שתף קטע נבחר

כיפה ב-5,000 דולר: "לואי ויטון" של החרדים נמצא באודסה

דוד רויטמן לא יכול היה לראות כיצד אנשים מוציאים הון על גרביים - "אבל הכיפה שלהם נראית כמו סמרטוט". אז הוא עשה מעשה, ופתח מפעל יודאיקה בלב העיר אודסה שבאוקראינה - משם הוא מוכר ליהודים חובבי מותגים מכל העולם, כיפות בסכומים שנעים סביב העשרים אלף שקלים

 

 

בלב העיר אודסה שבאוקראינה, במרכז קניות חדש ונוצץ, ממוקם מפעל היודאיקה של דוד רויטמן המייצר כיפות באלפים רבים של שקלים. כמה רבים? כ-20 אלף שקלים לכיפה. נגיד זאת כך, בזמן שהכיפה הממוצעת תעלה לכם כמה עשרות שקלים, אצל רויטמן זה בערך מחיר החוטים, והכיפות ב-5,000 דולרים הן סטנדרט.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

יש כבר מי שמכנה אותו "לואי ויטון" היהודי. הוא, כמובן, מרוצה: "אני עושה עיצוב יוקרתי ומכובד בדיוק כמו מעצבי חליפות", רויטמן אומר. "הכיפות שלנו נמכרות בכל העולם. המפעל והשואו-רום של חברת היודאיקה שלי ממוקמים באודסה".

 

קראו עוד בערוץ היהדות

 

לאחר שחי בניו-יורק תקופה ארוכה, החליט רויטמן לשנת את הגישה בנוגע לפריטי היודאיקה: "הייתי משתגע מזה שאנשים שעובדים בוול-סטריט ובמקומות הכי נחשבים, נוסעים במכוניות יוקרה וקונים גרביים ב-500 דולר - אבל הכיפה שלהם נראית כמו סמרטוט. אז אמרתי לעצמי, הכיפה זה בטח לא פחות חשוב ליהודי מגרביים - וזה דחף אותי לשנות את המציאות ולהשקיע את כולי בזה".

 

"מבינים פה בדקויות של כיפות"

אודסה הייתה בעבר מרכז יהודי נוכח ופעיל עם למעלה ממאה בתי כנסת פעילים, בית הולדתה של תנועת ההשכלה – וביתם של חיים נחמן ביאליק, זאב ז'בוטינסקי, מנדלי מוכר ספרים, אחד העם ועוד כ-200 אלף יהודים בשנות השלושים של המאה הקודמת, ערב פרוץ השואה. כל זה נגמר בשנות המלחמה, וגם הקומוניזם תרם להיעלמותה של היהדות שהייתה כה נוכחת בה.

 

  (צילום: אלי מנדלבאום)
רויטמן מוכר כיפות יוקרה בחנות המפעל שב...אודסה(צילום: אלי מנדלבאום)

 

בשנים האחרונות חל שינוי ורויטמן, יליד העיר, מדבר על החזרה של הנוכחות היהודית: "במשך שנים ארוכות אנשים התביישו בזהות היהודית שלהם והחביאו אותה", הוא אומר. "עכשיו כשאנחנו יכולים, אז נעשה את זה בצורה מכובדת".

 

לדבריו, "לרוב התושבים המקומיים פה יש דם יהודי, ורבים מבינים בכל הדקויות של הכיפות: אלו של חב"ד, של הליטאים, החסידים ועוד. לפעמים מפתיעה אותי הרמה של ההבנה בדקויות".

 

כוח עבודה איכותי

רויטמן הוא טיפוס צבעוני למדי. כאמור הוא נולד באודסה, אך עלה ארצה ומאז חי על קו אודסה-תל אביב. בין מפעליו הרבים, לפני כשנה וחצי קבע בירושלים את המזוזה הגדולה בעולם. הוא מספר כי החליט להקים את המפעל דווקא באודסה, משום שלדבריו חיים בעיר אמנים רבים. "אומר לך בחצי בדיחה, שבתקופה הקומוניסטית היו פה הרבה מאוד מפעלים בלתי חוקיים שתפרו בגדים מותגים. היום כבר מייבאים את זה מאיטליה ומצרפת, אבל הרבה מהאמנים נשארו, אז את הכוח עבודה האיכותי והמיוחד הזה רציתי לנצל".

 

כיפות מבית היוצר של רויטמן (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
כיפות מבית היוצר של רויטמן(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

את המפעל פתח רויטמן לפני שלוש שנים, והחל למכור מיד גם בירושלים, כפי שדיוחנו אז. אבל הוא מעיד שההתחלה לוותה בסקפטיות רבה, ואילו "היום אנחנו במגמת התרחבות". ואם תהיתם מי קהל היעד שיוציא סכום של משכורת על כיפה? ובכן, לא אנשים שזו המשכורת שלהם. "הלקוחות שלנו קונים בגדי מותגים והם רוצים מראה מכובד. גם איכות המוצר ולא רק העיצוב עומדים בסטנדרט של מותג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
יש לכם כסף לכיפה?
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים