שתף קטע נבחר

גזענות כלפי אתיופים ואלימות מפקדים: דו"ח קבילות החיילים

חיילת אתיופית התלוננה שנגד ביחידתה זעם על הפגנות בני העדה: "אתם לא יהודים, התנהגתם יותר גרוע מערבים". מפקדו של חייל אתיופי אחר אמר לו: "צא מפה לפני שאני מתקשר לשוטר שיירה בך כדור". עוד בדו"ח: קצין שהצמיד סכין לצוואר של חייל שהגיע לא מגולח ומ"כ שבעט בחייל בתרגיל. רוב הקבילות - מוצדקות. המסמך המלא

 

תא
תא"ל איתן דהן(צילום: טל עוז, משרד הביטחון)

ממלא מקום נציב קבילות החיילים ומבקר מערכת הביטחון, תא"ל (מיל') איתן דהן, הגיש הבוקר (ד') לשר הביטחון נפתלי בנט ולוועדת החוץ והביטחון של הכנסת את הדו"ח השנתי לשנת 2019, שממנו עולים נתונים מטרידים: למרות שחלה ירידה של עשרה אחוזים בשיעור הקבילות - זוהו תופעות מדאיגות של אלימות פיזית ושימוש בכוח מופרז מצד מפקדים, נרשמו אירועים של אמירות גזעניות שהופנו נגד חיילים בני העדה האתיופית וגורמי רפואה שהתנהלו בצורה לקויה. בדומה לדו"ח מהשנה שעברה, נותר על כנו מספר הקבילות הגבוה של אנשי קבע - קצינים ונגדים.

 

ב-2019 הוגשו לנציב קבילות החיילים 6,114 קבילות. 59% מהן נמצאו מוצדקות; כ-55% ממגישי הקבילות היו חיילים בשירות חובה, כ-12% אנשי קבע, כ-11% משרתי מילואים וכ-17% מלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון). כ-68% מהקובלים בשירות חובה היו בדרגות טוראי ורב-טוראי, 31% מהקבילות עסקו ביחסי מפקד- פקוד ו-13% בתחומי הרפואה.

 

לעיון בדו"ח המלא - לחצו כאן

 

גזענות נגד בני העדה האתיופית ואלימות מפקדים

בדו"ח צוינו אירועים מטרידים של התבטאויות על רקע גזעני שהופנו נגד חיילים בני העדה האתיופית. "מדובר במעשי תוקפנות שאין להם כל מקום בחברה הישראלית, ובוודאי שלא בצה"ל", קבע תא"ל (מיל') דהן. "החיילים הפגועים מפעולותיהם הפסולות של המפקדים נושאים עמם לא רק את הפציעה הגופנית, אלא גם את הצלקות הנפשיות העמוקות ואת הפגיעה הקשה באמון במפקדים ובמערכת הצבאית".

 

דו

 

כך למשל, קבילה שהגישה חיילת בת העדה האתיופית חשפה אמירות גזעניות שהופנו לעברה מצד נגד ביחידתה - שאמר לה: "אתם לא יהודים, אתם גויים, התנהגתם יותר גרוע מערבים". בתחקיר טען הנגד שהתכוון להביע מחאה על הפגנות בני העדה האתיופית. במקרה אחר חייל ממוצא אתיופי קבל על נגד המטבח ביחידתו שהתבטא נגדו, לדבריו, באופן גזעני ומעליב, כשבמהלך תורנות מטבח - יומיים לאחר אירוע הירי בסלומון טקה ז"ל - אמר לו הנגד: "צא, צא מפה לפני שאני מתקשר לשוטר שיירה בך כדור". במקרה אחר טען חייל אתיופי שמפקדו אמר לו שהוא "לא רואה אתיופים בלילה כי הם שחורים".

 

בדו"ח גם נחשפו אירועים חריגים שבהם מפקדים השתמשו באלימות פיזית כלפי פקודיהם. לדוגמה, סגן מפקד פלוגה הצמיד סכין מתקפלת לצוואר של פקודו שהגיע לבסיס אחרי צום כשהוא לא מגולח. במקרה אחר קבל לוחם נגד המ"כ שלו לאחר שבתרגיל מחלקתי שבו שכב החייל לצד חבריו, בעט בו המפקד והכה אותו כדי "לדרבנו" לקום. מקרה אחר התרחש כשמפקד ריתק חייל לרצפה לאחר ויכוח בנושא כלשהו ומקרה אחר אירע כשמפקד מחלקה הסיר בכוח, תוך שימוש בצבת, טבעת בעלת ערך רגשי גבוה מאוד מאצבעו של חייל - שקיבל אותה בירושה מסבו המנוח.

 

בדו"ח גם מוזכרים מקרים בהם חיילים קבלו על פגיעה בפרטיותם. באחד המקרים צילם עצמו חייל עם הציוד האישי של מפקד הפלוגה ושיתף את התמונות בקבוצה המחלקתית בוואטסאפ. לאחר שהשמועה על האירוע הובאה לידיעת מפקד הפלוגה, הוא הנחה את חיילי המחלקה לפתוח לפניו את מכשירי הטלפון כדי להיווכח אם התמונה אכן התקבלה - דבר שלטענת החיילים פגע בפרטיותם. באירוע אחר קבל חייל על נגד המשרת עמו במחלקה, שצילם אותו בניגוד לרצונו כשאכל על שולחן העבודה במחלקה.

 

 

כתב ynet הצטרף השבוע לתרגיל המלחמה של חטיבת הקומנדו ושמע את קציניו שמתכוננים לתמרון שמעולם צה
אילוסטרציה(צילום: דובר צה"ל)

אי-מימוש זכויות חיילים

בדו"ח מופיעים מקרים רבים שבהם פגעו גורמי הפיקוד בזכויות החיילים וחרגו מפקודות הצבא, כך שלעתים נפגעו זכויות הפרט ושמירת הנהלים. למשל, נגד קבל על כך שלא ניתן מענה תזונתי הולם לחיילים טבעוניים בחדר האוכל של יחידתו, כשהוגשה לטענתו מנה בשרית במקום מנה טבעונית. בכמה קבילות הלינו חיילים על עיכוב של ממש - לעתים בן כמה חודשים - בזמן הטיפול בערעורים שהגישו על דחיית בקשותיהם לקבל היתר לגידול זקן, וכן על קבלת נימוק שאינו מפורט דיו בתשובה לבקשותיהם.

 

חיילים דתיים בקורס מ"כים קבלו על כך שנאלצו לשהות בחדר האוכל לצד חיילות בניגוד לאמונתם, וכן שבמהלך קורס מ"כים הם נאלצו לשבת ברכב עם חיילת מפעילת האמר. באחד האירועים החמורים נאלץ חייל בשירות חובה לשהות במחבוש שלושה ימים נוספים על אף שבקשתו להמתיק את עונשו אושרה. הסיבה לכך היא שבקשת ההמתקה שעליה חתם אלוף לא הועבר מלשכתו לגורמי הפיקוד במתקן הכליאה. במקרה אחר חיילת בשירות חובה הלינה על חוסר רגישות של גורמי הפיקוד ביחידתה שלא נענו לבקשתה לעצור את נסיעה ממושכת באוטובוס כדי שיתאפשר לה להתפנות. כמו כן, מלש"ב הלין בפני הנקח"ל על תיעוד לקוי ופוגעני בתיקו הרפואי שבו נכתב "שוב כשלה שאיפתו האינסופית להורדת פרופיל".

 

הטיפול הרפואי בחיילים

בימים אלו מגבש צה"ל מתווה חדש לספק את שירותי הרפואה באמצעות מיקור חוץ, דבר שהביא להגשת קבילות העוסקות באיכות הקלינית של הטיפול הרפואי, באי-שמירה על הרצף הטיפולי בשל פערים בתפקוד החובשים בצה"ל, בפערים בתיווך החלטות רפואיות-מקצועיות לחיילים ולמשרתי קבע וכן בהחלטות לא תקינות של מפקדים בנושאי בריאות החיילים. בדו"ח עלו מקרים בהם מפקדים התערבו ללא סמכות בהחלטות של גורמי הרפואה ובאירועים בהם חלו עיכוביים משמעותיים בשליחת חיילים לקבלת טיפול. בדוח הובא מקרה לדוגמה של חייל שנבדק על ידי רופא יחידתו ונדרש להגיע בדחיפות לבית חולים, אולם מפקדיו הישירים התמהמהו - מה שגרם לו לדלקת חריפה בתוספתן ולניתוח דחוף. במקרה אחר ציין רופא בתיקו הרפואי של החייל את ההערה 'חחחחח' וחייל שהתעלף והתלונן כמה פעמים בפני גורמי הרופאה ביחידתו על כאבי ראש נשלח למיון באיחור רב. רק לאחר מכן התגלה שהוא סובל מדלקת ריאות.

 

ריבוי קבילות של משרתי קבע

ב-2019 הוגשו 750 קבילות של אנשי קבע דברף שלטענת נקח"ל מהווה "נקודה אדומה", שכן קבילה של איש קבע שקשר את גורלו בגורל המערכת הצבאית אמורה לעורר דאגה ומחשבה בקרב מפקדיו וגם בקרב הפיקוד הבכיר בצה"ל. כשאיש קבע קובל, יש בקבילתו מרכיב גדול יותר מהנראה לעין - מרכיב של מערכת יחסים שאינה מיטבית עם מפקדיו ושל אובדן האמון בגופים האמונים על הטיפול בפרט.

 

פערים בין פקודות הצבא, מדיניותו ואופן מימושן

נקח"ל מצא פערים בין פקודות הצבא הכתובות ובין מסמכי מדיניות שמפיצים גורמים שונים באגפי המטה הכללי ובזרועות הצבא. הסיבה העיקרית לכך היא חוסר התיאום בין גופי המטה, שקבעו את מסמכי המדיניות בניגוד לפקודות המחייבות וללא שיח מספק. לא אחת נתקלו חיילים בשיבושים ובעיכובים בשל אי-שיתוף פעולה ותיאום לקוי בין גופי המטה הנוגעים בדבר.

 

אי-תקינות ברישומי הצבא

לא אחת רישומי הצבא בעניינם של חיילי צה"ל אינם תקינים, באופן הפוגע בזכויותיהם. מלבד הפגיעה במעמד הפרט ובהטבות המגיעות לו, חוסר ההקפדה על תקינות הרישומים עלול להעיד על תרבות ארגונית בעייתית ולעתים גם על מקצועיות לקויה. במקרים מסוימים נדרשים אנשי קבע שפרשו מצה"ל לשלם עשרות אלפי שקלים מבלי שידעו על כך טרם שחרורם.

 

בכמה מקרים, חיילים שהשתחררו כלוחמים לא קבלו את תעודת ה"שחרור בכבוד" ותעודת הלוחם לה הם זכאים. נקח"ל קובע כי "ריבוי הקבילות העוסקות בליקויים ברשומות הצבאית ובצורך בתיקונה מחייב להגביר את הבקרה. לרישומים אלה השפעה ישירה על זכויות החייל ועל שביעות רצונו מהשירות הצבאי ואי-הקפדה על תיעוד תקין ומניעת זכויות מהחייל עלולות להוביל לפגיעה באמון הצבא ובמוטיבציה לשירות. מצאתי כי המערכות הממוכּנות בתחום זה אינן מתקדמות דיין על מנת לתת מענה לצרכי הפרט והצבא דבר המחייב לנקוט צעדים מתאימים".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל הוא צבא העם. ייעודו המרכזי הוא הגנה על ביטחון מדינת ישראל. אחדות שורות הצבא מודגשת בכל סוגי הפעילויות, ללא הבדל דת, גזע, מין והעדפה מינית.

צה"ל פועל למגר מתוכו תופעות המנוגדות לערכיו, לרבות תופעת הגזענות ואלימות כלפי משרתיו, ופועל ביד קשה כלפי מי שנוהג שלא על פי ערכי צה"ל.

 

"גופי המטה בצה"ל פועלים בתיאום ושיתוף פעולה על מנת לממש את מלוא זכויות החיילים, כדי לצמצם את הפער בין הפקודה לאופן מימושה. יש לציין כי במסגרת התוכנית הרב שנתית 'תנופה' קיימת עבודת מטה בנושא התאמה ארגונית של המטה הכללי והמפקדות הראשיות של צה"ל שכוללים צמצום הבירוקרטיה בדגש על כתיבה ומימוש נהלים בסיסים המחייבים כל יחידה צבאית ומודלי שירות מותאמים".

 

על שירותי הרפואה מסר דובר צה"ל כי "חיל הרפואה פועל לילות כימים למתן שירותי רפואה איכותיים וזמינים לכלל משרתי צה"ל. בשנים האחרונות חלו שיפורים רבים בשירות, בין השאר בעקבות הכנסת פתרונות טכנולוגיים כגון פורטל 'מקול הלב' באתר צה"ל, שירות זימון תורים במסרונים ועוד, אשר הביאו לשיפור בזמינות התורים ובמענה לחייל. כתוצאה ממאמצים ומשאבים רבים שהושקעו בעניין זה, עומד איוש הרופאים ביחידות הקצה המבצעי על 100%.

 

"צה"ל ימשיך לפעול על מנת לספק למשרתיו שירות רפואי זמין, מהיר ואיכותי, בין השאר באמצעות המשך איוש כוח אדם איכותי במגוון דרכי תעסוקה וצמצום הליכים בירוקרטים. באשר לביקורת בנושא מיקור החוץ, מדובר בתהליך משמעותי ומורכב, בעל השלכות נרחבות, המנוהל בצורה סדורה ומתקדם על פי לוח זמנים שאושר על ידי הרמטכ"ל. מימושו יחייב הסכמות בין משרדי ממשלה וגופים לאומיים".

 

על הפגיעה בזכויות הפרט בעקבות תיעוד לקוי מסר דובר צה"ל: "צה"ל יצא במימוש תוכנית שמטרתה ביצוע תהליכים בתחום משאבי האנוש באופן יעיל ומהיר. התוכנית מייצרת תהליך רציף ומבוקר החל משלב בקשת החייל וכלה במתן מענה לבקשתו. לרבות תהליכי בקרה של כלל הגורמים בהתאם לסמכויותיהם.

 

"לצד זאת, התוכנית מאפשרת ביזור ככל שניתן לדרגי משאבי האנוש בשטח, וזאת על מנת לדייק את המענה ולאפשר קבלת שירותים מיטביים על ידי דרגי המשא"ן המבוזרים. במקרים בהם עולים פערים מכל סוג שהוא (פערי הזנה, טעויות אנוש וכדומה) קיים תהליך סדור של תיקוף על ידי כלל הדרגים הרלוונטיים. תוכנית זו מייצרת שינוי של ממש בתחום תהליכי משאבי האנוש".

 

על אי מימוש זכויות חיילים מסר דובר צה"ל כי "צה"ל כצבא העם מקפיד לספק לכלל משרתיו את התנאים הנדרשים לקיום אורחות חייהם בהתאם לאופי השירות הצבאי. מתן המענה בנושאים דתיים לחיילי צה"ל נאכף על ידי גורמי המקצוע מחיל הרבנות הצבאית והמפקדים ביחידות. באשר לנושא החוסרים במזוזות בחדרי צה"ל, הרבנות הצבאית יצאה בתוכנית שש-שנתית בשם 'משקוף' בה יותקנו מזוזות בהתאם לתו תקן ההלכתי שנקבע בכלל חדרי צה"ל.

 

"לאחרונה הושלמה התקנת המזוזות בכלל חדרי המגורים של חיילי צה"ל על פי הפערים המוכרים, במידה וישנם חוסרים נוספים החיילים יכולים לפנות לרב היחידה לקבלת המענה הנדרש. התוכנית ממשיכה לפעול ובהתאם לכך מותקנים מזוזות לפי היעדים שנקבעו".


פורסם לראשונה 19/02/2020 15:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים