שתף קטע נבחר

המדינה מערערת על הענקת תושבות לעובדת זרה על סמך קרבה: "יוצר ערוץ הגירה חדש"

לאחר פסק הדין המהפכני שפורסם לראשונה ב-ynet וב"ידיעות אחרונות", רשות האוכלוסין ערערה על ההחלטה להעניק תושבות לרוטשל הפיליפינית בשל הקשר שנרקם בינה לבין משפחת המטופל. רשות האוכלוסין: "לא תואם למדיניות הממשלה בנושא"

רשות האוכלוסין וההגירה ערערה היום (רביעי) לבית המשפט העליון על פסק דין שהעניק לראשונה מעמד של תושבות בישראל, על סמך קשר חם שנרקם בין מטפל סיעודי למשפחתו של המטופל. פסק הדין פורסם לראשונה ב-ynet וב"ידיעות אחרונות". 

 

המעמד הוענק לעובדת הסיעודית רוטשל מנדל (50), רווקה ללא ילדים מהפיליפינים, שאין לה בני משפחה שעמם היא בקשר במולדתה, ועם השנים היא הפכה לחלק אינטגרלי ממשפחתו של המטופל, מיכאל גבאי, נכה צה"ל שבו טיפלה במשך 13 שנים, עד לפטירתו בשנת 2015.

 

רוטשל מנדל מטפלת ב מיכאל גבאי נכה צה
"קשר חם עם משפחת המטופל". רוטשל ומיכאל
 

הרשות טוענת בערעור כי "מדובר בהחלטה בעלת השלכות רוחב משמעותיות על מדיניות ההגירה של מדינת ישראל, שיוצרת ערוץ הגירה חדש לעובדים זרים בתחום הסיעוד, ועלולה להקשות על המדינה לאפשר תקופות עבודה ממושכות אצל אותו מעסיק". למעשה, המדינה טוענת כי אם פסק הדין יישאר על כנו, היא תיאלץ להגביל את משך העבודה של עובד סיעודי עם אותו מטופל, כדי שלא יתפתח קשר חם מדי ביניהם - דבר שיפגע בסופו של דבר במטופלים הסיעודיים.

 

על פי נהלי רשות האוכלוסין וההגירה, ניתן להאריך את רישיון השהייה של עובד זר כל עוד הוא ממשיך להיות מועסק אצל אותו מטופל סיעודי. עם זאת, עם פטירת המטופל, על העובד לשוב לארצו, אלא אם יש טעמים הומניטריים מיוחדים שבגינם ניתן להאריך את שהייתו, אך גם זאת - רק אם לא עברו 13 שנים מיום כניסתו של העובד לישראל לראשונה לצורך עבודה בענף הסיעוד.

 

במקרה של רוטשל, לאחר פטירתו של מיכאל, רשות האוכלוסין וההגירה ביטלה את אישור העבודה שלה והתכוונה לגרשה, מאחר שלא עמדה בקריטריונים הנדרשים, אך היא ערערה על ההחלטה, ובני משפחתו עמדו לצדה בהליך.

 

בית המשפט המחוזי בירושלים קיבל את הערעור וקבע כי "מדובר במקרה ייחודי שבו קיימת התגייסות כנה ואמיתית למען המערערת וראייתה כבת משפחה לכל דבר ועניין. בין המערערת לבין משפחתו של המנוח נרקם קשר ייחודי ושונה, שהוא חריג ויוצא דופן. מדובר בקשר קרוב עם האלמנה שנותרה לבד ובקשר של יחסי אח-אחות עם ילדי המנוח והאלמנה, כאשר הבן הצעיר גדל למעשה עם המערערת".

 

רשות האוכלוסין וההגירה ציינה כי בעקבות פסק הדין של בית המשפט המחוזי "עובדים זרים בתחום הסיעוד, השוהים משך שנים ארוכות בישראל, יוכלו לטעון לזכות לקבל מעמד הומניטרי, לאחר פטירת המטופל, על רקע הקשר שיצרו עם משפחתו והתרופפות קשריהם במדינת מוצאם, באופן אינהרנטי לעבודתם בישראל".

עו
"מצפים שהעליון יסלק את הערעור על הסף". עו"ד ורשה(צילום: אנטון מיסלאבסקי)

הרשות הוסיפה כי "פסק הדין קובע נקודת איזון שונה בתכלית מזו שנקבעה בחוק בעניין הארכת רישיונותיהם של עובדים זרים לאחר תום תקופת העסקתם בישראל. קביעה זו אף אינה עולה בקנה אחד עם מדיניות הממשלה בעניין זה, המבקשת לצמצם העסקת עובדים זרים בישראל, קל וחומר שאינה מעוניינת בהשתקעותם בישראל לאחר סיום תקופת ההעסקה המקסימלית שלהם לפי הוראות חוק הכניסה לישראל".

 

ממשרד עו"ד תומר ורשה, מומחה להגירה ומעמד, שמייצג את המשפחה, נמסר בתגובה כי "מדובר בבקשת רשות ערעור שבית המשפט העליון רשאי לסלקה על הסף וכך אנו צופים שייעשה. בית המשפט המחוזי כתב פסק דין מנומק ביותר, צודק והוגן".

 

"פסק הדין קבע שהצטברות הטעמים במקרה הזה חייב הענקת מעמד, בין היתר לאור גיל העובדת, משך עבודתה החוקי בארץ, קשריה עם המשפחה ועוד. כפי שהשגנו צדק עבור לקוחותינו בהליכים המשפטיים עד כה, כך אנו מאמינים שיהיה בבית המשפט העליון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים