שתף קטע נבחר

מה אוכלים בעין כרם?

עין כרם היא שכונה ציורית יפהפיה, אבל חוץ ממנזרים יפים ומתוירים יש בה גם לא מעט מסעדות ובתי קפה. איפה כדאי לאכול? יצאנו לסיור קולינרי בשכונה וחזרנו עם המלצות

 

עין כרם הוא כפר ערבי פלאחי שננטש ב-1948 והפך לאחת מהשכונות של ירושלים. יש בה שבעה מנזרים, 8 בתי כנסת ומסגד אחד, ולקראת סוף החורף, כלומר ממש עכשיו, עשרות שקדיות צובעות אותה בוורוד מהמם. אפשר ללקט בשכונה הזו לאורך כל השנה עלים ירוקים, ואפשר לפגוש שם משפחות שעדיין מגדלות צאן. יש בה מסעדות וסיורי אוכל, חנות שוקולד - ובית קפה אחד בלבד שיש לו תעודת כשרות.

עתליה עין מור (צילום: גיל אבירם)
קובות מהרי ירושלים(צילום: גיל אבירם)
 

בשכונה הזו התמקם השף עזרא קדם, שנחשב לאחד מאבות הקולינריה הישראלית ומי שהיה השופט בתוכנית הריאליטי אוכל הראשונה בארץ. אחרי שסגר את מסעדת "ארקדיה" בירושלים, הוא פתח בעין כרם ליד אחד המנזרים את "סטודיו ארקדיה", שם הוא מארח לארוחות פרטיות ולסדנאות שף.

צפו: ביקרנו ב"סטודיו ארקדיה" של עזרא קדם

 

בשלושת החודשים הקרובים מבשל השף קדם במסעדת "ויקי כריסטינה" במתחם התחנה בתל אביב, לשם הוא מביא את המנות שלו ואת חומרי הגלם מירושלים.

 

שף עזרא קדם (צילום: תיקי גולן)
שף עזרא קדם בערוגות הגינה(צילום: תיקי גולן)
 

"פונדק עין כרם" הוא אחד מאבני היסוד הקולינריים של השכונה רבת הפנים ורווית ההיסטוריה, ותפריט המקום מציע הכול מהכול. המסעדה הזו פועלת כבר קרוב ל-40 שנה ובנויה ממספר חללים בתוך בניין לשימור עם רצפה מחופה באריחים צבעוניים. תפריט ארוחות בוקר מוגש במקום עד השעה 12:00, תפריט צהריים עד השעה 17:00 (129-79 שקלים לארוחה).

 

המסעדה החדשה ביותר נפתחה בשכונה ב-2019 ונקראת "פיירוז" - כאן מציעים מטבח לבנוני עם מנות כמו מקלובה (60 שקלים) וסינייה (65 שקלים). כל ארוחה נפתחת במגוון סלטים (49 שקלים לאדם ללא מנה עיקרית או 25 שקלים בהזמנת מנה עיקרית).

 

מולה פועלת כבר 16 שנה חנות שוקולד בשם "עין כרם המתוקה", השייכת לעופר אמסלם, שהוא גם הבעלים של בית קפה שממוקם מול החנות, והוא למעשה המקום הכשר היחידי בשכונה. מעל בית הקפה הזה עופר מפעיל שלושה חדרי אירוח, ובקומת המרתף של בית הקפה נמצא מפעל השוקולד שבו השוקולטייר מאור מימון מייצר את השוקולד.

החנות המתוקה (צילום: גיל אבירם)
עין כרם המתוקה(צילום: גיל אבירם)
 

בית הקפה פועל מהבוקר עד אחר הצהריים, ולדברי אמסלם הוא נועד לתת תשובה למי שמחפש מקום כשר באזור. חנות השוקולד (לא כשרה) פתוחה גם בימי שבת, וכדאי לטעום בה את השוקולד שמשלב מרציפן של לובקה ואת זה המשלב מילוי של מנטה.

 

Mala Bistro הוא אחד המקומות היותר מפתיעים בעין כרם. מולו פועל גם "מלה בר", שעובר בימים אלה שיפוץ ועתיד להיפתח בקונספט חדש עם מטבח פתוח. הבר קיים 20 שנה, הביסטרו רק שמונה, במבנה לשימור בן למעלה מ-100 שנה, שבו קירות אבן ותקרה קמורה.

Mala Bar (צילום: גיל אבירם)
Mala Bar(צילום: גיל אבירם)
 

בשעות 13:00-9:00 מוגשת במקום ארוחת בוקר בופה (85 שקלים לאדם) והחל משעות הצהריים תמצאו במקום תפריט שלא נופל רחוק ממה שאנחנו רגילים למצוא במסעדות הבשר הכי נחשבות: יש שם סטייקים טעימים מבשר המיושן במקום, ומנות ראשונות כמו ברוסקטת כבד אווז עם ריבת תאנים. יש בתפריט גם שקשוקה כבש (54 שקלים), טורטליני חמוסתה והמבורגר אנטרקוט, אבל גולת הכותרת היא ללא ספק הסטייקים, ובמיוחד אנטרקוט וואגיו (54 שקלים ל-100 גרם).

Mala Bar (צילום: גיל אבירם)
Mala Bar - אוכל טעים ואווירה (צילום: גיל אבירם)
 

האווירה במקום היא מהסוג שמוצאים רק במבנים היסטורים, ולא משנה באיזה הרכב הגעתם, אין סיכוי שלא תקבלו רומנטיקה ירושלמית. אם לא בא לכם על האווירה ואתם בעניין של לבהות בעוברים ושבים, יש ל"מלה ביסטרו" גם אזור ישיבה בחוץ.

 

ממש מעבר לפינה ממוקמת מסעדת "כרמא" השוכנת גם היא במבנה אבן. היא משקיפה אל הכיפות הזהובות של מנזר גורני ולפסגות הרי ירושלים, והחלל שלה מתפרס על פני שתי קומות: בראשונה, לצד שולחנות הישיבה, ממוקם גם הטאבון, ובקומה השנייה יש מרפסת.

מסעדת כרמא (צילום: גיל אבירם)
מסעדת כרמא(צילום: גיל אבירם)

המסעדה קיימת כבר 11 שנים ושייכת לארז שבו, הבעלים והשף, ויש שם מנות כמו קציצות זוקיני עם גבינת פטה וצזיקי (48 שקלים) וקדירת כדורי בשר טלה מהטאבון עם פסטה חונקי כמרים ברוטב עגבניות, חצילים ומוצרלה בבצק פיצה (98 שקלים).

 

מהגג של "בראסרי עין כרם" אפשר לתצפת על הכיפות המוזהבות של הכנסיה, וכמו המסעדות האחרות בשכונה, גם מסעדה זו ממוקמת בניין עתיק לשימור, שיש בו חלונות ענקיים וחלל רומנטי. 

בראסרי עין כרם - הגג ()
בראסרי עין כרם - הגג
 

היא שייכת לשפית לירז שדה, ויחד איתה עובדים במסעדה גם אחיה, אימה, בעלה וגיסתה. המסעדה קיימת קרוב לעשור, ומגישה מטבח ישראלי עכשיו. בסופ"ש בשעות 11:15-9:30 מוגש במקום בראנץ', מה שלא מאוד נפוץ באזור, המורכב מצלחות קטנות (12-8 שקלים) ומנות עיקריות (62-32 שקלים), ויש גם בראנץ' זוגי שמחירו 135 שקלים.

   (צילום: אפיק גבאי)
בראסרי עין כרם(צילום: אפיק גבאי)
ספר הבישול "עין כרם - לטייל ולבשל", מספר את ההיסטוריה של השכונה דרך עיניהן של השפית עתליה עין מור, מורת הדרך פנינה עין מור והצלמת מיכל פתאל. הספר זכה בשנה שעברה באוסקר של ספרי הבישול. השפית עתליה עין מור, ילידת השכונה, מארחת בביתה היפה לארוחות פרטיות וגם עושה ברחבי השכונה סיורים קולינריים וסיורי ליקוט.

 (צילום: עדיגיטל) (צילום: עדיגיטל)
(צילום: עדיגיטל)

מימין לשמאל: מיכל פתאל, עתליה עין מור, פנינה עין מור (צילום: עידן גוב) (צילום: עידן גוב)
מימין לשמאל: מיכל פתאל, עתליה עין מור, פנינה עין מור(צילום: עידן גוב)

אפשר להגיע אליה לבראנץ' שישי ירושלמי (190 שקלים לאדם), ובשאר הזמן היא עושה ארוחות לקבוצות סגורות. בסיורים שלה היא מובילים אל הבתים הכי מסקרנים בעמק התימנים שבשכונה, וחושפת את המטיילים אל העושר הטבעי של המקום, שם אפשר ללקט לאורך כל השנה. בסיורים טועמים מאכלים עדתיים, גבינות שמייצרים מחלב עיזים הגדלות בשכונה, ריבת רימונים וגם שומעים סיפורים על העליות שהגיעו לעין כרם עם קום המדינה. מחיר הסיור בין 240-300 שקלים.

 

כתובות

סטודיו ארקדיה, המעיין 9, 02-6431840, לא כשר

פיירוז, מבוא השער 1, 052-4850583‏, לא כשר

עין כרם המתוקה בית קפה, מבוא השער 2, כשר

חנות שוקולד, עין כרם 76, 054-6633541, לא כשר

כרמא, עין כרם 74, 02-6436643, לא כשר

Mala Bistro, המעיין 1, 02-6449494‏, לא כשר

מלה בר, עין כרם 76, 02-642-2120, לא כשר

בראסרי עין כרם, המעיין 15, 02-566-5000, לא כשר

סיורים של עתליה עין מור, 052-4755167‏

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל אבירם
מה אוכלים בעין כרם?
צילום: גיל אבירם
מומלצים