שתף קטע נבחר

תושבי היישוב החצוי חוששים לגורלם: "עסקת המאה הרסנית"

ברטעה לא מוזכר בתוכנית השלום של טראמפ, אך התושבים חוששים שיועבר כולו לשטח המדינה הפלסטינית העתידית. תושבי חלקו הישראלי: "כאן יש לנו זכויות, בשטחים לא נקבל כלום". בחלק הפלסטיני של היישוב מפחדים שתנועתם תוגבל: "נאבד עבודות, יהיה פה כמו בסוריה"

 

 

תושבי ברטעה מתחו ביקורת על "עסקת המאה" של הממשל האמריקני, שבמסגרתה עשויים יישובים ערביים לעבור לשטח המדינה הפלסטינית העתידית. היישוב, שחלקו בשטח ישראל וחלקו בשטח פלסטיני, לא מוזכר באופן מפורש בתוכנית, אך התושבים חוששים שהיא תפגע בהם ותגרום לאחוזי אבטלה גבוהים ולבעיות חברתיות וכלכליות.

 

עבדאללה כטיב, תושב ברטעה ובעל עסק ביישוב, אמר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מסובך בכתבי האישום נגדו "ורצה להוכיח את עצמו בדברים אחרים". הוא הוסיף כי ישנו "דו-קיום חזק" בין תושבי היישוב לבין היהודים באזור. "לא נקבל שמישהו יחליט מה יעלה בגורלנו. אני מעדיף להיות בישראל ולא תחת שליטת שלטון אחר".

תושבים מברטעה מסרבים לעסקת המאה ומציינים שהיא פוגעת באזרחים ותגרום לאבטלה והרבה בעיות חברתיות וכלכליות (צילום: שמיר אלבז)
"למה רוצים לזרוק אותנו?"(צילום: שמיר אלבז)

כטיב אמר עוד כי "החיים שלנו כאן. אנחנו קשורים לאדמות שלנו, בנינו הרבה קשרים. לא יכולים להתחיל עכשיו חיים חדשים עם הנהגה חדשה. לא מתאים לנו". הוא הוסיף כי איכות החיים בישראל היא "בין הטובות במזרח התיכון. לא יכול להשוות את ישראל במקומות אחרים", וכי הוא חושש מפגיעה בכלכלה בעקבות התוכנית.

 

גם עבד כבהא מודאג מהקשיים הכלכליים הצפויים לדבריו אם השטח יעבור לידי הפלסטינים. "אנו חיים כאן תחת שלטון ישראל, מקבלים את כל הזכויות והילדים שלנו מסודרים. יש הרבה אפשריות עבודה ומשכורת יחסית טובה שאפשר לחיות ממנה", הוא אמר.

תושבים מברטעה מסרבים לעסקת המאה ומציינים שהיא פוגעת באזרחים ותגרום לאבטלה והרבה בעיות חברתיות וכלכליות (צילום: שמיר אלבז)
השטח הפלסטיני היחיד שלא מוקף גדרות. ברטעה(צילום: שמיר אלבז)

"אם נעבור לרשות, ניתקל בקשיים רציניים ולא יהיו לנו חיים מסודרים. אולי נקבל אישורי כניסה לארץ כדי לעבוד, אבל החיים ישתנו לרעה. חייבים להישאר במצב הקיים ולא לאפשר לעסקה הזו להתממש, אחרת נלך לאיבוד", הוא הוסיף.

 

"לאן אנחנו יכולים ללכת? אם נהיה תחת שלטון הרשות נאבד את העבודה", אמרה מורה בבית ספר ביישוב. "נישאר בבית ללא עבודה והילדים שלנו בקושי יחיו. אנחנו צריכים להיאבק נגד העסקה האכזרית כדי להשאיר את המצב הקיים. כאן לפחות אנחנו מקבלים זכויות, אבל בשטחים לא יסתכלו עלינו".

תושבים מברטעה מסרבים לעסקת המאה ומציינים שהיא פוגעת באזרחים ותגרום לאבטלה והרבה בעיות חברתיות וכלכליות (צילום: שמיר אלבז)
"בצד הפלסטיני לא נוכל לחיות"(צילום: שמיר אלבז)

בין היישובים הערביים המוזכרים בתוכנית נמצא גם כפר קרע. זכי אבו פנה, תושב היישוב, סבור ש"עסקת המאה היא הרסנית". אבו פנה אמר כי "נולדתי כאן לפני קום המדינה. מה פתאום עכשיו יכתיבו לנו שנהיה תחת שלטון אחר? אם זה יקרה, זה לא בסדר.

 

"אני חי במדינת ישראל 87 שנה. דואג לחיות בשלום עם היהודים. למה רוצים לזרוק אותנו? מעדיף שהמצב יישאר כמו שהוא ולא יפגעו בנו, כי אנחנו לא פגענו באף אחד. עבדתי אצל יהודים והם אוהבים אותי, גם אני אוהב אותם", הוא הוסיף. "בישראל טוב והתרגלנו. גם מקבלים ביטוח לאומי וזכויות. אם נהיה בצד השני לא נקבל כלום ונמות מרעב, לא נוכל לחיות".

תושבים מברטעה מסרבים לעסקת המאה ומציינים שהיא פוגעת באזרחים ותגרום לאבטלה והרבה בעיות חברתיות וכלכליות (צילום: שמיר אלבז)
"בישראל אנחנו מקבלים את כל הזכויות והילדים שלנו מסודרים"(צילום: שמיר אלבז)
 

גם בחלקו המזרחי של היישוב שנמצא בשטח הפלסטיני מתנגדים לתוכנית השלום של טראמפ. זה השטח הפלסטיני היחיד שלא מוקף גדרות ואין מחסומים בין שני חלקי היישוב. התושבים חוששים שיהיה קשה יותר לקבל אישורי כניסה לישראל, תנועתם תוגבל ופרנסתם תיפגע אם היישוב יהיה כולו תחת שליטה פלסטינית.

 

"לעסקה תהיה השפעה שלילית על הכלכלה", אמר אחמד אל-דעמס מיעבד, תושב השטח הפלסטיני של היישוב. "הרבה אנשים עובדים בתוך ישראל ואם תהיה מדינה פלסטינית נאבד את כל העבודות. האזור יהיה כמו סוריה, יהיו הרבה קשיים ובעיות שיפגעו בנו. אסור לנו לזלזל בזה".

 

התושבים חוששים גם מגזילת אדמות פלסטיניות במסגרת התוכנית. "כפלסטיני, אני לא מוכן לצאת מהאדמה ומהבית. עדיף לי למות כשהיד מלצאת למקום אחר", אמר מיעבד. חוסאם אבו בקר מתח ביקורת על כך שהפלסטינים לא שותפו בתכנון העסקה. "ניאבק נגד זה", הוא אמר. מחמוד אבו בקר, גם הוא מתגורר בחלקו הפלסטיני של היישוב, אמר כי "כל אדם שיש לו כבוד, אסור לו לקבל את העסקה ההזויה. אני חושב שזה לא יתממש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שמיר אלבז
"עסקה הרסנית"
צילום: שמיר אלבז
מומלצים