משפטים
עו"ד דן אלדד
צילום: דוברות משרד משפטים
מומלצים