שתף קטע נבחר
צילום:  AFP, EPA

בין אופטימיות זהירה לחשש מאסון: הבורסות עדיין אדישות לקורונה

רוב התחזיות צופות שהשווקים ייפגעו רק ברבעון הראשון השנה, ושבהמשך נראה פעילות עסקית מואצת שתסגור את הפערים. אולם, הכלכלנים אורי גרינפלד ויונתן כץ הסבירו באולפן ynet כי אם הסגר בסין לא יבוטל בחודש הקרוב - נתחיל לראות את הבורסות רועדות: "אם מדובר באירוע שיימשך הרבה זמן - זאת קטסטרופה"

 

 

ירידות חדות לצד עליות: כך מגיבים השווקים בעולם להתפשטות נגיף הקורונה, כשההערכות של הכלכלנים נעות בין אופטימיות זהירה שהמשבר יסתיים בחודש הקרוב לבין תסריט חמור הרבה יותר לפיו לא ימצא פתרון להתפשטות הקורונה בטווח הזמן המיידי. החשש הוא שכתוצאה מכך תפגע הכלכלה הסינית ובעקבותיה גם הכלכלה העולמית.    

 

בגלל הקורונה: קסטרו-הודיס מחפשת יצרנים חלופיים למפעלי הייצור בסין

עדיקה מזהירה: התפשטות הקורונה עלולה להשפיע על הפעילות

חשש מגל התייקרויות בעקבות משבר הקורונה

 

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, סבור כי המעבר החד בין ירידות לעליות אופייני להתנהגות בורסות במציאות כזו. "זו הבורסה, היא תנודתית, היא מהירה", הוא מסביר בריאיון באולפן ynet. "השווקים היום מסתכלים קדימה. השווקים אומרים שיהיה רבעון אחד חלש, וברבעון השלישי או השני יהיה לנו ריבאונד. כלומר, השוק אומר שזה יחלוף, זה קצר טווח".

בהלת הקורונה מושכת את הבורסות לירידות (צילום: AFP)
וול סטריט בצל מגפת הקורונה(צילום: AFP)
 

גרינפלד טוען, כי הציפיות להתאוששות החל מהרבעון השני נובעות מכמה סיבות: לדבריו, הנתונים האחרונים מראים כי מספר ההידבקויות היומי בנגיף הולך ויורד, ההתפשטות מחוץ לסין מוגבלת מאוד ומספר הדיווחים על החלמה מהווירוס הולך וגדל. בנוסף, הסינים הזרימו בארבעת השבועות האחרונים שני טריליון יואן לשווקים, ההזרמה החודשית הכי גדולה אי פעם.

 

"סין הודיעה שהיא מזרימה כסף לחברות ומורידה להן מיסים. גם מדינות נוספות הורידו ריביות, מה שנתן פוש לשוק המניות", מוסיף יונתן כץ, כלכלן בכיר בלידר שוקי הון, שהשתתף בריאיון באולפן ynet. לכן, לדבריו, "יש ציפייה שהחברות שנפגעו יפתחו מחדש את המפעלים ויחזרו לייצר כמו פעם, אבל זה לא וודאי".

 

גרינפלד מציין כי גם אם יתברר שהתפשטות הווירוס אכן נעצרת, ההשפעה הכלכלית של המאמצים לעצור את ההתפשטות תבוא לידי ביטוי בנתונים של הרבעון הראשון. לדבריו, לפי ההערכות שפורסמו בשבוע האחרון על ידי גופים שונים, הצמיחה בסין ברבעון הראשון תעמוד על 0%-1% בלבד, מה שיגרום באופן ישיר להאטה במדינות רבות ובעיקר במשקים המתעוררים באסיה ובאירופה שלהם החשיפה הגבוהה ביותר לסין - הן מבחינת הייצוא והן מבחינת האספקה שדרושה להם.

מימין: אורי גרינפלד ויונתן כץ (צילום: אבי חי)
מימין: אורי גרינפלד ויונתן כץ(צילום: אבי חי)
 

"היה והמצב נמשך - התחזיות ישתנו כלפי מטה"

אולם, גרינפלד מסביר כי אותן הערכות גם לוקחות בחשבון שהסגר בסין יבוטל עוד לפני סוף חודש פברואר, כך שכבר במהלך מרץ המפעלים ברחבי העולם יחזרו לייצר ולהשלים פערים, ולכן הצמיחה צפויה להאיץ באופן משמעותי בהמשך השנה. בהתאם לכך, לפי רוב התחזיות שפורסמו - ההשפעה הכוללת על הצמיחה השנתית צפויה להיות שולית. "כרגע לפי רוב ההערכות, וראינו לא מעט גופים גדולים בעולם מפרסמים תחזיות - ברבעון הראשון יהיה חלש, וברבעון השני והשלישי נראה האצה מחדש", אומר גרינפלד.

 

לדבריו, במידה שיתברר שהתפשטות הוירוס לא נעצרה ושסין תמשיך להיות סגורה גם במהלך מרץ - הערכות אלו עלולות להתברר כאופטימיות מדי: "התחזיות לוקחות בחשבון שמתישהו במהלך מרץ המפעלים בסין יחזרו לעבוד. היה והמצב הנוכחי נמשך לתוך אפריל או מאי - כל התחזיות יצטרכו להשתנות משמעותית כלפי מטה".

 

כץ מצטרף לדבריו של גרינפלד וטוען כי יתכן שהאופטימיות בשווקים מעט מוגזמת: "יש קצת אופטימיות יתר, חושבים אולי שנחזור למשהו שדומה לסיפור של נגיף הסארס, שנמשך רבעון או שניים ונגמר. אבל עדיין אין חיסון לנגיף, אז לדעתי זה עוד לא הסוף". לדבריו, הנזק ממגפת הקורונה נראה משמעותי יותר מזה שנגרם ממגפת הסארס: "המשקל של סין הוא כמעט 20% מהכלכלה העולמית, לעומת המשקל שהיה לה בתקופת הסארס, שעמד על 4%. בגלל זה אני מאמין שזה עדיין לא סוף הסיפור".

 

"גם אם בטווח הקצר זה יכאב - בהסתכלות קדימה זה מעניין"

ועדיין, למרות האופטימיות הזהירה בשווקים, המשקיעים הישראלים תוהים האם כדאי להוציא את הכסף שהשקיעו, או שעדיף לחכות שהמשבר יחלוף. "אם מדובר באירוע שהוא מוגבל בזמן, אז התשובה היא חד משמעית לא לעשות שום דבר - לא להוציא את הכסף כי לא תדעו מתי להחזיר אותו", מסביר כץ. "אם מדובר באירוע שאתם חשובים שיימשך הרבה זמן, כמובן שזה קטסטרופה. אם זה רבעון אחד זה לא סיפור".

 

"אנחנו מסתכלים בהסתכלות ארוכת טווח", מוסיף גרינפלד. "הכלכלה הסינית מאוד מעניינת, זו כלכלה שצומחת בקצב מהיר, הממשל מבצע שם מהלכים חכמים מאוד שנועדו להוביל את סין לבסס את מעמדה כמעצמה טכנולוגית בעשר שנים הקרובות - ולכן סין בהחלט מעניינת להשקעה. גם אם בטווח הקצר זה יכאב, בהסתכלות קדימה יותר זה מעניין".

 

"אני מצטרף לאופטימיות הזאת", אומר כץ. "יש גורמי מאקרו חיוביים כשמסתכלים על הבורסה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הבורסות בצל הקורונה
צילום: AFP
מומלצים