שתף קטע נבחר

קפיצת מדרגה: יולימאר רוחאס רוצה לעשות היסטוריה

היא אמנם קבעה שיא עולם נהדר באולם בקפיצה משולשת אך הוונצואלית, לסבית מוצהרת וסגנית האלופה האולימפית, מכוונת רחוק יותר. מיננקו: "לא אתפלא אם היא תהיה האישה הראשונה שתקפוץ 16 מטר"

 

 

החשש שפרישתו של אוסיין בולט, ספורטאי בעל יכולות מעולם אחר, תגרום לשבר באתלטיקה העולמית מתפוגג יותר ויותר. החשש הגדול של ראשי ההתאחדות הבינלאומית לגורל הענף שמוביל מסורתית באולימפיאדות, היה שלא יקומו במהרה אתלטים אטרקטיביים שימלאו אצטדיונים. אבל ראו זה פלא, יש חיים אחרי הפנומן מג'מייקה.

 

שבוע לאחר שארמנדס דופלנטיס מימש את הכישרון שלו בקפיצה במוט והפך לאטרקציה מעופפת, מתברר שהוונצואלית יולימאר רוחאס (24) קופצת בעקבותיו, במשולשת, לפריצה למחוזות לא ידועים. כישרון ללא גבולות שמאיים להתפוצץ בתחרויות הקרובות.

 

יולימאר רוחאס במדריד (צילום: AP)
יולימאר רוחאס קופצת במדריד(צילום: AP)

יולימאר רוחאס חוגגת את שיא העולם (צילום: AP)
וחוגגת את שיא העולם באולם(צילום: AP)

 

בניגוד לדופלנטיס וה-6.18 מ' שלו (בינתיים)בקפיצה במוט, הוונצואלית שזכתה בריו במדליית הכסף טרם שברה את שיא העולם המאוחד לאצטדיון ולאולם. בינתיים יש לה את התוצאה השנייה בכל הזמנים, 15.43 מ', שבעה סנטימטרים פחות מהשיא בן 25 השנים והשנוי במחלוקת השייך לאוקראינית אינסה קרבץ. תוצאת ה-15.43 מ' מהווה "רק" שיא עולם באולמות. אם לשפוט על פי יכולתה בחורף האחרון, היא בדרך להדיח את קרבץ מהטייטל שיאנית העולם.

 

"לא הופתעתי מהתוצאה במדריד"

חנה מיננקו, גדולת האתלטיות של הדור הנוכחי אצלנו היא, אולי, הסובלת העיקרית מהפריצה המטאורית של רוחאס באולימפיאדת ריו 2016. לאחר שהחמיצה את מדליית הארד האולימפית בלונדון 2012, עדיין במדי אוקראינה, מיננקו ציפתה מדרך הטבע לתחלופת הדורות ועזיבתן של המוליכות הוותיקות. אלא שלא: האלופה האולימפית קתרין איברגן הקולומביאנית עדיין בכושר טוב בגיל 36, הקרבות עם מדליסטית הזהב מלונדון אולגה ריפאקובה הפכו שקולים וברקע הופיעה רוחאס בשמי הקפיצה המשולשת. ורוחאס, מה לעשות, היא סיפור אחר לגמרי שיקשה על מיננקו אם וכאשר תגיע בכושר גם לאולימפיאדה הקרובה, בהנחה שתתקיים.

 

מיננקו ישבה פעמיים עם רוחאס על ספסל המתכוננות לתורן בתחרות. בפעם הראשונה שזה קרה, בריו, הישראלית השיגה את התוצאה השנייה הכי טובה שלה וסיימה חמישית עם 14.68 מ', בעוד רוחאס שהייתה בת 20 ניתרה למרחק של 14.98 מ' וזכתה כאמור בכסף. בפעם נוספת, שנה אחרי ריו, רוחאס כבר זכתה בזהב באליפות העולם בלונדון עם 14.91 מ', מיננקו לעומתה נדחקה למקום הרביעי המתסכל. מיקום אחד ממדליה. לו יולימאר רוחאס הייתה נפקדת...

 

חנה מיננקו (צילום: AFP)
תתחרה מול רוחאס בטוקיו? חנה מיננקו(צילום: AFP)

 

מיננקו אומרת שהיא אינה מכירה אישית את רוחאס ואפשר להבין אותה: גם כשהן יושבות על ספסל אחד, הראש של כל אחת מפוקס בקפיצה הקרובה שלה. ובכל זאת, מיננקו, כמו כל מקצוען שצפה ברוחאס, יודעת לזהות תכונות פיזיות ומנטליות בצורה מדויקת: "היא גבוהה במושגים של קפיצה משולשת (1.92 מ') וגם מהירה (למרות שלגבוהות בקפיצות יש גם מגבלות, כמו עומס על הגוף). לא הופתעתי בכלל מהתוצאה האחרונה שלה במדריד, 15.43 מ'. יותר מזה, לא אתפלא אם עד הקיץ היא תהיה האישה הראשונה בעולם שתקפוץ בסביבות ה-16 מ'".

 

ואת המשפט הזה לא אומרת צופה רגילה, אלא מומחית בדרגה ראשונה בהבנת הקפיצה המשולשת. אם מיננקו, שדבריה שקולים ומקצועיים, מגדירה אותה כך, מרתק מאוד יהיה לעקוב אחרי רוחאס.

 

לייק מפדרוסו

באופן יוצא דופן, השליטה בקפיצה משולשת לנשים מתרכזת בדרום אמריקה, קתרין איברגן מקולומביה ורוחאס מוונצואלה. השתיים קופצות מגוונות במיוחד: איברגן מחזיקה בשיאי ארצה בקפיצה לגובה, בקפיצה למרחק וכמובן במשולשת. השיאים של רוחאס הם 1.87 מ' בקפיצה לגובה, 6.57 מ' במרחק וכאמור 15.43 מ' במשולשת. למעשה, רוחאס התחילה כקופצת לגובה ועוד לפני הגיעה לגיל 16, הוכתרה כאלופת דרום אמריקה לקדטים כשקפצה 1.78 מ'.

 

למרות שהמשיכה לזכות במדליות במפעלים האזוריים השונים, חלה אצלה עצירה בקפיצה לגובה והיא עברה הסבה לקפיצה למרחק. "ב-2015 כשהייתי בת 19, שמתי בדף שלי בפייסבוק תמונה של איבן פדרוסו, הקופץ למרחק הקובני, שזכה בזהב בסידני 2000 ובארבע אליפויות עולם. יום אחד כשישבתי מול הפייסבוק, קיבלתי אומץ להציע לו חברות. הייתי במתח אם יענה. להפתעתי הוא אישר לי חברות. ויותר מכך, גילה לי שהוא עוקב אחרי הקריירה שלי. זו הייתה המחמאה הכי מרגשת שקיבלתי".

 

"חשבתי לעצמי שאולי כדאי לבקש ממנו שיאמן אותי, אז פניתי אליו", סיפרה רוחאס. "פדרוסו השיב לי 'אם את רוצה, בואי לגוודלחרה בספרד, שם אני מאמן'. נסעתי, ומאז לא נפרדנו". ב-2015 גם החלה להתמקצע במשולשת, היא סיימה את העונה עם 14.14 מ', תוצאה שהעניקה לה מדליית זהב באליפות דרום אמריקה. בהיבט העולמי, זה היה הישג שרמז על כישרון בלתי מלוטש.

 

איבן פדרוסו באולימפיאדה באתונה (צילום: AP)
איבן פדרוסו באולימפיאדה באתונה(צילום: AP)

 

כדי להיות רלוונטית בריו היא הייתה צריכה לצמצם פערים תוך כמה חודשים. השידוך עם המאמן פדרוסו הניב תוצאה של 14.69 מ' - תמונת המצב השתנתה. באולימפיאדה שיפרה ל-14.98 מ', 19 סנטימטר אחרי איברגן בת ה-32. היה ברור שאיברגן היא ההווה, ורוחאס היא העתיד.

 

בתחילת השנה הנוכחית, שנה אחרי הזכייה המרשימה במדליית זהב באליפות העולם באולמות בדוחא והישג מכובד של 15.37 מ', רוחאס סימנה את המטרה הבאה - התחרות במדריד במסגרת סבב האולמות.

"שעתיים לפני התחרות האחרונה במדריד הייתה לפדרוסו ולי שיחה", סיפרה רוחאס, "הוא אמר לי: 'היום זה היום שלך. את חייבת לנצל אותו'. אם הוא אמר, סימן שזה צריך להיות חזק בראש שלי. בניסיון הראשון פסלתי, בשני קפצתי 14.65 מ' שהספיק כדי לנצח בתחרות".

 

"אבל זו לא הייתה המטרה שלי, אלא לעשות תוצאה משמעותית", המשיכה רוחאס. "אחרי שפסלתי גם בניסיון השלישי, כבר השגתי ברביעי 15.29 מ', התוצאה השנייה הכי טובה שלי וגם השנייה בהיסטוריה בקפיצה משולשת באולם. נותרו לי עוד שני ניסיונות, פדרוסו שוב אמר לי: 'תהיי רגועה ומפוקסת. את תקפצי יותר טוב'. בניסיון השישי הרגשתי שעשיתי משהו מיוחד. מיהרתי להביט בלוח התוצאות והסתקרנתי אלו ספרות מופיעות שם. זה היה 15.43 מ'".

 

יולימאר רוחאס עם מדליית הכסף בריו (צילום: AP)
מכוונת לראש הפודיום. רוחאס עם הכסף בריו(צילום: AP)

 

מי שצפה בתחרות, ראה אותה משאירה לא מעט סנטימטרים מבוזבזים על קרש הזינוק. עוד משהו שמוכיח כי לפניה עדיין מרחבי שיפור לא מבוטלים. אלא שבזכות גודל הרגע, רוחאס הסתכלה על חצי הכוס המלאה, השיא באולמות, ולא על הסנטימטרים המבוזבזים. "נורא רציתי באותם רגעים לעוף הביתה, לספר למשפחה ולבכות מרוב אושר. זאת הייתה התודה למשפחה שלי שתמכה בי כל הדרך, ולמאמן פדרוסו. היה עוד אלמנט מקצועי בתחרות הזו, את השיא השגתי בקפיצה האחרונה. גם השיא הקודם שלי, 15.41 מ', היה בקפיצה האחרונה. זה אומר שאני מספיק רגועה כדי להגיע לתוצאות הכי טובות שלי בניסיון האחרון. יש בכך יתרון", הסבירה.

 

בחייה האישיים, רוחאס היא לסבית מוצהרת שתומכת בקהילת הלהט"ב בוונצואלה. חברתה לחיים אחראית על הקשר עם התקשורת, סוג של דוברת. הראש שלה נתון לשאלה אם היא משיגה את המקסימום מהתכונות האתלטיות שלה. כשמדברים על רוחאס, העובדות הן כאלה: בגיל 24 יש לה שתי אליפויות עולם באצטדיונים ושתיים נוספות באולם - היא רק באמצע הדרך. תחשבו על זה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים