שתף קטע נבחר

מהומות ביוון בגלל מחנות חדשים למהגרים

מהגרים ממשיכים לזרום לאיים ביוון, בתקווה להמשיך משם למדינות מבוססות באירופה. הנטל על האיים גדול והתושבים זועמים. החלטת הממשלה באתונה להקים מחנות חדשים למבקשי המקלט הובילה לעימותים אלימים באיים לסבוס וכיוס, עשרות שוטרים נפצעו: "אתם תמותו כאן"

 

 

מפגינים באיים ביוון התעמתו ביומיים האחרונים עם המשטרה, בעקבות החלטת הממשלה באתונה להקים מחנות חדשים למהגרים שנמצאים באיים. מוקד המחאה היה באי לסבוס, שבו השתמשה המשטרה בגז מדמיע, ברימוני הלם ובירי כדורי גומי כדי לפזר הפגנה אלימה של מאות תושבים. המפגינים השליכו אבנים לעבר השוטרים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

  (צילום: AFP)
עימותים בלסבוס(צילום: AFP)
האיים ביוון האגאי נמצאים בדרכם של מבקשי המקלט לאירופה. תושבי האיים חווים על בשרם את משבר הפליטים והמהגרים שהחל ב-2015, כשיותר ממיליון איש נמלטו מהקרבות במזרח התיכון והגיעו לחופי יוון – בתקווה להמשיך משם למדינות מבוססות במרכז אירופה ובצפונה. בהמשך מדינות בבלקן ובמרכז אירופה סגרו את השערים, והותירו אלפים רבים של מהגרים באיים היווניים ליד טורקיה.

 

למרות סגירת השערים בחלק ממדינות אירופה המהגרים ממשיכים להגיע מטורקיה לאיי יוון. לאיים לסבוס וכיוס מגיעים מדי שנה עשרות אלפי פליטים ומהגרים, בסירות עמוסות של מבריחים.

 

במסגרת הסכם שנחתם ב-2016 בין האיחוד האירופי לטורקיה, המהגרים שמגיעים לאיים חייבים להישאר שם בזמן שבקשת המקלט שלהם נבדקת. במידה והבקשה נדחית הם חייבים לעזוב ולעבור לטורקיה. העיכובים בבדיקת הבקשות, והעובדה שהמהגרים ממשיכים להגיע, יוצרים לחץ גדול על האיים. בלסבוס, שבו חיים 85 אלף איש, נמצאים כיום יותר מ-21 אלף מהגרים.

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AP)
(צילום: AP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הממשלה באתונה הודיעה לפני שבועיים שהיא תזרז את הקמתם של מחנות המהגרים, שמוגדרים גם כמתקני מעצר. המחנות יחליפו את המחנות הצפופים והפרוצים שבהם משתמשים כיום, שבהם התנאים לקויים. הממשלה אמרה שהמתקנים החדשים יחזקו את ביטחונם של התושבים ושל המהגרים. היא מתכננת לבנות אותם בחמישה איים: לסבוס, סאמוס, קוס, לרוס וכיוס. התושבים המקומיים חוששים שהמשמעות היא שהמהגרים יישארו באיים לתקופה ארוכה ושיוון השלימה עם המצב.

 

שיחות שנמשכו שבועות בין נציגי האיים לגורמים בממשלה הסתיימו ללא תוצאות. שלשום, בחשאי, החלה הממשלה בהכנות לעבודות הבנייה ומאות שוטרים הוזעקו לאיים לסבוס וכיוס כדי למנוע התפרעויות. מפלגות האופוזיציה אמרו שמדובר במהלך לא דמוקרטי, ונציגי השלטון האזורי טענו שזהו ניסיון "ברברי" להפוך את האיים לבתי סוהר.

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

  (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

העימותים, שהחלו אתמול, נמשכו גם היום. התושבים בלסבוס ניסו לפלוש לאתר שבו יוקם מחנה המעצר והתעמתו עם המשטרה. "יותר מאלף איש מפגינים במתקן החדש, הם השליכו אבנים על השוטרים וריסקו את הקסדות שלהם. המשטרה נאלצה להשתמש בכימיקליים (גז מדמיע)", אמר דובר המשטרה.

 

עשרה מפגינים ועשרות שוטרים נפצעו קל בעימותים בלסבוס ליד האתר שבו יוקם המחנה שיאכלס 7,000 מהגרים. "אתם הולכים למות כאן", צעק אחד המפגינים לשוטרים. כומר מקומי אמר: "אנחנו במצב של מלחמה. למשטרה יש את הנשק, ולנו את הלב והנשמה". באי כיוס הפגינו כאלפיים איש על הקמת המחנה. בהמשך פרצו מפגינים למלון שבו שוהים השוטרים ופצעו שמונה מהם.

 

באיים לסבוס, כיוס וסאמוס הכריזו על שביתה כללית. לפני ההתפרעויות התקבצו מאות תושבים בעיר מיטלינה בלסבוס ומחו נגד הממשלה באתונה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים