שתף קטע נבחר

צילום:  AFP, EPA

בלי להעליב: איך לקרוא לנגיף החדש?

הוא מכונה "נגיף הקורונה", אך מדובר במשפחת נגיפים שעמה נמנה גם זה שגורם להצטננות רגילה. לפי כללי ארגון הבריאות העולמי יש להימנע מכינויו על שם העיר שבה פרץ – ווהאן – אז איזה שם ידביקו לו בסוף?

הדמייה של ה CDC של וירוס נגיף קורונה (צילום: EPA / CENTERS FOR DISEASE CONTROL)
שם זמני. 2019 nCoV(צילום: EPA / CENTERS FOR DISEASE CONTROL)

קדחת מערב הנילוס, מחלת ליים, נגיף האבולה – ועכשיו: 2019 nCoV?

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

זהו השם הרשמי הנוכחי של נגיף הקורונה החדש, שגבה עד כה את חייהם של 427 בני אדם (רובם המוחלט בסין) והדביק כבר יותר מ-20 אלף בני אדם. השם הוא קיצור באנגלית ל-Novel Coronavirus 2019, שפירושו בעברית "נגיף קורונה חדש", כשהמספר 2019 מתייחס לעובדה שהוא התגלה לראשונה בדצמבר אשתקד.

 

 

אזור בידוד ב ווהאן ב סין נגיף וירוס קורונה (צילום: AFP)
ייקרא על שם העיר שבה התפרץ? אזור בידוד בווהאן(צילום: AFP)
 

אזור בידוד ב ווהאן ב סין נגיף וירוס קורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בית חולים ב ווהאן סין נגיף וירוס קורונה (צילום: AFP)
בית חולים בווהאן(צילום: AFP)

"זה שם שמתגלגל על הלשון, לא?", אומר בציניות טרבור הופ, חוקר באוניברסיטת צפון קרוליינה בגרינסבורו, שמתמחה בהיסטוריה של מתן שמות למחלות.

 

נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

 

הוא מסביר כי החוקרים עדיין לומדים את הנגיף החדש, כך שקשה להעניק לו שם טוב בשלב זה. ד"ר ננסי מסונייר, מהמרכז האמריקני לבקרת מחלת ומניעתן, מוסיפה כי השם הנוכחי הוא זמני בלבד. "ברגע שיהיה לאנשים רגע לסדר את הנשימה שלהם, ייתכן שישנו אותו".

 

כלי תקשורת רבים בעולם מעדיפים להימנע מהכינוי המסורבל 2019 nCoV, ופשוט משתמשים בכינוי "נגיף הקורונה החדש". לא מדובר בכינוי ספציפי, לאור העובדה שהשם "קורונה" מתייחס למשפחת נגיפים שכוללת רבים אחרים, בהם גם נגיף הסארס שהתפרץ בסין בשנות ה-2000 וגם הנגיף שגורם להצטננות רגילה.

נמל תעופה ב קואלה לומפור מלזיה נגיף וירוס קורונה (צילום: AP)
נוסעת עם מסכה בנמל התעופה בקואלה לומפור(צילום: AP)

נמל תעופה ב קואלה לומפור מלזיה נגיף וירוס קורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כלב עם מסכה מחשש ל נגיף וירוס קורונה בייג'ינג סין (צילום: AFP)
גם הכלב קיבל מסכה. בבייג'ינג(צילום: AFP)

נמל תעופה מנילה הפיליפינים וירוס נגיף קורונה (צילום: AP)
הבהלה עולמית. עם מסכה בפיליפינים(צילום: AP)

מאז פרוץ הנגיף החדש בעיר ווהאן בסין, אחרים משתמשים בשמה כדי לכנותו: "נגיף ווהאן", "נגיף הקורונה מווהאן" ואף "שפעת ווהאן", על אף ששפעת היא נגיף אחר לגמרי.

 

אם בסופו של דבר אכן יהפוך שם העיר הסינית למזוהה עם הנגיף החדש, הדבר יתאים למסורת בת מאות שנים של כינוי מחלות על שם הערים שבהן הופיעו לראשונה. כך למשל, הווירוס המכונה קדחת מערב הנילוס הופיע לראשונה במחוז מערב הנילוס באוגנדה, מחלת ליים הופיעה בעיירה אולד ליים בקונטיקט שבארה"ב, והאבולה התפרץ בכפר ליד הנהר אבולה שבאפריקה.

 

אבל השיטה הזו עלולה להיות מטעה. כך למשל, המגפה ב-1918 כונתה "השפעת הספרדית" – למרות שהחוקרים סבורים שהיא כלל לא פרצה בספרד. "יש לנו כיום הרבה יותר רגישות לאופן שבו אנחנו קוראים לדברים", מסביר ד"ר הווארד מרקל, היסטוריון רפואי מאוניברסיטת מישיגן.

בנגלור ב הודו מסכה  מחשש ל נגיף וירוס קורונה (צילום: AFP)
בהודו(צילום: AFP)

נמל תעופה בתאילנד נגיף מסכה וירוס קורונה (צילום: EPA)
בתאילנד(צילום: EPA)

נמל תעופה בתאילנד נגיף מסכה וירוס קורונה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

נמל תעופה בתאילנד נגיף מסכה וירוס קורונה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ב-2015 ארגון הבריאות העולמי פרסם כללים שמעודדים הימנעות ממתן שמות למחלות ולנגיפים על בסיס מיקומים גיאוגרפיים (כמו נגיף הזיקה), חיות (כמו שפעת החזירים), או קבוצות אנשים (כמו מחלת הלגיונרים, שכונתה על שום גילויה בכינוס של ארגון הווטרנים "הלגיון האמריקני" בבית מלון בפילדלפיה).

 

הופ מציין כי גם האיידס, המחלה שלה גורם נגיף ה-HIV, נקראה תחילה "ליקוי במערכת החיסון הקשור לגייז" (Gay-related immune deficiency), כאשר הופיעה לראשונה בתחילת שנות ה-80. הכינוי הזה נזנח לאחר שהתברר שגם הטרוסקסואלים נושאים ומפיצים את הנגיף.

 

בכללים החדשים שלו, מנסה ארגון הבריאות העולמי למנוע יצירת דעות קדומות כלפי קבוצות של אנשים או מקומות גאוגרפיים, שעלולות לא רק לפגוע בשמם אלא גם בכלכלתם. כך למשל, הביקוש לבשר חזיר צנח ב-2009 עם התפרצות מה שכונה שפעת החזירים. הנגיף הזה זוהה לראשונה בילד שחי בחוות חזירים במקסיקו, אף שהוא לא מופץ מאכילת בשר חזיר.

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מרקל ציין כי הוא מחבב את העובדה שבעבר נקראו מחלות על שם המדענים שגילו אותן (כמו למשל אלצהיימר ופרקינסון). השיטה הזו הייתה אולי נפוצה פעם, אך בעייתית כיוון שמדענים ברחבי העולם חוקרים את אותן מחלות באותו הזמן.

 

ובאשר לנגיף החדש, אומר מרקל, "אני יכול להבין מדוע רוצים לקרוא לו בשם גנרי, אבל זה חייב להיות משהו שאנשים ישתמשו בו". אחרת, הוא אומר, "השם הפשוט יותר ישתלט". הוא מציין כי בסופו של לדבר, לארגון הבריאות העולמי יהיה קשה לפקח על מתן השם. "נגיף ווהאן הוא שם קליט", אמר – והוסיף בהלצה: "זה שם מאוד מדבק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA / CENTERS FOR DISEASE CONTROL
עדיין חוקרים אותו. הנגיף החדש
צילום: EPA / CENTERS FOR DISEASE CONTROL
מומלצים