שתף קטע נבחר

מחליפים מטבח? הטעויות המרגיזות שכדאי להימנע מהן

שאלנו בעלי מקצוע על מה לקוחות הכי מתחרטים במטבח הקודם שלהם, ואלו המסקנות. אגב, רבות מהטעויות לא בהכרח מייקרות את המטבח. מהן? אתר "המקצוענים" עם התשובות

לרוב, אתם משקיעים רק כמה שעות בודדות מול המעצבת בחנות המטבחים, או מול הנגר הפרטי, בתכנון המטבח. רק לאחר שאתם נכנסים לבית החדש או המשופץ, אתם קולטים שבפועל אתם מבלים כמה שעות ביום, באחד החללים הפעילים ביותר בבית.

 

מה הופך את השהות בו לבלתי נסבלת, מדוע פתרונות אחסון הם לא רק שאלה של גודל המטבח ועל מה תשלמו ביוקר, אם לא תדאגו לתשתית מראש? כתבה ראשונה בסדרה. 

 

    (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מתעקשים על אי במרכזו של מטבח קטן? תסבלו מצפיפות

הטעות: "בלא מעט בתים מתעקשים לשים אי מנותק במרכז המטבח, רק בגלל שזה מאוד טרנדי, בלי קשר להתאמה למידות החלל", מתאר עידן פרץ, נגר מפרח החיים באתר "המקצוענים". "אי במרכז המטבח גונב המון שטח, תקוע באמצע, לא מאפשר ללכת מקצה לקצה בלי לצעוד בין השבילים שיצרתם ופוגע בצורה משמעותית בתנועתיות במטבח. אם המטבח הוא ריבוע קטן, ומייצרים בתוכו עוד בלוק של ריבוע, זה לא הגיוני".

 

"אני באופן אישי מאוד בעד אי במטבח, אם הוא ממוקם בצורה חכמה ותוחם את האזור שבין המטבח לבין הסלון", אומר בוריס סולטנוב, מעצב פנים ומרצה בבית-הספר לעיצוב פנים של ברברה ברזין. "בנוסף לתיחום, הוא יכול לשמש גם כפתרון טוב לאחסון וכן כמשטח עבודה נוסף. יש לו גם משמעויות חברתיות נוספות: בני-הבית משתמשים בו לארוחות בוקר, זהו מקום מפגש עם אורחים בשלב הכנת האוכל וכן הוא מאפשר להורים לשמור קשר עין עם הילדים שבסלון".

 

על מה חשוב להקפיד כשממקמים אי במטבח קטן עד בינוני?

"יש להתאים את סוג האי ואת גודלו, למידות החלל", מסביר סולטנוב."הפתרון של חצי-אי, למשל, יהיה הרבה יותר טוב עבור מטבחים קטנים ובינוניים. זאת, בייחוד אם מדובר בחלל קטן. מבחינה זו, הצמדתו לאחד מקירות המטבח הרבה יותר הגיונית".

 

לדברי סולטנוב, "אחת הטעויות הנפוצות באי או בחצי-אי היא לתכנן אותו ברוחב של פחות מ-90 ס"מ. לרוב, בחירה זו היא מטעמי חיסכון, אך התוצאה מגוחכת בשל היעדר פרופורציה מתאימה. אחת האכזבות הגדולות היא שהאי במקרה כזה, לא יוכל לשמש לאחסון דו-צדדי". 

 

    (צילום: shutterstock)
דאגתם מראש לתשתית אינסטלציה, לניקוז ולחשמל באי?(צילום: shutterstock)

שוכחים למקם נקודת חשמל והכנות אינסטלציה גם לאי שבמטבח

הטעות: "רבים שוכחים למקם נקודת חשמל באזור האי, לפני שלב הריצוף", אומרת מיכל וקסלר, הנדסאית אדריכלות ומעצבת פנים. "כשנזכרים, כבר מאוחר מדי והתוצאה היא שהאי לא שמיש מבחינת מכשירי חשמל. בימינו, כשרבים ממקמים על האי בר מים, מכונת קפה, טוסטר, מיקסר, או זקוקים לעבוד עם הלפטופ או עם המכשיר הסלולארי בזמן שהוא בהטענה, זה פוגע ממש בהתנהלות במטבח ומאוד מגביל".

 

טעות נוספת, היא לא לדאוג להכנת תשתית גז, תשתית אינסטלציה וניקוז מתחת לריצוף. הדבר מונע את האפשרות למקם גם מדיח, כיור וכיריים על האי.

 

מה עושים? "דואגים לכל התשתיות שייתכן שתידרשו להם, גם אם בסופו של דבר לא תעשו שימוש בהם", ממליץ סולטנוב. "כלומר, גם אם בשלב הבנייה אתם עדיין מתלבטים לגבי מיקום הפונקציות של המטבח, כדאי שתכינו את הכנות האינסטלציה, הגז והחשמל הנדרשות. ההכנה הזו אמנם כרוכה בתוספת מחיר בשלב הבנייה, אך עלות הוספתה מזנקת בצורה משמעותית, אם נזכרים בכך בסיום הבנייה".

 

    (צילום: shutterstock)
מהו המרחק הנדרש בין הכיריים לכיור?(צילום: shutterstock)

מרחק מתסכל בין האלמנטים החשובים במטבח  

הטעות: טעות משמעותית נוספת, מתייחסת למיקום של האלמנטים החשובים ביותר במטבח: כיור, כיריים, מקרר ותנור. בייחוד במטבחים גדולים מדי, כשמחליטים 'לרווח' ביניהם, עושים טעות.

 

פרץ: "את המחיר משלמים בהליכות יומיומיות ממקום למקום במטבח, מה שמקשה מאוד על עבודה במטבח פעיל. שימו לב, שאתם לא מצמידים את הכיריים לשום קיר, אלא משאירים מרווח מינימלי של 40 ס"מ, שעליו תוכלו להניח צלחת או סיר, ולהשתמש בנוחות עם מחבת, שיש לה ידית יחסית ארוכה. אחרת, שתי להבות מהכיריים יהפכו ללא שמישות, בזמן שאתם עובדים עם יתר הלהבות".

 

מה כדאי? "מומלץ לשמור על מרחק של בין 80 ל-120 ס"מ בין הכיור לכיריים", אומר סולטנוב, "זהו האזור החשוב ביותר במטבח, מבחינת הכנת האוכל. שם חותכים, מניחים סירים, טובלים את השניצל – זה אזור מאוד פעיל. מרחק חשוב נוסף הוא מרחק בין המקרר לכיור, הקרוי בשפה המקצועית 'משטח הנחה'. רצוי שמשטח זה יהיה ברוחב של לפחות 60 ס"מ".

 

לדברי סולטנוב, "כדאי שהוא יימצא בצמידות למקרר מצדו האחד, ולכיור מצדו השני. זאת, על מנת שברגע שמוציאים מוצרים מהמקרר, יהיה קל ונוח להניח אותם מיידית על משטח זה, ואז לשטוף אותם בכיור, הממוקם בתחנה הבאה ברצף של משטח העבודה".

 

התייחסות למטבח כאל קו ייצור, תקל עליכם מאוד ביומיום. סולטנוב: "ממש כפי שבמפעל יש סדר הגיוני של פעולות, כך גם במטבח צריך להתקיים רצף הגיוני. לא משנה אם הוא נע מימין לשמאל, או משמאל לימין, הרצף צריך להישמר".  

 

עוד כתבות בנושא:

רהיטים לבית ולגינה: מזמינים מנגר או מקטלוג?  

סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם?   

איזה מטבח מתאים לי?

 

    (צילום: shutterstock)
דאגתם לתרחישי תאורה שונים?(צילום: shutterstock)

לא תכננתם מראש תאורה מעל משטחי העבודה? טעות

הטעות: "לא פעם אני נתקל במטבחים מאוד יפים, גדולים ומרווחים, שיש בהם בעיית תאורה מעל משטחי העבודה", מתאר פרץ. "ואז, כשהם עובדים הם בעצם עושים צל עם הגוף שלהם על משטח העבודה. גם במטבחים שכולם בלבן, זה קריטי. אחרי שעושים זאת, ומתחילים לעבוד במטבח, מבינים עד כמה זה שימושי ביומיום".

 

אמנם ישנם פתרונות של גופי תאורה חיצוניים, אבל הם בבחינת פשרה, מתג ההפעלה שלהם הרבה פחות נוח, והם לא מחוברים למתג ההפעלה המרכזי של המטבח. פרץ: "בנוסף, אם לא דואגים מראש למסילות ללדים, פיזור האור פחות יפה, בולט מרחוק, הרבה פחות אסתטי ומאוד מסנוור. מסילות ספוטים מעל הארונות, הם פחות טובים מאשר אור שממוקם מתחת לארונות ונזרק לכיוון משטח העבודה. הוא מאיר בצורה הרבה יותר טובה מכל מנורה שתהיה תלויה על התקרה".  

 

מה כדאי? "בשלב התכנון כדאי מראש להתייחס לעניין התאורה", ממליצה וקלסר. "חשוב שגוף התאורה יהיה עם תאורה טבעית, שתהיה נוחה לעבודה ממושכת במטבח, ולא תשנה את גוון האוכל".

 

"בעבר כל תכנון התאורה היה בראי חיסכון, שכן ההוצאה הייתה גבוהה יחסית", מסביר סולטנוב. "כיום, ניתן להאיר אולמות שלמים בכמה מאות ואט. היא הרבה פחות בזבזנים, וכיום החשיבות היא של פיזור נכון של תאורה, ויצירת תרחישי תאורה שנים".

 

לדברי סולטנוב, "מיקום תאורת אמצע אחת במרכז התקרה, צריך להיעלם מהעולם. זו אי הבנה בסיסית בתאורה. בעוד כמה מאות שקלים לנקודת חשמל, צריך לדאוג להאיר את החלל בצורות שונות, ולהפריד את המתגים.

 

"בנוסף, כשממקמים פסי צבירה על התקרה, צריך לזכור שמעבר לעניין הפונקציונלי, יש לכך גם ערך דקורטיבי, שכן פיזור האור מחמיא מאוד לחזיתות של המטבח, ומדגיש את מרקם הדלת. בעידן שבו המטבח הוא חלק מהסלון, זה נחמד להאיר קלות את המטבח, בדיוק כפי שמאירים תמונה באופן שתחמיא לה יותר".

 

צריכים נגר בתחום המטבחים? לחצו כאן

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים