שתף קטע נבחר

 

עומסים ב"קלפיות הקורונה": "חוזרים הביתה בלי להצביע"

מאות בני אדם שנמצאים בבידוד בית מחשש שנדבקו בקורונה התייצבו ב-16 הקלפיות המיוחדות ברחבי הארץ. בכמה מוקדים נרשם עומס כבד ואנשים עזבו את המקום ולא הצביעו: "אין תור מסודר וכל אחד שנכנס לוקח לו 10 דקות להצביע". מועד סיום ההצבעה נדחה בשעתיים

 

יותר מאלף בני אדם שנמצאים בבידוד מחשש שנדבקו בנגיף הקורונה הגיעו הבוקר (ב') לקלפיות המיוחדות שנפתחו עבורם כדי להשתתף בבחירות לכנסת ה-23. בכמה מוקדים דווח על עומסים רבים וחלק מהאזרחים ויתרו על זכות ההצבעה וחזרו לביתם. בעקבות הדיווחים על עומסים, הוחלט לפתוח עוד שתי קלפיות נוספות, ומועד סיום ההצבעה נדחה מ-17:00 ל-19:00.

 

בעקבות השינויים נפתחה קלפיות ייעודיות נוספות בתחנת מד"א ברחוב יגאל אלון 60 בתל אביב ובאצטדיון לויטה, ברחוב דרך הפועל כפר סבא בעיר.

 

עוד הוחלט להגדיל את כמות השולחנות שבהם המצביעים מחטאים את הידיים ולובשים כפפות לפני הכניסה לאוהל ההצבעה. לטענת ועדת הבחירות המרכזית, זה היה הגורם המרכזי לעומס.

 

כל מה שצריך לדעת על בחירות 2020 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 


 

 

דובר מד"א, זכי הלר, עדכן כי "מאז פתיחת הקלפיות המיוחדות למבודדי הבית שנפתחו הבוקר בשעה 10:00 ועד לשעה 16:30 הגיעו 3,262 בוחרים לממש את זכותם להצביע".

 

עופר הילל, תושב הרצליה שנמצא בבידוד בית מיום חמישי, אז חזר מאיטליה לישראל, הגיע לקלפי המיוחדת בכפר סבא ונאלץ לחכות זמן רב כדי להיכנס לקלפי. "אין פה תור מסודר, אנשים מתווכחים מי הגיע קודם וכל אדם שנכנס לוקח לו עשר דקות להצביע, אז אנחנו ממתינים כבר יותר משעתיים", סיפר.

 

לדבריו, אנשים רבים ויתרו על זכות ההצבעה בשל ההמתנה הארוכה וחזרו לביתם מבלי שהצביעו. "אם זה היה תלוי בי כבר הייתי הולך הביתה", אמר. "אני פה רק כי אשתי מתעקשת וחשוב לה להישאר ולהצביע".

בחירות 2020 מצביעים קורונה תל אביב (צילום: דוברות מד
עומסים בקלפי המבודדת בתל אביב(צילום: דוברות מד"א)

קלפי למבודדי הקורונה בנתניה (צילום:  יאיר שגיא )
גם בנתניה מחכים בתור(צילום: יאיר שגיא )

מתחם הבידוד בראש העין (צילום: יוסי דמארי )
מחכים להצביע בקלפי המבודדת בראש העין(צילום: יוסי דמארי )

גם בקלפי המבודדת סמוך לתחנת מד"א בתל אביב נרשמו עומסים כבדים וחלק מהאזרחים החליטו לחזור אל הבידוד. "אני כאן כבר שעה ואני מתכוונת ללכת, אין מה לעשות", אמרה דנה אלמוגי. "עם כל הכבוד אני אמורה להיות בבידוד. אני צריכה לבחור מה לעשות או בידוד או בחירת. זה גם נורא מתסכל כל העמידה הזאת. אם לא הייתי בבידוד, בתוך חמש דקות אני מצביעה והולכת".

 

היא הוסיפה: "אני אמורה להיות בבידוד, אני לא אמורה להיות פה בקהל של אנשים, עם ילדים קטנים". בעלה אלי אמר: "אפילו כוס מים לא הביאו לנו, כלום. עזבו אותנו פה והלכו. אמרו לנו 'לכו תצביעו, תתמודדו לבד'".

 

בחירות 2020 קלפי קלפיות מבודדים מבודדי בית קורונה אינפו אינפוגרפיקה ()

 

מנגד, יש כאלה דווקא נהנים מהחופש היחסי מחוץ לבידוד. סימה, שחזרה בשבוע שעבר מתאילנד, ישבה מחוץ לקלפי המיוחדת בחולון על כיסא פלסטיק שהביאה מהבית. "אני מתכוונת לקחת את הזמן לאט לאט", אמרה. "יש שמש טובה אחרי שהייתי כלואה בבית. אני ממש לא בלחץ ואין לי שום כוונה לסיים מהר. אני יודעת שברגע שאצביע אחזור שוב לבידוד בבית, כך שאני מנצלת כל רגע של חופש".

 

"אנחנו עומדים כבר שעתיים בתור ולדעתי הארגון לא הכי טוב, כי יכלו לייעל את זה, אולי לתת לנו למלא קודם את הטופס, כי זה מה שלוקח זמן בכניסה לקלפי", אמר זאב כפיף, שכבר נמצא 12 ימים בבידוד אחרי ששב מתאילנד. "אולי אנשים באו גם כדי לצאת מהבית אבל עדיין אנשים עומדים כאן ומחכים זמן רב כדי לממש את זכותם הדמוקרטית".

קלפי למבודדי הקורונה בחולון ()
הקלפי בחולון. "אני יודעת שברגע שאצביע אחזור לבידוד אז אני מנצלת כל רגע של חופש"

קלפי למבודדי הקורונה בחולון ()

ברטה מזרחי, תושבת חולון שנמצאת בבידוד לאחר ששבה מטיול בונציה, סיפרה: "ראיתי לפני תור של 85 אנשים אחד אחרי השני, מצאתי כיסא אומלל בצד ואני יושבת עליו ולא רואה שום התפתחות. אני מעבירה את הזמן בכך שיש פה שכנים שלי, אני משתדלת לא להיות איתם במגע של שני מטר ואני מספרת להם על עצמי על מנת שהם יפתחו ויספרו לי על עצמם. אנחנו מחליפים חוויות כדי להעביר את הזמן מחוץ לבידוד".

 

"מצד אחד התור הארוך מאוד מאכזב, אבל מצד שני זה מרשים שאנשים רוצים למלא את חובתם ומוכנים לעמוד כאן הרבה זמן בארץ", סיפרה בתי אשד ממושב גאליה שנמצאת בבידוד אחרי ששבה מאיטליה. "לצערי יש כאלה שראו את התור והלכו הביתה, אבל זה מה שיש ועם זה ננצח בבחירות. אם היו שמים יותר מקומות לשבת היה טוב יותר. כרגע אני מנסה להינות מהאוויר הצח והחברותא שיש כאן".

 

נריה עפרי מפסגת זאב חזר לפני שבוע וחצי מתאילנד והיום יצא בפעם הראשונה מהבית - כדי להצביע. הוא חיכה יותר משעה וחצי כדי לממש את זכותו. "לא מוותרים על הזכות ללכת להצביע ולבחור. יש מחדלים כמו עניין התורים שלא ברור מה קורה, אבל חוץ מזה יפה שארגנו גם למבודדים את הזכות לבחור".

 

בתוך כך, 18 האנשים שנמצאים בבידוד בבית החולים שיבא בתל השומר לא יצאו היום להצביע. בין המבודדים עשרת חולי הקורונה ושמונה ישראלים ששהו על אוניית ה"דיימונד פרינסס" ביפן ולא מהווים סכנה לציבור, אך עדיין נמצאים בסיכון גבוה לפתח תסמינים של הנגיף.

 

רומן רובנוב, אחד הישראלים שהיו על הספינה, הביע היום את תסכולו מכך שהוא לא יכול להצביע בבחירות: "אנחנו לא חולים, אין לנו חום, אין לנו שיעול וקוצר נשימה, וארבעה טסטים שלנו יצאו שליליים - אבל עדיין משרד הבריאות וועדת הבחירות החליטו שאנחנו לא נצביע. כל מי שנמצא בבידוד בבית יש לו אפשרות לבחור ב-16 קלפיות שנמצאות ברחבי הארץ ולנו לא נתנו את ההזדמנות הזאת. שללו מאתנו את זכות היסוד של כל אזרח בישראל - לבחור".

 

 

מוקדם יותר הבוקר אירעה תקרית בקלפי המיוחדת למבודדי הבית בחולון. מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית אורלי עדס סיפרה בריאיון למשדר המיוחד ב-ynet: "כשהצוותים באו להכין את המקום הייתה התנגדות של כמה תושבים שהתפרעו במקום, אבל משטרת ישראל התערבה, הקמנו את הקלפי והיא תיפתח בזמן".

 

היא סיפרה על המאמצים להילחם ב"פייק ניוז" סביב בהלת הקורונה: "אני חושבת שהסיטואציה הזו לא תהיה בהיקפים כל כך רחבים כפי שאנו נוטים לחשוב, אלא שתהיה במקומות מסוימים באופן ממוקד ואז יהיה יותר קל להשתלט עליהם. יש לנו דסק מיוחד שהקמנו של כל הנציגים של פרקליטות המדינה, משרד הבריאות, ועדת החבירות משטרת ישראל ורשות האוכלוסין כדי שבכל מקרה של שמועה כזו אנו ננסה להזים אותה באמצעות הכלים שעומדים לרשותנו".


פורסם לראשונה 02/03/2020 12:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
מצביעים בקלפי המבודדת
צילום: אבי רוקח
מומלצים