שתף קטע נבחר

מנכ"ל אל על: "ייתכנו צעדים דרמטיים והחלטות כואבות"

יממה לאחר ההוראות לחוזרים מתאילנד להיכנס ל-14 יום בידוד, שוקלת חברת התעופה את המשך הפעילות בקו לבנגקוק, שכבר צומצם משמעותית. תאילנד הודיעה על הידוק הפיקוח וניטור הנוסעים לאחר שמספר החולים עלה ל-35

הנחיית משרד הבריאות המחייבת את החוזרים מתאילנד, הונג קונג, מקאו וסינגפור לשהות 14 יום בבידוד בבית גוררת שינויים גדולים במפת התיירות הישראלית. באל על בוחנים בין היתר לבטל זמנית את הקו לתאילנד במקרה שהביקוש יירד משמעותית, עד שהמצב יתייצב. בדיווח שהעבירה הבוקר חברת התעופה לבורסה נכתב כי "לאור הנחיות משרד הבריאות, מתאימה החברה את פעילותה בנתיב לבנגקוק, זאת בהמשך להשהיה זמנית של טיסותיה לבייג'ינג והונג קונג ובוחנת את ההשלכות הנובעות מכך".

 

בהמשך ביקשה אל על להבהיר כי הטיסות לתאילנד נמשכות כסדרן, וכי טיסה 083 תמריא הערב בשעה 20:05. במקביל, שגרירות תאילנד בישראל המליצה לאזרחיה לשקול להימנע מביקור בישראל.

 

מטוס אל על ממריאממדריד (צילום: רויטרס)
מטוס אל על ממריא. ארכיון(צילום: רויטרס)
  

 

בהלת נגיף הקורונה - ההתפתחויות האחרונות:

מניין המתים בסין עלה ב-105 והגיע ל-1,770. מספר החולים עלה ב-2,048 והגיע ל-70,548.

במחוז חוביי, מוקד ההתפרצות, דווח על 100 מקרי מוות חדשים - המספר הנמוך מאז 11 בפברואר.

מחוץ לסין נמנו 500 חולים, רובם הגיעו מסין. חמישה חולים מתו ביפן, הונג קונג, הפיליפינים, טאיוואן וצרפת.

ביפן אובחנו יותר מ-400 חולים, רובם באונייה "דיימונד פרינסס" שעליה גם 15 ישראלים, שלושה מהם חולים. עוד 99 נוסעים נדבקו בנגיף ובכך עלה מספר החולים ליותר מ-450. הלילה פונו ממנה הנוסעים האמריקנים. 14 מהם אובחנו כחולים.

בתאילנד אובחן חולה נוסף בקורונה, ובכך הגיע מספר החולים שם ל-35.

חברת Holland America Line דיווחה שהיא פועלת בשיתוף ממשלות לאיתור נוסעים שהיו בספינת "ווסטרדאם" שעגנה בקמבודיה. אמריקנית שהייתה בספינה אובחנה במלזיה כחולה בנגיף.

ישראלים חוזרים לארץ מהמזרח (צילום: מוטי קמחי)
ישראלים שבו לארץ מהמזרח(צילום: מוטי קמחי)

נתב
מטיילים מדרום קוריאה שהגיעו מהונג קונג יצאו לטייל כרגיל(צילום: מוטי קמחי)

נתב
הגיעו מנמל התעופה בהונג קונג(צילום: מוטי קמחי)

אל על מסרה לבורסה כי "החברה עומדת בקשר עם הרשויות והגורמים הרלוונטיים בארץ ובעולם וממשיכה לעקוב באופן שוטף אחר הנושא". בחברה ציינו כי "מטבע הדברים, מדובר באירוע משתנה אשר אינו בשליטת החברה וגורמים כגון המשך התפשטות הנגיף או עצירתו, החלטות של מדינות ורשויות רלוונטיות בארץ ובעולם להפסיק או לחדש טיסות ליעדים שונים או שינויים בביקוש, עשויים להשפיע על החברה בהתאם". בינתיים צמצמה אל על את טיסותיה לתאילנד כך שבמקום שתי טיסות ערב יוצאת טיסה אחת מאוחדת. בחברה גם עדכנו את המדיניות המסחרית שלפיה ניתן לבטל או לשנות את הכרטיס לבנגקוק ללא דמי ביטול או שינוי בטווח התאריכים של 16 בפברואר עד 2 במרץ.

 

בשבוע שעבר הודיעה אל על השעיית טיסותיה לבייג'ין בסין עד 24 באפריל ואת הקו להונג קונג הקפיאה עד 20 במרץ. בחברת התעופה קתאי פסיפיק שמפעילה טיסות להונג קונג בוחנים את משמעות הנחיות משרד הבריאות אך טרם התקבלו החלטות בנושא.

 

מנכ"ל אל על גונן אוסישקין כתב באגרת לעובדים: "ימים קשים לפנינו וייתכן כי יידרשו צעדים דרמטיים והחלטות כואבות". הוא שיתף את עובדיו בהחלטות. "אנו בעיצומו של אירוע גלובלי ומוקדם עדיין לחזות את כל השפעותיו", כתב אוסישקין. "ניתן לומר בביטחון רב כבר עתה כי מדובר בשעת מבחן למדינות בעולם ובתוכן מדינת ישראל, ענף התעופה ולאל על. ידענו בעבר שעות קשות ותמיד מצאנו בתוכנו את היכולת להתאחד, לקבל החלטות לא פשוטות, להתגבר ובסופו של יום לנצח ולצאת מחוזקים. דבר אחד ברור - אנחנו לא נתפשר על הערכים שלנו. הבטיחות והביטחון תמיד יעמדו ברש סדר העדיפות ומתוך כך גם האחריות ללקוחותינו ואנשינו".

 

בהתייחסו להודעת משרד הבריאות מאמש ציין כי "לפי הערכתנו יש היום בתאילנד יותר מ-5,000 ישראלים שאמורים לשוב ארצה עם אל על. מאחר שהביקוש לטיסות הללו עשוי להיות חד-כיווני בעיקרו, אנו נבצע התאמות מסחריות נוספות. כפי שפעלנו בעבר אנו נעשה כל שביכולתנו להטיס את הישראלים השוהים בתאילנד ליעדי המזרח האחרים ולהביא אותם בבטחה לביתם מבלי לסכן את צוותי האוויר ובהתאם להנחיות משרד הבריאות". את מכתבו סיים אוסישקין במילים: "ימים קשים לפנינו וייתכן כי אף יידרשו צעדים דרמטיים והחלטות כואבות. אני מבטיח לכם כי נעשה כל שביכולתנו לצלוח את הימים הללו ונעשה זאת באחריות בשקיפות ללא פזיזות ובעיקר מתוך דאגה לשלום לקוחותינו".

 

גם בתאילנד מהדקים את הפיקוח

משרד הבריאות בתאילנד הודיע היום על חולה בנגיף, סינית בת 60 שנדבקה מבני משפחתה. בכך עלה ל-35 מספר החולים בתאילנד. 15 מהחולים שוחררו לבתיהם ו-20 מטופלים בבתי חולים. עוד הודיע משרד הבריאות בבנגקוק כי בכוונתו להרחיב את הבדיקות למטיילים המגיעים מיפן וסינגפור, נוסף לאלו שמגיעים מסין, מהונג קונג ומטייוואן. בנוסף לא תותר כניסה של מטיילים זרים שהיו על ספינת "ווסטרדאם" שעגנה בקמבודיה לאחר שנוסעת אמריקנית אובחנה כחולה. 21 אזרחים תאילנדים היו בספינה הזו והם יועברו לבידוד למשך 14 יום.

 

נוסעים ששבו הבוקר לנתב"ג מסין (בטיסות המשך), מתאילנד וגם מהונג קונג עלו על הרכבת וסיפרו שלא קיבלו הנחיות אחרות. אלכס, שמתגורר בסין כבר שלוש שנים וחצי, שב ארצה לחופשה: "המשפחה לחוצה כי שומעים כל מיני דברים, אבל יש יותר לחץ בארץ מאשר בסין. אני ידעתי מראש שאני נכנס לבידוד כי לא רציתי לסכן אף אחד. עכשיו נישאר בחדר, וכשאצטרך לצאת כולם ייצאו מהדירה. אמא תביא לי אוכל לחדר כמו בכלא". גם אלכס עשה את הדרך הביתה ברכבת, לטענתו כי לא הייתה לו דרך אחרת להגיע הביתה. מה שהפתיע אותו הייתה העובדה שאיש לא בדק אותו בכניסה לישראל - "כשנכנסתי לארץ אין בדיקות לבאים מסין, לא בדקו חום ולא כלום".

 

חיים טהור מעכו חזר מבנגקוק: "עכשיו אני עולה על הרכבת עם אלף איש", סיפר הבוקר. "אם אני נגוע, אני צריך להדביק את כולם. זו קטסטרופה כי נותנים הנחיות ולא עומדים מאחוריהן. כולם פה בהיסטריה במדינה, ואני לא מבין מה עלינו לעשות. נחתנו כאן ולא נתנו לנו שום דפי הסברה. הילדים עזבו את הבית כי הם בלחץ, אבל היו במטוס משפחות עם ילדים שהולכים לבתי הספר. מה קורה איתם? היו צריכים לתת פה דפי הסבר על איך מתנהגים, כלום לא קיבלנו. אני אשב בבית. מי יעשה לי קניות? איך אני אוכל? מה, אני לא אצא החוצה? אני לא מבין את זה".

 

שולי, תושבת לוד, סיפרה כי את המסכה שעל פניה היא שמה רק בשדה התעופה בבנגקוק בשל הקהל הרב. "בתאילנד הסתובבתי ללא מסכות ובלי חשש, בחופים הכול בסדר, אין תחושה שיש משהו בתאילנד. אין כלום". לדבריה, בכניסה לשדה התעופה בבירה מדדו לה חום אך בארץ לא היו בדיקות. "אף אחד לא בדק אותנו פה, ההוא מהמכס שאל אותי מאיפה באנו, וכשעניתי שמתאילנד הוא אמר לי 'אל תתקרבי אליי'".

 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו התבקש בריאיון לאולפן ynet להתייחס לפיקוח הרופף: "לבדוק חום זה לא אפקטיבי בכלל, זה חסר משמעות וחסר תועלת. המטרה של הבידוד היא שברגע שמרגישים לא טוב אז הם גם יכולים להיות מדבקים ואז הם יכולים לעבור לטיפול". עם זאת אמר: "אני מעדיף שהם ייסעו בתחבורה לא ציבורית, אבל כל עוד הם לא מדבקים ולא חולים, אין מה לדאוג".

 

אם ישראל תסגור את השערים לכל דרום-מזרח אסיה אתה חושב שזו היסחפות?

"זו היסחפות ונקבל גם תגובות קשות ברמה הדיפלומטית".

 

בהכנת הידיעה השתתף איתמר אייכנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
מטוס אל על. ארכיון
צילום: MCT
מומלצים