שתף קטע נבחר

דיווח: איחוד האמירויות תיאמה את הפגישה בין נתניהו לשליט סודן

לפי בכיר בצבא סודן, אל-בורהאן קיווה שהפגישה עם נתניהו באוגנדה תסייע להסרת ארצו מרשימת המדינות שתומכות בטרור. לפי בכירים בישראל רה"מ ציפה לכינון יחסים דיפלומטיים מלאים, וקיבל פחות - ובלי תמונה לקמפיין. מה האינטרס הישראלי בסודן, שנחשבת לנתיב הברחת נשק מאיראן לעזה?

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש אתמול (ב') עם יו"ר מועצת הריבונות של סודן, עבד אל-פתאח אל-בורהאן. הפגישה בין נתניהו לאל-בורהאן התאפשרה לאחר שראש הממשלה הישראלי פתח למנהיג הסודני את הדלתות בוושינגטון. לפי דיווח בסוכנות הידיעות AP, מי שתיאמה את הפגישה בין שני המנהיגים הייתה איחוד האמירויות הערביות. בניגוד לציפיות המוקדמות בישראל, בפגישה לא הוסכם על כינון יחסים דיפלומטיים עם סודן, וגם לא הופצה תמונה משותפת של שני המנהיגים.

 

 

שרה נתניהו בנימין נתניהו עם נשיא אוגנדה יוורי מוסווני (צילום: רויטרס)
בני הזוג נתניהו נתניהו עם נשיא אוגנדה ורעייתו (צילום: רויטרס)

יו
רוצה לגיטימציה בינלאומית. אל בורהאן עם ראש ממשלת אתיופיה, אוגוסט(צילום: רויטרס)

נתניהו ואל-בורהאן, שסיכמו "להתחיל שיתוף פעולה שיוביל לנורמליזציה", נועדו באנטבה שבאוגנדה לאחר מגעים דיפלומטיים חשאיים שהתקיימו בחודשים האחרונים. אתמול הזמין מזכיר המדינה האמריקני, מייק פומפאו, את אל-בורהאן לוושינגטון. בכירים בישראל טענו כי נתניהו הוא שתיווך במגעים לקיומה של פגישה בין פומפאו ואל-בורהאן. מבחינת אל-בורהאן, הפגישה שיקיים עם פומפאו בארצות הברית היא הישג חשוב וקבלת לגיטימציה בינלאומית לשלטונו.

 

הלילה מסרה מחלקת המדינה המדינה האמריקנית כי בשיחה בין פומפאו לאל-בורהאן, שבה הוא הזמין אותו לוושינגטון בהמשך השנה, הוא הודה לו על ה"מנהיגות" שגילה בפגישתו עם נתניהו באוגנדה. עוד נמסר כי פומפאו ואל-בורהאן "שיתפו את רצונם לקדם את שותפותה הפעילה של סודן בקהילות האזוריות והבינלאומיות, ואת מחויבותם לפעול ליחיסים חזקים ובריאים יותר בין ארה"ב לסודן".

 

איחוד האמירויות תכננה, סעודיה ומצרים היו בסוד

במקביל, בכיר בצבא סודן אמר לסוכנות הידיעות AP כי המפגש בין נתניהו לאל-בורהאן תוכנן על-ידי איחוד האמירויות, ומטרתו הייתה "להאיץ" את הסרתה של סודן מהרשימה האמריקנית של המדינות תומכות הטרור. הבכיר הסודני הוסיף כי רק חוג קטן של בעלי תפקידים בכירים בסודן, כמו גם בסעודיה ובמצרים, ידעו על קיום הפגישה.

 

בממשלת סודן הופתעו מן הפגישה בין אל-בורהאן לנתניהו. בהודעת דובר ממשלת סודן פייסל סאלח נכתב: "למדנו על הביקור מאמצעי התקשורת. לא יידעו אותנו ולא התייעצו איתנו לפני היציאה שלו לאוגנדה. נמתין לשובו ונבקש הבהרות".

 

ארה"ב הכניסה את סודן לרשימה המדינות תומכות הטרור ב-1993, לאחר שנשיא המדינה דאז עומאר אל-באשיר אירח את אוסמה בן לאדן וטרוריסטים מבוקשים נוספים. הצעד ביטל את זכאותה של סודן להקלה בחובות ולמימון מקרן המטבע הבינלאומית ומהבנק העולמי.  

תקיפת מפעל הנשק בסודן ב-2012. יוחסה לישראל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תקיפת מפעל הנשק בסודן ב-2012. יוחסה לישראל(צילום: EPA)

הסודנים חוגגים בנווה שאנן את ההפיכה ()
יעזבו את ישראל? מסתננים מסודן חוגגים בת"א את הפלת אל-באשיר, אפריל

נראה שנתניהו ציפה שלפחות יזכה בתמונה עם אל-בורהאן, כדי שיוכל להציגה בקמפיין הליכוד לבחירות המתקרבות. ככל הנראה, סודן מנעה פרסום של תמונה משותפת מהפגישה בין שני המנהיגים. ייתכן שאל-בורהאן חשש ללכת רחוק מדי בעקבות הודעת הליגה הערבית נגד עסקת המאה ומחשש לספוג ביקורת קשה מדעת הקהל במדינות הערביות.

 

מזכ"ל אש"ף, סאיב עריקאת, תקף את פגישתו של נתניהו עם אל-בורהאן, וכינה אותה "סכין בגב העם הפלסטיני". לדבריו, "הפגישה חורגת מיוזמת השלום הערבית, בזמן שבו הפלסטינים מתמודדים עם עסקת המאה".

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר כי בפגישה הוסכם "להתחיל שיתוף פעולה שיוביל לנורמליזציה של היחסים בין שתי המדינות". עוד נמסר: "נתניהו מאמין שסודן נעה בכיוון חדש וחיובי, והביע את השקפתו זו בפני פומפאו. אל-בורהאן מעוניין לסייע למדינתו לעבור תהליך של מודרניזציה על-ידי הוצאתה מבידוד והצבתה על מפת העולם".

 

האינטרס הישראלי בסודן

לישראל יש עניין רב בסודן. ראשית, היא מעוניינת לבלום את הברחת אמצעי הלחימה מאיראן דרך סודן לעזה. לפי דיווחים בכלי תקשורת זרים, ישראל תקפה בעבר כמה פעמים משלוחי נשק בסודן. לפי דיווחים אלה, בשנת 2009 תקפה ישראל שיירת משאיות שהסיעה אמצעי לחימה ששלחה איראן אל ארגון חמאס דרך סודן. עוד דווח, כי ישראל תקפה באותה הזדמנות גם ספינת נשק איראנית בעזרת כוח של חיל האוויר או כוח של שייטת 13. בשנת 2012 נטען שישראל תקפה בחרטום, בירת סודן, מפעל נשק שייצר תחמושת עבור חמאס. לאחר התקיפה האשים הנשיא הסודני דאז אל-בשיר את ישראל. 

 

 

לצד מניעת הברחות אמצעי הלחימה, ישראל מעוניינת גם שסודן תסכים לקבל בחזרה את מבקשי המקלט הסודנים, שמהווים כרבע מהמסתננים לישראל. מטרה נוספת היא לאפשר למטוסים ישראליים לטוס מעל שמי סודן בדרכם מישראל ואל ישראל. גורם ישראלי אמר כי פגישת נתניהו ואל-בורהאן צפויה להשפיע בנושא. הגורם הסיף כי "יש מגמה כללית של מדינות מוסלמיות, ערביות ואפריקניות שרוצות בקרבתה של ישראל".

 

מעבר מטוסים ישראליים מעל סודן יכול לקצר משמעותית את משך הטיסה מישראל לברזיל בנתיב שעובר ממזרח אפריקה למערבה. מדינה נוספת בנתיב הזה היא צ'אד, שישראל חידשה את היחסים הדיפלומטיים איתה כבר לפני שנה. ככל הידוע, נשיא צ'אד אידריס דבי כבר הסכים למעבר של טיסות ישראליות מעל שמי צ'אד. עם זאת, ישראל הבטיחה לצ'אד פרויקטים בהיקף של 18 מיליון דולר, אולם המדינה האפריקנית מאוכזבת מכך שההבטחות לא מומשו.

 

ישראל מעולם לא קיימה קשרים דיפלומטיים עם סודן, והיא אף מוגדרת בארץ כמדינת אויב. מאז שנת 2011 ישראל מקיימת יחסים דיפלומטיים עם דרום סודן, שהתפצלה מסודן והוכרה כמדינה עצמאית באו"ם.

 

ארכיון נשיא סודן  (צילום: AFP)
הודח אחרי 30 שנה. אל-באשיר(צילום: AFP)

הפיכה צבאית סודן דיווחים על סילוק הרודן עומאר אל באשיר (צילום: EPA)
המחאות בסודן נגד אל-באשיר(צילום: EPA)

אל-בורהאן, איש צבא, מונה לראש מועצת הריבונות בסודן בחודש אפריל האחרון, לאחר שהרודן עומאר אל-באשיר ששלט במדינה במשך 30 שנה הודח בהפיכה צבאית. נגד אל-באשיר התקיימו מחאות המוניות במדינה, שבעקבותיהן החליט הצבא להפילו מהשלטון. לאחר מינויו אמר אל-בורהאן כי תקופת ממשלת המעבר בסודן תימשך לכל היותר שנתיים, אך לא הבהיר מתי תקום ממשלה אזרחית ומתי ייערכו בחירות.

 

בחודש ספטמבר הוקמה ממשלה אזרחית-צבאית בסודן בעקבות מחאות הציבור וקבוצות אופוזיציה שדרשו מעבר מהיר יותר לשלטון אזרחי מלא. אל-בורהאן, יש לציין, הואשם במעורבות בזוועות שביצע המשטר הסודני בדארפור ב-2003, אז היה ראש כוחות היבשה.

 

מאז הדחת אל-באשיר, התחממו משמעותית היחסים בין ארצות הברית לסודן. לדברי מועצת הריבונות, אל-בורהאן ייענה בקרוב להזמנה של פומפאו וייפגש עמו בוושינגטון. פומפאו עצמו אמר בחודש דצמבר האחרון כי ארה"ב מתכננת לשלוח שגריר לסודן לאחר הפוגה בת 23 שנים. בחודש נובמבר האחרון אמר בכיר במחלקת המדינה האמריקנית כי וושינגטון עשויה להוציא את סודן מרשימת המדינות תומכות הטרור.


פורסם לראשונה 03/02/2020 22:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום : חיים צח / לע"מ
קבלת הפנים לנתניהו באוגנדה
צילום : חיים צח / לע"מ
מומלצים