שתף קטע נבחר

מפת העודפים: לאן הולך הקול שלכם בבחירות?

ארבע מפלגות כבר חתמו על הסכם עודפים בבחירות הקרובות, והאפשרויות להסכמים נוספים מצטמצמות. העבודה-גשר-מרצ חתמה עם כחול לבן, ימינה עם הליכוד. מה המשמעות של הסכם עודפים? וגם: מה הסיכוי לחתימת הסכמים נוספים?

רשימת כחול לבן חתמה היום (ד') על הסכם עודפים עם רשימת העבודה-גשר-מרצ. בכך למעשה די הושלמה מפת הסכמי העודפים בבחירות לכנסת ה-23, זאת לאחר שלפני כשבועיים חתמו הליכוד וימינה על הסכם עודפים.

 

כל מה שצריך לדעת על בחירות 2020 במקום אחד – מתחם הבחירות של ynet

 

בני גנץ עמיר פרץ נפתלי בנטבנימין נתניהו  (צילום: הדס פרוש, פלאש 90, אבי מועלם, עמית שאבי, מארק ישראל סלם)
נתניהו, בנט, פרץ וגנץ. חתמו על הסכמי עודפים(צילום: הדס פרוש, פלאש 90, אבי מועלם, עמית שאבי, מארק ישראל סלם)
 

איך פועל הסכם עודפים?

אחרי שכל הקולות הכשרים נספרים, מחלקים אותם ב-120 וכך קובעים כמה קולות שווים מנדט, כלומר מושב בכנסת. אבל כמו בחיים עצמם, המספרים לא תמיד מסתדרים, ולכל מפלגה יש עוד כמה קולות שלא מספיקים כדי להביא לה מנדט שלם. במקרה כזה נכנסים לתוקף הסכמי העודפים.

 

הסכמי העודפים, שנחתמים בדרך כלל בין מפלגות עם השקפת עולם דומה, דואגים לכך שהקולות הנותרים יעברו ממפלגה אחת לחברתה כדי שירכיבו מנדט נוסף ולא ילכו לאיבוד.

 

לפי ההסכמים, המפלגה שיש לה את מספר הקולות העודפים הגבוה יותר זוכה בקולות העודפים של המפלגה השנייה ובאפשרות להשלים מנדט נוסף. בדרך כלל המפלגה הגדולה יותר היא זו שזוכה בפועל במנדט. הסכם העודפים יכול להתממש רק בתנאי ששתי המפלגות עברו את אחוז החסימה ובתנאי שההסכם הוגש לוועדת הבחירות המרכזית לפחות עשרה ימים לפני הבחירות, ואושר על ידה.

  ()

 

איזה הסכמים כבר נחתמו?

בסוף ינואר חתמו הליכוד ורשימת ימינה על הסכם לחלוקת עודפי הקולות בבחירות 2020. אחרי שבפעם הקודמת חתמו בכחול לבן על הסכם עודפים עם ישראל ביתנו, היום חתמה הרשימה על הסכם עודפים עם העבודה-גשר-מרצ.

עמיר פרץ ובני גנץ (צילום: רענן כהן)
פרץ וגנץ. חתמו היום על הסכם עודפים(צילום: רענן כהן)

יו"ר רשימת העבודה-גשר-מרצ, עמיר פרץ, בירך על חתימת ההסכם עם כחול לבן: "אין לנו פריווילגיה לפספס את ההזדמנות להחליף את הממשלה ואת מדיניותה. ההחלטה התקבלה מתוך ההכרה שגודל הגוש הוא שקובע מי ירכיב את הממשלה הבאה ולא גודל המפלגה".

 

איזה עוד הסכמים צפויים?

הסכמי עודפים נחתמים בדרך כלל בין שתי מפלגות עם סדר יום והשקפת עולם דומים ולכן אין הרבה אפשרויות להסכמים נוספים בבחירות הקרובות.

 

לא מן הנמנע ששתי הרשימות שמייצגות את המגזר החרדי, ש"ס ויהדות התורה, יחתמו על הסכם עודפים ביניהם מתוך מטרה לשמור על קולות החרדים. בניגוד לבחירות הקודמות, ישראל ביתנו לא צפויה לחתום על הסכם עודפים עם מפלגה נוספת. גם הרשימה המשותפת ועוצמה יהודית לא צפויות לחתום על הסכם עודפים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערן גרנות
בחירות 2020
צילום: ערן גרנות
מומלצים