שתף קטע נבחר

נהרו לקלפיות: כך הצביעו במגזר הערבי

שיעור ההצבעה ביישובים הערביים והדרוזיים עמד על כ-65% - הגבוה ביותר מאז בחירות 1999. באופן חסר תקדים, כמעט כולם הצביעו עבור הרשימה המשותפת. "המפלגות היהודיות חדלו להיות אופציה פוליטית ריאלית"

מניתוח נתוני ועדת הבחירות המרכזית עולה כי שיעור ההצבעה של ערביי ישראל עלה משמעותית ביחס לשתי מערכות הבחירות הקודמות. עוד עולה מהנתונים כי כמעט כולם, באופן חסר תקדים, הצביעו עבור אותה רשימה - הרשימה המשותפת, שזכתה בעקבות כך להישג של 15 מנדטים, נכון לספירת הקולות העדכנית.

 

 

שיעור ההצבעה ביישובים הערביים והדרוזיים עמד על 64.7%, הגבוה ביותר מאז הבחירות בשנת 1999, ועלייה של 5.5% מהבחירות הקודמות שבהן הוא עמד על 59.2%. כמו כן, מדובר בעלייה של לא פחות מ-15.5% ביחס לבחירות באפריל 2019, אז שיעור השתתפות האזרחים הערבים והדרוזים הידרדר לשפל של 49.2%. עם זאת, שיעור ההצבעה שלהם עדיין נמוך מזה של כלל האוכלוסייה, שעמד בבחירות שלשום על 71%.

 

הערבים והדרוזים לא רק הצביעו יותר, אלא גם בצורה יותר אחידה. 88.3% מהם הצביעו לרשימה המשותפת, 4.9% לכחול לבן, שלה הם העניקו כמעט מנדט, 2.2% לעבודה-גשר-מרצ, 1.7% לליכוד, 1.4% לישראל ביתנו ו-0.8% לש"ס. מדובר בשיעור ההצבעה הגבוה אי פעם של אזרחים ערבים ודרוזים עבור מפלגות ערביות.

איימן עודה (צילום: גיל נחושתן)
88.3% הצביעו לרשימה המשותפת. איימן עודה(צילום: גיל נחושתן)

איימן עודה (צילום: גיל נחושתן)
(צילום: גיל נחושתן)

בבחירות הקודמות, 81.6% מהאזרחים הערבים והדרוזים שהצביעו בחרו ברשימה המשותפת, ובאפריל 2019 רק 71.6%, והיתר עבור מפלגות יהודיות. מדובר בשיאה של מגמת התבדלות שנמשכת כ-30 שנה. בבחירות 1992, לשם השוואה, כ-52% מהערבים והדרוזים שהגיעו לקלפיות הצביעו עבור מפלגות יהודיות.

 

כ-87% מהקולות לרשימה המשותפת הגיעו מהיישובים הערביים והדרוזיים, כ-10% מיישובים מעורבים ורק כ-3% מיישובים יהודיים. בין הערים היהודיות שבהן הרשימה המשותפת הכפילה את כוחה: גבעתיים, שבה היא קיבלה 0.98%, לעומת 0.53% בבחירות הקודמות (316 בוחרים לעומת 179); הרצליה, שבה היא זכתה ל-0.43% לעומת 0.21% בבחירות הקודמות (228 בוחרים לעומת 115); ורמת השרון, שבה היא זכתה ל-0.56% לעומת 0.28% בבחירת הקודמות (149 בוחרים לעומת 74).

 

אריק רודניצקי, חוקר בתוכנית ליחסי יהודים-ערבים במכון הישראלי לדמוקרטיה, שניתח את הנתונים, אמר כי "התמיכה המסיבית ברשימה המשותפת, שהפכה לקונצנזוס ברחוב הערבי, מוכיחה כי המפלגות היהודיות חדלו להיות אופציה פוליטית ריאלית עבור האזרחים הערבים".

  ()

לדבריו, "העובדה שלא היה מועמד ערבי במקום ריאלי ברשימת העבודה-גשר-מרצ, הקמפיין האגרסיבי של הליכוד נגד שילוב הרשימה המשותפת בממשלה בראשות גנץ, כמו גם ההתנערות של כחול לבן משותפות כזו והיעדר אמירה ברורה מצד ראשי כחול לבן נגד עסקת המאה והשלכותיה על תושבי המשולש - כל אלה דרבנו את האזרחים הערבים להשמיע את קולם באמצעות ההצבעה בבחירות והגדלת התמיכה ברשימה המשותפת".

 

רודניצקי הוסיף כי "אם ישכילו חברי הרשימה המשותפת לנצל את מלוא משקלם הפוליטי בתוך הכנסת על מנת לשתף פעולה עם ממשלת ימין ולהשיג הישגים קונקרטיים עבור ציבור הבוחרים שלהם, כגון תוכנית לפיתוח כלכלי או תוכנית ממשלתית למיגור האלימות והפשיעה בחברה הערבית - הם יוכלו לחזור לציבור בוחריהם עם קבלות מעשיות על האשראי שבו זכו בבחירות האחרונות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה
צילום: AP
מומלצים