שתף קטע נבחר

מסתמן: היועמ"ש יאמר לבג"ץ שהחסינות לחיים כץ לא סבירה

אחרי שוועדת הכנסת העניקה לשר לשעבר חסינות מפני העמדה לדין בגין עבירות מרמה והפרת אמונים בפרשת המניות, אמרו גורמים בכירים במשרד המשפטים כי לאחר שהמליאה תאשרר את המהלך - הנושא צפוי לעמוד למבחן בג"ץ. היועמ"ש מנדלבליט: "חסינות לא נועדה לאפשר לח"כים לבצע עבירות"

 

 

 

במשרד המשפטים לא הופתעו מהחלטתה אמש (שלישי) של ועדת הכנסת להעניק חסינות מפני העמדה לדין לח"כ חיים כץ בגין עבירות מרמה והפרת אמונים בפרשת המניות. גורמים בכירים אמרו כי לאחר שמליאת הכנסת תאשרר את הטלת החסינות - הנושא יאותגר בבג"ץ: "גם אם היועץ המשפטי של הכנסת יגן על סמכותה להעניק את החסינות - היועץ המשפטי לממשלה יאמר לבג"ץ כי החלטתה של הכנסת מוטעית משפטית ולא סבירה".

 

לפי כתב האישום נגדו, שבעקבותיו התפטר מתפקידו כשר הרווחה, כץ עזר לחברו, איש שוק ההון מוטי בן-ארי, בקידום חקיקה בכנסת בניגוד לחוק ובניגוד עניינים חריף. עבירת השוחד שיוחסה לכץ בהתחלה נמחקה בעקבות השימוע שנערך לו, ותיק החקירה נגדו בפרשת התעשייה האווירית נגנז. הסוגייה צפויה להתגלגל לפתחה של מליאת הכנסת ובהמשך אף לבג"ץ.

 

ועדת הכנסת כנסת ועדה בקשה של ח
חיים כץ בוועדה(צילום: עמית שאבי)

ועדת הכנסת כנסת ועדה בקשה של ח
היועמ"ש מנדלבליט(צילום: עמית שאבי)

ועדת הכנסת כנסת ועדה בקשה של ח
(צילום: עמית שאבי)

ועדת הכנסת כנסת ועדה בקשה של ח
יו"ר הוועדה, אבי ניסנקורן(צילום: עמית שאבי)

 

במשרד המשפטים הדגישו כי שתי מסקנות עולות מהחלטת הכנסת לדחות את בקשת היועץ המשפטי לממשלה. ראשית, רוב חברי הוועדה שהצביעו בעד החסינות בכנסת הוכיחו שמדובר ב"ועד עובדים" שאינו רוצה להבין את ההבדל שבין חסינות מהותית אמיתית לבין חיפוי וגיבוי לביצוע עבירה פלילית חמורה, כשחבר כנסת ניצל את מעמדו כדי להיטיב עם עצמו בראש ובראשונה תוך הסתרת מניעיו. "לא לכך נועדה חקיקת כנסת", אמרו.

 

שנית, לפי הגורמים במשרד המשפטים, ההסתה נגד מערכת החוק מצליחה. "העובדה שהכנסת משליכה לפח כתב אישום של היועץ המשפטי לממשלה, שפועל כמייצג אינטרס הציבור, רק מראה עד כמה הדה-לגיטימציה למערכת אכיפת החוק חודרנית ועמוקה", הוסיפו.

 

בבקשת החסינות לפי העילה הראשונה, על כך שהעבירה שבגינה נאשם כץ נעברה במהלך מילוי תפקידו כח"כ, תמכו 16 ח"כים: יואב קיש, ניר ברקת, מיקי זוהר, שלמה קרעי, קרן ברק, מיכל שיר, אופיר כץ, קטי שטרית (הליכוד), מיכאל מלכיאלי, משה ארבל (ש"ס), אילת שקד, אופיר סופר (הימין החדש), יוליה מלינובסקי, עודד פורר (ישראל ביתנו), יעקב טסלר, אורי מקלב (יהדות התורה).

  

10 ח"כים התנגדו: יו"ר הוועדה ח"כ אבי ניסנקורן והח"כים יואב סגלוביץ', ח"כ יעל גרמן, אורית פרקש הכהן, איתן גינזבורג, קארין אלהרר (כחול לבן), מרב מיכאלי, רויטל סויד (העבודה גשר), עופר כסיף (הרשימה המשותפת), תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי). ארבעה ח"כים נמנעו: צביקה האוזר, מיכאל ביטון (כחול לבן), אחמד טיבי, מנסור עבאס (הרשימה המשותפת).

 

החסינות שניתנת בכנסת היא "חסינות דיונית", שפגה בתום הכהונה הנוכחית. ואולם העילה הראשונה - על עבירה לכאורה שנעשתה בעת מילוי התפקיד - יכולה להפוך באישור בית משפט ל"חסינות מהותית", כלומר כזו שלא פוקעת גם לאחר שהכנסת התחלפה.

 

לפי העילה השנייה לבקשת החסינות, כתב האישום הוגש שלא בתום לב או תוך אפליה - בעד בסעיף זה הצביעו ארבעה חברי כנסת, 16 התנגדו ו-10 נמנעו. לפי העילה השלישית - הליכים פנימיים כבר התקיימו בכנסת בגין העבירה לפי האישום, העבירה בוצעה במסגרת פעילות הכנסת, וכן ביטול הליך פלילי לא יפגע פגיעה ניכרת באינטרס הציבורי. על סעיף זה הצביעו 17 בעד, 12 נגד ואחד נמנע.

 

כץ אמר בתום ההצבעה אמש: "אני מתנצל בפניכם שהייתם צריכים לבלות פה כל כך הרבה שעות בגללי. עמכם הסליחה. למדתי את הלקח. תודה רבה לכם".ח"כ איילת שקד (הימין החדש) אמרה כי מדובר ב"בעבירה אתית ולא פלילית. אם היה נאמר שחיים כץ קיבל תשורה כספית – לא הייתה דילמה. משהתברר שלא קיבל תמורה כזו – לטובת הכנסת צריך להצביע בעד חסינות". ח"כ תמר זנדברג (מרצ) הוסיפה: "אנחנו נמצאים במעמד לא נעים. אני מצטרפת לדבריו של חיים כץ – שנאמרו מדם לבו. אני מכירה אותו ואינני נגדו".

 

עימותים בוועדה: "סיפור דמיוני"

במהלך הוועדה פרצו עימותים. כץ תקף בחריפות את היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט: "בנית סיפור דמיוני. אלף לילה ולילה קטן על מה שקורה פה. לא עשית שיעורים כי לא חקרת". הוא פנה לח"כ אבי ניסנקורן ואמר כי מנדלבליט "לקח לי את הבריאות, פגע בי פגיעה, אתה לא מבין, על סתם". השר לשעבר הוצא מהדיון פעמיים. מנדלבליט הגיב: "עד כמה שהדברים הקשים הללו נוגעים ללב - יש לומר אותם בבית המשפט".

 

 

 

כץ התפרץ בשנית על היועץ המשפטי לממשלה, לאחר שזה השיב לשאלתו של ח"כ יואב קיש: "אתה מוכן להישבע על זה? כי זה לא היה. אתה יוצר מצב שלא היה. אפילו לא פתחתם את הפרוטוקול. כל כך הייתם להוטים להגיש כתב אישום שזה מטורף ממש". לאחר מכן שב והתפרץ לדיון: "אם אני מרמה והפרת אמונים על דיווח כוזב, נאמרים פה דברים שלא היו ולא נבראו. חוסר בקיאות". הוא התבקש לצאת להירגע, ותהה: "אפשר להגיד עליי הכול?".

  

כץ תקף לראשונה בדיון את מנדלבליט לאחר שזה הקריא בפני הוועדה את תמצית כתב האישום נגד השר לשעבר. "מצד אחד ניצב בן ארי, שהוא איש שוק הון מיומן, יועץ חברות ענק, שסוחר במאות מיליוני שקלים ונותן ייעוץ ברמה גבוהה ביותר, ויש אדם אחד פרטי יחיד שבן ארי נותן לו עצות – חיים כץ. הוא היה לומד מזה ומעתיק את הדברים ובעקבות אותה הכוונה סייע לו להרוויח לו סכומים גדולים של כסף", אמר מנדלבליט. לדבריו, "הקרבה מתחילה כשאיש העסקים מימון מכיר לכץ את מוטי בן ארי ואומר לו שהוא יסייע לו בהשקעותיו ועל רקע זה מתפתחת חברות מאוד קרובה. היא הייתה מאוד משמעותית בהחלטה שקיבלתי מאוחר יותר. מזכיר שבן ארי כל כך קרוב לכץ והוא מוכן לעבור עבירה של מסירת מידע פנים".

 

כץ אמר: "באתי לבקש חסינות כי התהליך זה העונש. חוסר שינה. שלוש שנים וחצי אני משלם על משהו שלא עשיתי. אני לא ראוי לקבל אותו". הוא הוסיף: "טעיתי כשלא אמרתי שבן ארי חבר שלי. אולי היה טעם לפגם, אולי לא הייתי בסדר; אני מצטער על כך. אני לא חושב שעברתי עבירה שקשורה לתקנון הכנסת".


פורסם לראשונה 04/02/2020 22:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלו שלום
חיים כץ ואביחי מנדלבליט
צילום: שלו שלום
מומלצים