שתף קטע נבחר

חינוך בצמיחה

העציץ שלכם נובל? קחו אותו לבית הספר "עצמון" בעיר נוף הגליל ותקבלו אותו בחזרה בריא - בחינם. התלמידים הקימו חממה אקולוגית ובה הם מרפאים צמחים ועצים חולים

בשיתוף מפעל הפיס והסתדרות המורים

 

יוזמה ירוקה ומרעננת בבית הספר היסודי "עצמון" בנוף-הגליל (נצרת-עילית לשעבר) מעניקה חיים חדשים לצמחים ולעצים שסובלים מבעיות שונות וקמלים בעקבותיהן. השירות – ללא עלות.

 

את בית הספר מנהלת שירה ירדני (‭38‬) ולומדים בו כ-‭150‬ תלמידים ותלמידות. לפני זמן-מה הוקמה בו חממה אקולוגית על פני שטח של כחצי דונם, ובה מגדלים התלמידים ירקות, תבלינים, תה ועצים. "המטרה הייתה לקרב את התלמידים לעולם הסביבתי של הצומח, ולאפשר להם לעסוק בחקלאות באופן מעשי ולא רק דרך ספרי הלימוד", מספרת ירדני. התלמידים מתמחים בין היתר בשיטות גידול והשקיה שונות שמתמודדות עם המחסור בקרקע. במסגרת זו הם מגדלים את הצמחים לגובה, ולא על פני הקרקע.

תלמידים בחממת המרפא. "לוקח בערך חודש עד שהצמח מבריא"  (צילום: שרון צור)
תלמידים בחממת המרפא. "לוקח בערך חודש עד שהצמח מבריא" (צילום: שרון צור)
 

באחרונה, ביוזמת אדם שבדרון (‭,(41‬ המורה לשיעורי החממה, הוחלט ללכת צעד אחד קדימה ולהקים בחממה מחלקה שתהווה בית חולים לצמחים. מדובר גם בצמחים שגדלים בחממה וחלו במחלות, וגם בריפוי צמחים של תושבי העיר שצמחיהם נבלו משום מה.

 

"רוב הצמחים מגיעים בגלל מצב של מחסור או עודף בהשקיה, חלק גדול מגיע עם כנימות ומזיקים", מספר שבדרון. "ביחד עם הילדים אנחנו מפתחים טיפול אורגני לאותם צמחים. למשל, משתמשים בתרופה שפיתחנו שמורכבת משום, שמן בישול וסבון. התמצית של השום הורגת את הכנימות. השמן מייצר הגנה על העלים, מנטרל את ביצי הכנימות ועוצר את התפשטות הכנימות".

 

ומה אומרים התלמידים? גדי רביב, תלמיד כיתה ג': "אני מאוד אוהב להגיע לחממה. אנחנו מצילים צמחים, מנסים כמה שיותר להשקות אותם אבל לא יותר מדי כדי שלא ימותו, וגם מפזרים עליהם תרופות שפיתחנו". חברתו לכיתה, דנה רוצ'ה-דיאס: "זה לוקח בערך חודש עד שהצמח מבריא". טליה דקל, גם היא מכיתה ג': "ראיתי צמחים שהשתקמו אחרי שנתתי להם תרופה של אהבה ואושר".

 

בבית הספר קוראים לתושבי העיר שצמחיהם זקוקים לטיפול להגיע בהמוניהם, ואומרים כי במקרה שמדובר בעץ הם יגיעו אליו". ראש העירייה, רונן פלוט "היוזמה הזו מתאימה לנוף-הגליל, עיר שוחרת טבע. דרך הטיפול בצמחים הילדים לומדים על עבודת צוות, התמדה, נחישות ועזרה לזולת".

 

ממליצים על המורים של המדינה

תחרות "המורה של המדינה", הנערכת זו השנה ה-‭12‬, היא יוזמה של מפעל הפיס, הסתדרות המורים, "ידיעות אחרונות" ו-ynet ‬בשיתוף בנק מסד, ומהווה פרויקט חברתי שנועד לתת במה לעבודתם של אנשי חינוך מצטיינים ויוצאי דופן. מבין כ-160 ‬המורים שעלו עד היום לשלב הגמר, זכו 68 בתואר המכובד "המורה של המדינה".

 

בפעם הבאה זה יכול להיות אחד או אחת מהמורים האהובים שלכם. כל מה שאתם צריכים לעשות זה להמליץ על המורה שראוי לדעתכם לתואר בעזרת טופס הרשמה .

 

מנצחים גמר המורה של המדינה (צילום: שאול גולן)
הזוכים בתחרות "המורה של המדינה" לשנת 2019(צילום: שאול גולן)
 

וגם השנה: פרס מפעל הפיס למורה המבטיח. ניתן להגיש כמועמדים בקטגוריה זו מורים העוסקים במקצוע ההוראה שלוש שנים ומטה בלבד. בנוסף, ששת המורים הזוכים יקבלו כל אחד מלגה בסך 15 אלף שקל מתנת מפעל הפיס ואותה יוכלו לתרום לקהילה.

 

  • הקריטריונים לבחירת המורה של המדינה

 

תהליך המיון וסינון המועמדים ייעשה בכמה שלבים בליווי ובפיקוח צמוד של חברת קינן שפי. לאחר שייבחרו ‭15‬ המועמדים הסופיים, תראיין אותם ועדה ציבורית המורכבת מאישים בכירים בתחומי החינוך, החברה, התעשייה והכלכלה ותבחר מביניהם את ששת המורים שיזכו בתחרות. תהליך הבחירה על כל שלביו ייעשה בכלים מקצועיים בלבד, ובשום מקרה לא לפי כמות הטפסים שיישלחו עבור מועמד מסוים.

 

הזוכים יוכרזו בטקס חגיגי במעמד נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, שייערך בחודש מאי. כל 15 המועמדים שיגיעו לגמר יקבלו תעודת הוקרה ומחשב נייד אישי מתנת בנק מסד. ששת המורים הזוכים יזכו בנוסף גם בהשתלמות יוקרתית בארה"ב, מתנת תלמ"א (תוכנית לאומית למצוינות באנגלית), הממומנת על ידי קרן משפחת שטיינהרט בישראל וקרן שוסטרמן, וכאמור, במלגה מתנת מפעל הפיס, אותה יוכלו לתרום.

 

זה הזמן להמליץ על המורה של המדינה

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף מפעל הפיס והסתדרות המורים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שרון צור
מרפאים את הצמחים
צילום: שרון צור
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים