שתף קטע נבחר

שופט לא אפשר לאישה לאמץ את הבן של בעלה

לאחר שהתייתם נישא אביו לאישה חדשה. ביהמ"ש קבע שביטול הזיקה המשפטית לאם הביולוגית לא ישרת את טובתו, ויש להיזהר מקביעת תקדים

בית המשפט למשפחה בנצרת דחה לאחרונה בקשה להכריז על נער כבן 15 כבר אימוץ כלפי אמו, שנפטרה לפני כשמונה שנים מסרטן, כדי שאשתו השנייה של אביו תוכל לאמץ אותו. השופט אסף זגורי קבע כי טובת הילד לשמור על זהותו ועל מקומה של אמו בחייו, בפרט בצל ההתנגדות של אחותו הגדולה לאימוץ.

 

"עצם הבקשה מהווה לטעמי תקדים מסוכן עבור ילדים בכלל (ועבור הילדים בתיק זה בפרט) וקיימת חשיבות ומשמעות לאמירה של בית המשפט (וכן – גם של מייצגי ילדים וב"כ היועמ"ש) שלא לאפשר זאת דווקא מתוך ראיית טובת הילדים", כתב השופט זגורי.

 

הנער היה בן שבע ואחותו בת 11 כשאמם הלכה לעולמה. כארבע שנים לאחר מותה נישא אביהם מחדש וב-2018 ביקשה אשתו החדשה להכריז על הילדים כבני אימוץ כדי שתוכל לאמצם. גורמי המקצוע, בהם השירות למען הילד, היועץ המשפטי לממשלה, עובדת סוציאלית ואפוטרופסית לדין, התרשמו שהבת לא באמת מעוניינת באימוץ אך אחיה הקטן מביע עמדה חיובית. הם סברו בתחילה כי יש להמשיך בהליך רק לגבי הבן אך לבסוף הם שוכנעו כי מהלך דרמטי שיביא לביטול ההשתייכות שלהם לאם המנוחה ולמורשת שלה לא ישרת את טובתם, והשופט זגורי הורה על מחיקת הבקשות.

 

בעקבות ערעור שהגישה אשת האב הוחזרה הבקשה בנוגע לילד לדיון מחודש בבית המשפט למשפחה, שם הבהירה האישה כי אין לה כל כוונה למחוק את עברו או את אמו המנוחה מהתמונה. לדבריה, האימוץ ייתן לילד תחושה של שוויון בתוך המשפחה, שאליה הצטרפה לאחרונה אחות למחצה, ואבי הילדים הביע הסכמה מלאה.

 

הפעם כל גורמי המקצוע הביעו תמיכה מוחלטת בבקשה, מה שהפתיע את השופט: "לא ברור כיצד גורמים אלה שינו ב-180 מעלות את תפיסתם ביחס לטובת הילד רק בעקבות הלחץ שהפעילה המבקשת".

 

הוא ציין כי העמדה הנוכחית מתעלמת מהמחירים שעלול לגבות האימוץ, במיוחד לנוכח ההבדלים בין הנער לבין אחותו והעובדה שהכרזתו כבר אימוץ תגרור ניתוק של הזיקה לאמו.

 

"הטראגיות והאסון בחיי הילדים שנובע מאובדן האם המנוחה הינו חלק אינטגרלי, אינהרנטי, בלתי נפרד מחייהם והתפתחותם ואין למחקו. הורה בכלל ואמא בפרט, לא משנים, לא מוחקים וגם לא מחליפים רק בעקבות פטירה", כתב.

 

השופט הדגיש כי יש בהחלט מקום לדמות הורית משמעותית נוספת בחיי הילד אך לא כתחליף לאם. נקבע כי האימוץ במקרה הזה יהיה מהלך מלאכותי ולא ימלא את החלל שהותירה אחריה. ביטול ההורות המשפטית שלה – גם באופן סימבולי, נקבע, יגרור יותר נזק מאשר תרומה לאחדות המשפחה.

 

לפיכך הבקשה נדחתה תוך שהשופט זגורי ביקש למסור לאחים כי ההחלטה לא נועדה לפגוע בקשר שלהם למבקשת ולאחותם למחצה אלא לאפשר להם לשמור על ההיסטוריה המשותפת, על הזיכרונות מאמם ועל הקשר אליה, כך ש"לצד השורש של האם המנוחה יצמחו להם שורשים נוספים ומשמעותיים, אך שורש האם לא יעוקר, לא יוחלף ולא יישכח".

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • האפוטרופא לדין: עו"ד שלומית ברנס-זערור מהלשכה לסיוע משפטי
  • שמות באי הכוח של המבקשת והיועמ"ש לא צוינו
  • עו"ד מורן בריק מילר עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד מורן בריק מילר
מומלצים