שתף קטע נבחר

מסתמן: סכר דגניה בכנרת לא ייפתח השנה

ברשות המים מעריכים שאם לא ירדו גשמים משמעותיים בתקופה הקרובה, נמוך הסיכוי להצפת יישובים סביב הכנרת. כרגע חסרים 82.5 ס"מ לכנרת מלאה, ומדי יום נשאבים כמיליון קוב מים המועברים למוביל הארצי

 

סכר דגניה (צילום: עמית מגל)
סכר דגניה(צילום: עמית מגל)

אם בחודשיים הקרובים לא יהיו עוד מערכות גשם חריגות, לא יהיה צורך לפתוח השנה את סכר דגניה שבדרום הכנרת. כך העריכו הבוקר (יום ד') ברשות המים. מנהל הרשות גיורא שחם מסר כי נעשים מאמצים למנוע את פתיחת הסכר ולשם כך נשאבים מדי יום כמיליון קוב מים המועברים למוביל הארצי.

 

מפלס הכנרת נמצא 82.5 ס"מ מתחת לקו האדום העליון (המסמן שהכנרת מלאה). ברשות משתמשים בגרף שקובע - על פי המועד וגובה המפלס - אם יש צורך לפתוח את הסכר. הבוקר היה המפלס נמוך ביותר מ-30 ס"מ מהמפלס בגרף לתאריך זה.

 

עוד כתבות בנושא:

 

מערכת הגשם המשמעותית האחרונה הייתה בתחילת פברואר ומאז היו עוד כמה אירועי גשם שגרתיים. קצב עליית המפלס נע בשבועות האחרונים בין 1.5 לשני ס"מ ביום, בזכות הזרימות המשמעותיות שעדיין קיימות בנחלים. עם זאת, לא נראות כמויות המשקעים והזרימות שלהן זכינו, בעיקר בינואר. אלה הביאו לעלייה משמעותית ומהירה של המפלס.

 

ברשות המים אמרו כי הם עושים את כל המאמצים בכדי למנוע את פתיחת הסכר, "כדי למנוע בזבוז של מים יקרים החשובים למשק המים ולתושבי ישראל". עם זאת, הרשות נערכת גם לאפשרות של פתיחת הסכר וקבעה סדרה של נקודות גובה מפלס יומיות (המשקללות את נתוני הגשמים והזרימות בפרק הזמן הרלוונטי).

 

 

ועדת הכלכלה מחאת האפודים מימין: גיורא שחם ראש רשות המים; משמאל: אסף אילת, יו
יו"ר רשות המים גיורא שחם (צילום: יצחק הררי דוברות הכנסת)

"בשלב זה אנחנו רחוקים מהחלטה כזו, וכפי שהמצב נראה כעת, ללא אירוע גשם חריג, הסיכוי לפתיחת הסכר קטן מאוד", אמרו ברשות. "לשם המחשה, ב-2004 הגיע מפלס הכנרת לשמונה ס"מ בלבד מתחת לקו האדום העליון – ולא נתנו את ההוראה לפתיחת הסכר".

 

מנהל הרשות גיורא שחם, הוסיף: "קביעת נקודות גובה קריטיות מדויקות לפתיחת סכר דגניה, בהתאם למפלס המים באגם במועדים השונים, הכרחית להיערכות נכונה למניעת הצפות ביישובים הסמוכים לכנרת. זאת לצד שמירה שלנו על המים בכנרת כמשאב חשוב מאין כמוהו לכולנו".

 

סכר דגניה שבדרום הכינרת מווסת את זרימת מי האגם לנהר הירדן, ובהמשך לים המלח. דרך הסכר הפתוח יכולים לזרום עד 150 מ"ק בשנייה, וקצב זה מביא לירידה של 7.5 סנטימטרים במפלס הכנרת במשך יממה.

 

מאז 2013 מוזרמים מדי שנה דרך הסכר כ-10 מיליון קוב לירדן הדרומי, במטרה למהול את המים המלוחים שמוזרמים אליו מצפון הכינרת, ולשמור על ניקיונו ועל החיים לאורכו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים