שתף קטע נבחר

צדיק בינו מקדם את מינוי סמדר ברבר-צדיק ליו"רית הבינלאומי

בעל השליטה בבנק מנהל מגעים לאישור המינוי מול בנק ישראל, על רקע החשש מפגיעה באיזון בבנק בגלל הקרבה שלו לברבר-צדיק והעובדה כי היא עשויה להידרש לתקופת צינון כפי שנקבע בתקדים מינויה של גליה מאור ליו"רית לאומי

המנכ"לית האחרונה במערכת הבנקאית בדרך לקידום: בעוד שלושה ימים אמורה אירית איזקסון לעזוב את תפקידה כיו"רית של הבנק הבינלאומי, ולכלכליסט נודע כי בעל השליטה צדיק בינו מוביל מהלך למינויה של המנכ"לית, סמדר ברבר-צדיק, ליו"רית. אף שאיזקסון הודיעה על פרישתה לפני 3.5 חודשים טרם נמצא לה מחליף.

 

מנכ"לית בנק לאומי רקפת רוסק עמינח פורשת - לאחר כהונה של 7 שנים

נטישת המערכת הבנקאית: חדוה בר חייבת לבצע בדק בית

 

ברבר-צדיק התלבטה תחילה אם להסכים למינוי, אבל לאור הדומיננטיות שלה, התקשה בינו למצוא יו"ר מתאים שיעבוד לצדה. בהמשך השתכנעה, והמינוי שלה הוא שאלה של זמן. מינויה של ברבר-צדיק דורש את אישור בנק ישראל, וייתכן כי ימונה לבנק יו"ר זמני עד שאישור זה יתקבל. עם פרישתה מכיסא המנכ"לית, ברבר-צדיק תהיה המנכ"לית החמישית והאחרונה של חמשת הבנקים הגדולים שפורשת בשנה האחרונה.

בעל השליטה בבנק הבינלאומי, צדיק בינו, ומנכ
בעל השליטה בבנק הבינלאומי, צדיק בינו, ומנכ"לית הבנק, סמדר ברבר-צדיק(צילומים: עמית שעל ויח"צ)

בפני המהלך למינויה של ברבר-צדיק, והמועד שבו תוכל להתיישב על כיסא היו"ר בבנק, עומדת, כאמור, משוכה בדמות אישורם של בנק ישראל והפיקוח על הבנקים. לכלכליסט נודע כי הנושא שהגיע לפתחו של הפיקוח על הבנקים איננו עובר בצורה חלקה, זאת לנוכח חשש מסוים בבנק ישראל מפני כוח ריכוזי מדי שיהיה בידי בינו וברבר-צדיק, שנחשבת בת טיפוחיו ומקורבת אליו מאוד.

 

חשש נוסף הוא כי עם מנכ"ל לא דומיננטי, מנגנוני הבקרה הפנימיים בבנק לא יהיו אופטימליים, ושמירת האיזונים והבלמים בממשל התאגידי בין הדירקטוריון, ההנהלה הבכירה, בעלי השליטה ובעלי עניין נוספים, החשובה לבנק ישראל, תיפגע. בין בנק ישראל לבינו והבינלאומי תקיימים מגעים סביב המינוי.

  ()

 

חשש: שחזור סאגת מינויה של מאור ליו"ר לאומי

בבנק ישראל חוששים גם שהמהלך שמוביל בינו ישחזר את סאגת מינויה של גליה מאור ליו"רית בנק לאומי. ב-2010 פרש איתן רף מתפקיד היו"ר, ומאור, המנכ"לית הוותיקה, הגישה לוועדה הציבורית למניות הבנקים מועמדות לתפקיד דירקטורית בבנק, מתוך כוונה להתמודד על התפקיד - דבר שעורר גל של תגובות זועמות. תנועת אומץ עתרה אז לבג"ץ בדרישה לחייב את ועדת המניות לבטל את המלצתה לאסיפה הכללית של בנק לאומי לתמוך במינוי של מאור כדירקטורית, בטענה כי ההמלצה מנוגדת להוראות הצינון בחוק המניות הבנקאיות.

 

בעתירה הוזכר גם חוק החברות, אשר קובע כי "לא ימונה לדח"צ יחיד שיש לו במועד המינוי או בשנתיים שקדמו למועד המינוי זיקה לחברה", ונטען כי למאור הייתה זיקה לחברה בתפקידה כמנכ"לית וכנושאת משרה בבנק. להתנגדות הצטרפו שר האוצר דאז, יובל שטייניץ, רשות ני"ע וגם היועץ המשפטי לממשלה דאז, יהודה ויינשטיין, שהודיע לוועדה למניות הבנקים כי הוראות החוק קובעות בצורה ברורה שמנכ"ל אינו יכול לעבור לכהן כדירקטור המוצע על ידי הוועדות - אלא לאחר תקופת צינון בת שנתיים.

 

 

נושא הצינון של ברבר-צדיק עלה בהתנהלות מול בנק ישראל, כאשר הבינלאומי ובינו טענו שהבינלאומי הוא בנק במעמד שונה לחלוטין מלאומי, זאת בשל העובדה שאיננו בשליטה מבוזרת אלא של בעל שליטה שמרן ואחראי. עוד טענו כי מה שנכון לבנק שהדירקטורים בו נקבעים על ידי המדינה, איננו נכון לבנק שבו בעל שליטה מחזיק בהיתר שליטה בבנק שקיבל מהמדינה. עם זאת, נראה כי בכל מקרה ייאלץ בינו להתפשר על תקופה של צינון לברבר-צדיק, ולו גם של כמה חודשים. זאת, אם יצליח לשכנע את הפיקוח על הבנקים, ואולי גם גורמים נוספים אם תתעורר התנגדות ציבורית למינויה.

 

המתח מול היו"רית אירית איזקסון

ברבר-צדיק מכהנת כמנכ"לית הבינלאומי מתחילת 2007, ובתקופה זו רשם הבנק הישגים לא מעטים, שבאו לביטוי בשווייו הבורסאי. המנכ"לית ובעל השליטה הובילו בבנק אסטרטגיה שמרנית עם מהלכי התייעלות עקביים; מיזוג בנקים שנרכשו; הקטנת פרופיל הסיכון תוך התמקדות בשוק ההון; והעמדת אשראי לעסקים קטנים, בינוניים ומשכנתאות.

 

הבינלאומי לא הסתבך בחקירות האמריקניות כמו הפועלים, לאומי ומזרחי-טפחות. מספטמבר 2016 רשמה מניית הבנק עליה של קרוב ל-250%, לשווי של 9.8 מיליארד שקל - שווי הגבוה מההון העצמי שלו. יחס שווי השוק להון של הבינלאומי הוא הגבוה במערכת הבנקאית אחרי מזרחי-טפחות, שנהנה מהפעילות בתחום המשכנתאות. בשנה האחרונה העלו שלוש חברות הדירוג - S&P מעלות, מידרוג ומודיס - את הדירוג של הבנק והישוו אותו לזה של הפועלים ולאומי.

מימין: היו"רית אירית איזקסון וסמדר ברבר-צדיק (סיון פרג') (סיון פרג')
מימין: היו"רית אירית איזקסון וסמדר ברבר-צדיק(סיון פרג')

ברבר-צדיק היא, כאמור, מנכ"לית דומיננטית, מה שהוליד מתח בינה לבין איזקסון שפרשה מתפקיד היו"ר לאחר 3.5 שנים בלבד - תפקיד שיושבי ראש בנקים ממלאים לתקופה ארוכה בהרבה. כבר בפברואר 2017, עם כניסתה של איזקסון לתפקיד, נחשף בכלכליסט כי בישיבת דירקטוריון הבנק הגיעו השתיים לוויכוח בטונים צורמים, שבעקבותיו עזבה ברבר-צדיק את החדר.

 

עם זאת, בבנק הכחישו אתמול שהפרישה של איזקסון קשורה למתחים עם ברבר-צדיק. אם וכאשר תמונה ברבר-צדיק ליו"רית, הרי שלתפקיד המנכ"ל עשוי להתמנות בעל תפקיד מתוך הבנק, בהם מנהלת החטיבה הקמעונאית, אלה גולן, וראש חטיבת המשאבים, בנצי אדירי. לכלכליסט נודע עוד כי גם מועמדותה של מיכל עבאדי בויאנג'ו, לשעבר החשבת הכללית במשרד האוצר באוצר, צפויה להיבחן.

 

מהבנק הבינלאומי נמסר בתגובה כי "הבינלאומי הוא בנק שנהנה מאיתנות פיננסית גבוהה וצמיחה נאה. בהתאם, בעלי השליטה בבנק סבורים שסמדר ברבר-צדיק יותר מראויה לכהן הן כמנכ"לית והן כיו"רית הבנק".

 

מבנק ישראל נמסר בתגובה: "איננו מתייחסים למינויים פרסונליים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילומים: עמית שעל ויח"צ
בעל השליטה בבנק הבינלאומי, צדיק בינו, והמנכ"לית סמדר ברבר-צדיק
צילומים: עמית שעל ויח"צ
מומלצים