שתף קטע נבחר

טעויות שכולנו עושים בחדר הכושר - וגורמות לנו לפציעות

חדר הכושר מאז ומעולם היווה את אחת הדרכים היעילות לשמירה על שגרת כושר, אך כמו בכל פעילות גופנית, גם הוא לא חף מסיכון לפציעות אפשריות. הקפדה על הכללים שבמדריך שלפניכם תבטיח לכם אימון בטוח יותר

פעילות גופנית הנעשית באופן סדיר ומתוכנן מקושרת לאין סוף תועלות ויתרונות בריאותיים, נפשיים, גופניים וגם אסתטיים. מסיבה זו אין זה פלא שגם בשנת 2020 אימון בחדר כושר נחשב לאחת מהאפשרויות הפופולריות והמשתלמות ביותר, עבור אלו אשר רוצים לשמור על שגרת כושר מספקת.

 

כתבות נוספות:

1,371 מרתונים ב-30 שנה: בגיל 64 בריאן מילס לא מפסיק לרוץ

2 אימונים ביום, 6 ימים בשבוע: כך מתאמן זוכה נינג'ה גיל מרנץ

עפר איבד את ידו - וממשיך לרכוב על אופני שטח

 

למעשה נראה כי משנה לשנה מספר המצטרפים לחדרי הכושר רק הולך ומתרחב. כיום עם חדירת מכוני הלואו קוסט אל השוק הישראלי, המושכים אליהם עשרות ומאות מנויים מדי יום, נראה כי אמצעי אימון זה הולך להמשיך ליהנות מהפופולריות הגדולה שלו גם בשנים הבאות.

 

עם זאת, לצד כל היתרונות הנהדרים של אימון בחדר הכושר קיימות גם לא מעט סכנות שעלולות במקרים מסוימים לגרום לפציעות קלות ועד קשות ובמצבי קיצון אף להוות ממש סכנת חיים.

 

במרבית המקרים מדובר בטעויות אנוש שחלקן נובעות משימוש שגוי באביזרים ובמכשירים השונים, חלקן קשורות בתנאים הפיזיים שאיתם אנחנו מתאמנים, חלקן קשורות למינוני אימון לא מותאמים וחלקן לעיתים מתרחשות דווקא בשל טעות של מתאמנים אחרים.

 

המכנה המשותף לטעויות אלו הוא שמרביתן תמיד נובעות משיקול דעת לקוי. מכאן שעם מעט הכוונה והקפדה על כללי זהירות והתנהגות מתאימים, ניתן בהחלט למזער ואפילו למנוע אותן.

 

לפניכם מדריך קצר שמדגיש ומחדד מספר כללי יסוד, אשר שמירה והקפדה עליהם תמזער את הסיכון לפציעות במהלך האימון בחדר הכושר. הרשימה מתייחסת לאופן התפעול והשימוש בציוד, בין אם אתם מתאמנים עם משקולות חופשיות, מכשירים וכדומה.

 

פציעה בחדר הכושר ()
עדיף פשוט למנוע. פציעות בחדר הכושר

 

אי סגירת מוטות

אחת הבעיות הנפוצות בקרב מתאמנים הוא אי אבטחת הציוד שהם משתמשים בו. למשל, מתאמנים אשר אינם נועלים בסוגרי בטיחות את המוטות האולימפיים או את המוטות הקצרים השונים. מיוצר לציין כי במהלך תרגול פלטות יכולות בקלות להחליק מהמוט ולהפר את האיזון, מה שעלול לגרום למוט להסתחרר בידי המתאמן ולסכן אותו ואת הסובבים אותו. לכן, זכרו תמיד לאבטח את המוט בסוגרי נעילה גם אם זה רק לשני סטים קצרים.

 

שימוש בפלטות לא זהות

טעות נפוצה נוספת שקורית לא מעט בחדר הכושר היא שימוש בפלטות משקל שאינן מאותו סוג או חומר אשר אינן זהות במשקלן. דוגמא קלאסית היא שימוש בצדו האחד של המוט בשתי פלטות של 10 קילו ובצדו השני ב-4 פלטות של 5 קילו. חלוקה כזאת תשנה לגמרי את קו הכובד, מה שישפיע לרעה על אופן האחיזה והתרגול.

 

עבודה ללא ספוטר

עבודה עם מוט חופשי היא אחת מהאפשרויות התרגול הפופולריות בחדר הכושר. על אף שתרגיל לחיצת חזה עם מוט נחשב לשכיח מאוד, מתאמנים רבים המבצעים אותו דוחקים משקלים גבוהים ללא שמירה של אדם נוסף למקרה של כשל בביצוע, או בשפת חדר הכושר: ספוטר.

 

 אם ברצונכם ללחוץ משקל רב היעזרו במדריך מיומן שיאבטח את הביצוע שלכם במידת הצורך. זה המקום לציין נקודה חשובה: עבודה עם ספוטר שמאבטח אתכם אינה ערובה במקרה של כשל בביצוע וזאת משום שיכולת הבלימה של המוט על ידי הספוטר הופכת מוגבלת ככל שאתם מניפים משקלים גבוהים יותר.

 

ספוטר בחדר כושר ()
דאגו שמישהו ישמור עליכם בזמן ביצוע התרגיל

 

עבודה לפי תוכנית שגויה

"ההוא אמר לי", "ככה קראתי", "ראיתי ביוטיוב", וכו'. בכל תחום תמיד יהיו שורה של מומחים שישמחו להרעיף עליכם ידע. אך תוכנית אימון טובה מצד מדריכה או מדריך מוסמכים יכולה לקדם אתכם למטרות שלכם מהר יותר ממה שאתם חושבים, וייתרה מכך, יכולה לשמור עליכם מפני פציעות אפשריות. לכן אין סיבה שתוותרו על זה.

 

בעת ההרשמה לחדר הכושר מומלץ כי תבקשו לכל הפחות תוכנית ראשונית המותאמת ליכולות שלכם ומאפשרת לכם סרגל התקדמות ברור ופשוט שילווה אתכם באימונים. בעת הצורך תוכלו להתייעץ עם צוות ההדרכה לגבי דברים אשר אינכם סגורים לגביהם. המדריכים ישמחו לתת לכם שירות ולעדכן לכם תרגילים חדשים אם תבקשו זאת.

 

הרמת "משקלי אגו"

אולי זה בגלל האינסטגרם והרשתות החברתיות אבל כיום מתאמנים רבים מעמיסים על עצמם משקלים גבוהים מעבר ליכולת האישית שלהם. זה אולי מצטלם מאוד טוב לסטורי, אבל זו לא באמת עבודה אמיתית ונכונה, או בשפה המקצועית: הרמת משקלי אגו.

 

כאשר מתאמן מרים משקל אשר לא מתאים לו הוא מביא את עצמו "לרמות" באופן ביצוע התרגיל, כלומר לבצע צ'יטינג. ביצוע צי'טינג במקרה הטוב יכול לסכל טכניקת אימון טובה שתהווה כלי ומדד נכון להתקדמות, ובמקרים פחות טובים היא אף עלולה לגרום לפציעה. השתדלו להימנע מצ'יטינג ונסו לשמור על משקלי עבודה לצד טכניקה נקייה עד כמה שניתן.

 

אי כיול מכשירים

שימוש לקוי ושגוי במכשירים השונים הוא תופעה שכיחה. מסיבה זו, הקפידו לבקש הדרכה והסבר מהמדריכים במשמרת על כל מכשיר שאתם עובדים איתו. לאחר שהוסבר לכם כיצד להשתמש במכשירים מומלץ לרענן את הזיכרו לפני כל שימוש באמצעות המדבקות המודבקות על המכשירים. וכמובן, הכי חשוב, לא להתעצל לכייל את המכשיר לפני השימוש בכדי שיתאים למידות ולאופן התרגול שלכם.

 

מכשיר כושר עם דרגות משקל ()
שימו לב שהמשקל במכשיר מתאים למשקל העבודה שלכם

 

שימוש ב"אחיזת התאבדות"

בתרגילי הדחיקה או הלחיצה השונים, מתאמנים רבים בוחרים לאחוז את המוט באחיזה אשר איננה עושה שימוש באגודל. לאחיזה זאת קוראים אחיזת התאבדות וכשמה כן היא - היא מעמידה את המתאמן במצב מסוכן מאוד, במקרה בו המוט מחליק משורשי כף היד מטה אל עבר הראש והחזה. לכן הקפידו על אחיזה שבה האגודל לופתת את המוט.

 

אי שמירת מרחק ממתאמנים אחרים

כולנו מכירים את הצפיפות הקיימת ברחבת המשקולות החופשיים בשעות מסוימות. צפיפות מטבעה מקדמת חיכוכים רבים ומקטינה את שטח התרגול שלכם משמעותית. לכן בשעות העומס בהן כמות המתאמנים סביבכם גבוהה במיוחד, השתדלו לשמור מרחק או לפחות להיות ערניים במיוחד למשקולות ולמוטות הפזורים סביבכם.

 

פספוס מנוחות

כולנו יודעים ששריר נבנה במנוחה לכן חשוב מאוד כי תאפשרו לעצמכם לפחות 48 שעות של מנוחה בין אימונים. או במילים אחרות: אל תתאמנו יום לאחר יום. מנוחה טובה ושעות שינה מספקות עשויות לעזור לכם לבצע את האימונים שלכם נמרצים ומרוכזים יותר, מה שיכול בהחלט למקסם את הזמן שלכם בחדר כושר ולהוביל במשך הזמן לתוצאות טובות יותר.

 

עייפות ואי ריכוז

מי מאתנו לא מגיע לאימון כשהוא עייף לפעמים? כולנו חווינו את זה. אך כולנו גם יודעים שישנה סבירות גבוהה יותר לטעויות כאשר אנחנו עייפים. לכן אם אתם מאוד עייפים עומדות בפניכם שתי אופציות: או לוותר על האימון להפעם, או להגיע לאימון אך לנקוט משנה זהירות.

 

פוקוס באימון אומר לשמור על טווחי תנועה תקינים ולא מרושלים, להיזהר מסכנות טכניות הקשורות בתפעול, ולמעשה להיות מרוכזים בתרגיל במלוא תשומת הלב .בנוסף, מומלץ כי תרגילים מסובכים ומורכבים יבוצעו תחת הדרכה מצד המאמנים במשמרת. אם אינכם מרגישים בטוחים בביצוע שלכם במלוא האחוזים פשוט ותרו עליהם.

 

מתאמן עייף (חדר כושר מתאמן עייף עייפות תשישות)
עייפים? אולי כדאי שתדחו את האימון

 

עבודה ללא חימום

עבודה על אלמנט הכוח בחדר הכושר נהוגה לרוב בהנפה, דחיקה והרמה של משקלים כבדים במיוחד, כאלו המאפשרים מספר חזרות מועט מאוד. פרקטיקה הגיונית ונכונה טרם אימונים כבדים אלה היא ביצוע חימום הדרגתי וספציפי עם משקלים קלים יחסית, המאפשרים מספר חזרות בתנאים מקלים. כך הגוף יהיה מוכן לעבודה העצימה הנדרשת ממנו.

 

אי שימוש נכון במסילות כושר

נהוג לחשוב כי מכשירי האירובי בחדר הכושר לא טומנים בחובם סכנות כלל וכלל, אך לא אחת שימוש לא זהיר במכשירים הללו עלול להסתיים בסכנה של ממש: החל משימוש במסילת הריצה ללא רצועת הבטיחות הנתפסת על דש החולצה וכלה באי כיבוי/עצירה של המכשיר בגמר השימוש, שעלול להוביל לכך שעליה חוזרת להליכון תסתיים בנפילה. זכרו להתייחס להליכון כאל עוד מכשיר בחדר הכושר. כלומר, אל תקלו ראש בזמן השימוש בו.

 

אי קריאת התקנון וכללי הזהירות

זה אולי נשמע פשוט, אך כמה פעמים אכן עצרתם לקרוא את התקנון בסביבה בה הנכם מצויים? מומלץ לקרוא את התקנון של חדר הכושר ולהקדיש כמה רגעים על הדגשים וההנחיות שבו. בנוסף, בקשו לדעת היכן ממוקם מכשיר הדפיברילטור ותיק העזרה ראשונה. זה בוודאי לא יזיק, ובמיוחד אם הנכם מוסמכים במתן עזרה ראשונה.

 

הכותב הוא מאמן כושר אישי ומדריך ספורט מוסמך מכון וינגייט.

 

 

אין לכם זמן ללכת לחדר הכושר? נסו אימון על מדרגות:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כך תצמצמו את הסיכון לפציעות בחדר הכושר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים