שתף קטע נבחר

הבחירות באיראן: "רוב גדול לשמרנים בפרלמנט"

לפי הדיווחים באיראן השמרנים זוכים כצפוי ברוב גדול בפרלמנט. המחנה המתון של הנשיא רוחאני מתרסק אחרי פסילת אלפי מועמדים. דיווחים: רק 45% הצביעו - הנתון הכי נמוך מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979

 

הכוחות השמרניים באיראן יהנו כצפוי מרוב גדול בפרלמנט. לפי הדיווחים באיראן המועמדים השמרנים שנאמנים למנהיג העליון עלי חמינאי מובילים במירוץ בטהרן ובערים נוספות, אחרי שמועמדתם של מתונים ורפורמיסטים רבים נפסלה. 7,157 מועמדים - 728 בלבד נשים - התמודדו על 290 המושבים בפרלמנט.

 

משרד הפנים האיראני מסר שמועמדים שמזוהים עם משמרות המהפכה מובילים בטהרן, שבה עומדים לבחירה 30 מושבים בפרלמנט. מספירה לא רשמית של רויטרס עולה שהשמרנים זכו עד כה ב-178 מושבים בפרלמנט. מועמדים עצמאים זכו ב-43 מושבים והמתונים ב-17 בלבד. בחלק ממחוזות הבחירה, שבה אף מועמד לא הצליח לקבל 20% מהקולות, יתקיים סיבוב שני בחודש אפריל.

בחירות לפרלמנט ב איראן המנהיג העליון עלי חמינאי (צילום: AP)
"להצביע - חובה דתית". חמינאי בקלפי(צילום: AP)
 
בחירות לפרלמנט ב איראן קלפי ב טהרן (צילום: רויטרס)
בצל הקורונה: מסכות בקלפי בטהרן(צילום: רויטרס)

אנשים ב קלפי ב טהרן איראן עם מסכות נגיף קורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הניצחון המסתמן של השמרנים מגיע אחרי שגורמי אופוזיציה קראו להחרים את הבחירות, בעקבות פסילתם של קרוב ל-7,000 מועמדים. ההחלטה של מועצת המומחים לפסול את האלפים – חלקם מחוקקים מכהנים מהמחנה המתון של הנשיא חסן רוחאני – התקבלה בזעם. לפני הבחירות אתמול הייתה הערכה שאחוז ההצבעה יהיה נמוך מהרגיל.

 

לפני היציאה לקלפי אמר אתמול המנהיג העליון חמינאי שהצבעה בבחירות היא "חובה דתית". חמינאי קרא השבוע לאיראנים שדואגים לאינטרסים הלאומיים לצאת לקלפיות. הוא הוסיף שאחוז הצבעה גבוה "יסכל מזימות" של ארה"ב וישראל נגד טהרן. "האויבים רוצים לראות את תוצאות הלחץ המקסימלי של ארה"ב", אמר חמינאי והתייחס לסנקציות האמריקניות.

בחירות לפרלמנט ב איראן קלפי ב טהרן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בחירות לפרלמנט ב איראן קלפי ב טהרן (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בחירות לפרלמנט ב איראן קלפי ב טהרן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בחירות לפרלמנט ב איראן קלפי ב טהרן (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בחירות לפרלמנט ב איראן קלפי ב טהרן (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

בבחירות הקודמות לפרלמנט יצאו להצביע 62% מבעלי זכות הבחירה. לפי דיווחים לא מאומתים אחוז ההצבעה הפעם הוא בסביבות 45% בלבד – הנתון הנמוך ביותר מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979.

 

הרשויות באיראן עדיין לא פרסמו נתונים רשמיים על אחוז ההצבעה. הבחירות לפרלמנט נחשבות למבחן לפופולאריות של השמרנים. הם חייבים שאחוז ההצבעה בבחירות יהיה גבוה כדי לחזק את הלגיטימיות של המשטר האיראני, בעיצומה של תקופה כלכלית קשה ואחרי גל מחאות ברחבי המדינה.

בחירות לפרלמנט ב איראן הנשיא חסן רוחאני (צילום: רויטרס)
רוחאני בקלפי(צילום: רויטרס)

בחירות לפרלמנט ב איראן הנשיא חסן רוחאני (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

הבחירות לפרלמנט והתוצאות המסתמנות שלהן מסמנות את המפלה הפוליטית למחנה המתון של רוחאני. המתונים נחלשו משמעותית בעקבות הפרישה האמריקנית מהסכם הגרעין וחזרת הסנקציות שהכניסו את הכלכלה האיראנית למשבר קשה והחריפו את המתיחות מול המערב.

 

בפרלמנט הנוכחי, שחבריו נבחרו ב-2016, יש יותר מ-100 מתונים ורפורמיסטים. בפרלמנט הבא הנשיא רוחאני ייתקל בהתנגדות קשה מצד המחוקקים השמרנים שיהוו רוב. רוחאני הבהיר לאחרונה שאין בכוונתו להתפטר, למרות פסילת המועמדים המתונים. הקדנציה של רוחאני תסתיים ב-2021. יש לציין שבכל הנוגע ליחסי החוץ וסוגיות הגרעין של האיראן לפרלמנט אין השפעה של ממש, ומי שמכריע באותם עניינים הוא המנהיג העליון חמינאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
המנהיג העליון חמינאי
צילום: AP
מומלצים