שתף קטע נבחר

כדאי לישראל להישאר בצד הטוב של הסינים

למעצמה השנייה בעולם יש זיכרון ארוך, ואחרי סיום משבר הקורונה היא תערוך את המאזן שלה. ישראלי תושב סין מזהיר מהמהלכים ההיסטריים

 

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

כשיסתיים משבר הקורונה, סין לא תשכח מי הפנה לה עורף ומי שמר לה אמונים. לכן על ישראל לדאוג להימצא בצד הנכון כשהמעצמה הכלכלית השנייה בגודלה בעולם תחשב את צעדיה אל מול מאזני היחס אליה. נכון לעכשיו, מהלכי הסגר ההיסטריים של ישראל עלולים להסב לה נזק עצום בעתיד הלא רחוק.

 

 

כישראלי שחי שנים עם משפחתו בסין, אני חווה את המציאות דרך עיניהם של גורמי הממשל, של התושבים המקומיים ושל הזרים, ואי אפשר שלא להשתומם נוכח הפער התפיסתי והאינפורמטיבי בין הקהילה הבינלאומית לבין אלה החיים כאן. והפער הזה גורם לנזק רב.

 

על אף פגיעת הקורונה (נכון לעכשיו יותר מ-70 אלף נדבקים וכ-1,800 מתים), צפוי עתיד כלכלת סין והעולם להיות חיובי. אמנם הסגר בכמה ערים והגבלת חופש התנועה במרבית האזורים במדינה גוררים קפאון בשוק המקומי, ואכן עסקים רבים נמצאים בסכנת פשיטת רגל, וברור שהמסחר המקומי והבינלאומי פועל באופן מצומצם, אבל אם יש מדינה שיכולה להתמודד עם מצבים אלו, הרי זו סין.

 

בצד מאבק עיקש למיגור הקורונה היא נוקטת מדיניות של צמצום החרדה הציבורית והעלאת הרגשת הביטחון בקרב התושבים. אופן ההתמודדות מעורר השראה ממש. יש כאן הקדשה של כלל משאבי מדינת הענק הזו למאבק בווירוס. מרבית עובדי הציבור הוחזרו לעבודתם עוד בטרם הסתיימה חופשת החג במתכונתה הרגילה; צוותי רפואה עובדים מסביב לשעון, והוקמה מערכת שלמה שמגבילה את חופש התנועה, כולל סגירה יזומה של עסקים - כל זאת כדי למזער את החיכוך ואת מקרי ההדבקה. 

 

 

אבל לעומת מדיניות האי-היסטריה הסינית, בוחרת הקהילה הבינלאומית – ובכלל זה ישראל – בדרך ההפוכה, והדבר מעורר כאן תרעומת רבה. אמנם שגריר סין בישראל חזר בו מהשוואת הסגר שישראל הטילה על הבאים מסין לתקופת השואה, אך עלינו להבין את המשמעות העמוקה הנעוצה בדברים שלו.

 

המילה "גואנשי" שגורה בתרבות הסינית והיא מהווה ביטוי המייחס חשיבות רבה למערכת היחסים והחברות השוררת בין בני אדם. משמעותו שראשית עלינו להיות חברים ורק לאחר מכן נהפוך לשותפים. בדבריו ניסה שגריר סין להדגיש את ערך החברות ואת העובדה ההיסטורית שבאחת התקופות הקשות ביותר של העם היהודי, סין הייתה מהיחידות שפתחו את שעריה ונתנה מחסה לעשרות אלפי יהודים.

צ'נגדו סין ( באדיבות עמרי ברמן)
העיר צ'נגדו שבה אני מתגורר. עובדים מהבית( באדיבות עמרי ברמן)

סגירת השערים הנמהרת של מדינת ישראל לאזרחי סין יוצרת סיכון של ממש ביחסים שבין המדינות. נרמזנו על כך היטב בדבריו של השגריר, ולסין יש זיכרון טוב.

לשמחתנו, למרות סגירת שערי ישראל - עמותות, חברות ואזרחים ישראלים מביעים את תמיכתם הרבה בעם הסיני באמצעות תרומות ציוד רפואי, סרטוני תמיכה ומכתבים אישיים, תוך הדגשת מערכת היחסים החמה בין שני העמים. לעומת זאת, במידה שסין תחליט לזכור דווקא את סגירת שערי ישראל ואת תופעות הגזענות הפורצות בעקבות ההיסטריה ההמונית, אז אנחנו נפסיד, ובגדול.

 

היקף הסחר בין ישראל לסין עומד על כ-10 מיליארד דולר, התיירות הסינית לארץ מכפילה את עצמה מדי שנה ויש מגוון גדול של שיתופי פעולה והשקעות סיניות. כל אלו מצויים בסכנת פגיעה ממשית. אלו השלכות שמדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה וגם לא אתם.

1208 (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

המיתון בכלכלה הסינית כבר החל לתת את אותותיו, בין אם במישור המקומי וכמובן שגם במישור הבינלאומי. העסקים הקטנים הם אלה שמושפעים באופן המיידי ביותר, כאשר מסעדות, קניונים, נותני שירות ובכלל תעשיית הקמעונאות נפגעים בשל האיסור של פתיחת עסקים. סקטורים נוספים, כדוגמת ענפי התיירות, ייצור ומסחר, כבר מרגישים את הפגיעות הקשות והצפי הוא שהפגיעה תמשך עוד מספר חודשים.

 

אבל פרופ' לי גאנג ליאו, הכלכלן הראשי של CITI BANK בסין, צופה שברבעון הראשון לשנת 2020 יעמוד התמ"ג על 3.6%, ברבעון השני 4.9%, ברבעון השלישי 6% וברבעון האחרון 6.1% - כך שלמרות הכל, התחזית מראה אופטימיות מסוימת. אמנם זה לא מבטיח שזו המציאות המוחלטת, ויש אינספור ספקולציות אחרות, אבל עובדה היא שאין אינדיקציות ממשיות להניח אחרת.

האם ממשלת סין מסלפת עובדות? אני לא רואה סיבה לכך, כי הרי מספר מקרי ההדבקה והתמותה כבר גבוהים דיים, וההיסטריה הנובעת מהם כנראה לא הייתה שונה במידה אם המספרים היו גבוהים אף יותר.

 

יתר על כן, גם אם אמינות הדיווחים מסין לא מספקת, ניתן לבחון את המצב בהתאם למקרי ההידבקות בשאר המדינות בעולם. אכן ישנה עלייה מסוימת במספר הנדבקים גם מחוץ לסין, אך מדובר בכ-950 מקרים בלבד (כאשר יותר מ-450 מתוכם רק באוניית הנופש ביפן) ובחמישה מתים בלבד. הנתונים האלה מחזקים את הסברה שהסינים אכן דוברי אמת ומציגים את הנתונים הקיימים בידיהם.

 

אז נכון, המצב שנוצר בעקבות התפרצות וירוס הקורונה אינו פשוט לאף אחד. לשם המחשה, אף שחזרתי לעבודה, אני שוהה זמן ניכר בביתי בהתאם להנחיית הרשויות הסיניות, ובסך הכול מרגיש בטוח ומוגן. אבל עלינו לזכור שמדובר במעצמה הכלכלית השנייה בגודלה בעולם, שהוכיחה את עצמה לא פעם בהתגברות על קשיים שונים ועוצמתה רבה מכדי שנוכל להבין זאת. דווקא כאן מדד האופטימיות גבוה מבשאר העולם, וחרף אי-הוודאות מתחיל להסתמן שסיומו של המשבר כבר לא רחוק.

 

אם המלחמה בווירוס תלויה בסין לבדה – זה יקרה ובקרוב. וכשזה יקרה, כולנו צריכים לרצות להיות בצד הנכון של המאזן שהיא תערוך מול מדינות העולם.

 

  • עמרי ברמן חי עם משפחתו בסין ועובד עבור הממשל המקומי בעיר צ'נגדו בתחום ההשקעות הבינלאומיות

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

פורסם לראשונה 19/02/2020 12:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים