שתף קטע נבחר

צילום: שאול גולן

היסטריה וכזבים במערכת החינוך: "צריך להתרחק מהבת של קורונה"

ברקע ההחלטה לשלוח אלפי תלמידים לבידוד, גועשות קבוצות הוואטסאפ של הורים עם מידעים כוזבים על אודות השלכות הנגיף. באשקלון קראו הורים להשבתה רק משום שתלמיד שב ממדינה אירופית: "כשילדים כמוהו יחזרו לבית הספר יסמנו אותם כמצורעים, אף אחד לא ירצה לשחק איתם"

 

 

איפה עובר הגבול בין אחריות לפאניקה? על רקע החשש מפני התפשטות נגיף הקורונה בישראל הרחבת ההנחיות לציבור מצד משרד הבריאות, מתמודדים בימים האחרונים הורים רבים לתלמידים במערכת החינוך עם חוסר ודאות ודאגה רבה לבריאות ילדיהם. "זאתי, הבת של קורונה, צריך להתרחק ממנה", כתבה אם דאגנית בהתייחסה לילדה בת 6 שאמהּ שבה מאיטליה.  

 

לטענת הורים וגורמים במערכת החינוך, גבול דק מאוד עובר בין דאגה טבעית להיסטריה שאינה מוצדקת. קבוצות הוואטסאפ של ההורים מתמלאות בשמועות ובחדשות כוזבות (פייק ניוז), תלמידים אשר שבו מחו"ל מתויגים כחולים במקרים רבים וחוסר אונים משתלט במקרים רבים על המערכת.

 

כך למשל, בתיכון באזור השרון הפיץ אתמול תלמיד שמועה על כך שמורה נדבקה בנגיף, בתיכון בתל אביב קבעו הורים כי תלמיד נדבק במחלה אף על פי שתוצאות הבדיקה שלו טרם הגיעו ובאשקלון קראו הורים לתלמידים להשבית את הלימודים לאחר שתלמיד במוסד החינוכי שב מאירופה - עוד לפני פרסום ההנחיות המעודכנות של משרד הבריאות.

 

שמועות, פייק ניוז והיסטריה: המציאות העגומה של ההורים על רקע החשש מקורונה ()
התכתבות בוואטסאפ

משרד החינוך אמנם התייחס לעניין הפצת השמועות, אך נראה שהגישה לדברים נשארת על הנייר, והחשש הגדול מצד הורים לתלמידים בבידוד בימים אלו הוא שעם החזרה לספסל הלימודים - ייתקלו ילדיהם ביחס עוין ובחרם.

 

כאמור, תלמיד בבית ספר באשקלון שב שלשום ממדינה באירופה שעליה חלה החל מאתמול חובת כניסה לבידוד עם החזרה ממנה. עוד לפני קביעת ההנחיה, קראו חלק מההורים במוסד החינוכי להשבית את הלימודים. "הייתה היסטריה בקבוצת הוואטסאפ", סיפרה אם לשני תלמידים שאף הם שבו אתמול מביקור במדינה באירופה. "למרבה המזל, הילדים שלי אתמול לא הגיעו לבית הספר ובכך נמנעה מהם היחס העוין שלו זכה אותו תלמיד. הם נכנסו כבר אתמול לבידוד ולצערי לא אראה אותם בשבועיים הבאים".

 

"הורים היו לחוצים בצורה בלתי רגילה"

עם זאת, האם מספרת כי עוד לפני קביעת ההנחיות, פנו אליה הורים וביקשו שילדיה לא יחזרו לבית הספר. "התקשרו אליי ואמרו לי שהם חוששים. אמרתי להם שאני פועלת לפי ההנחיות של משרד הבריאות ושאם תהיה הנחיה חדשה אפעל לפיה, כפי שאכן עשיתי. היה פשוט מבול של הודעות, טלפונים והורים היו לחוצים בצורה בלתי רגילה.

 

"אני מרגישה שגם אם הילדים יחזרו לבית הספר בתום הבידוד ללא כל תסמינים הם עדיין ייחשבו למצורעים, ואף אחד לא ירצה לשחק או לשהות לידם. אין תחושה של אמפתיה והכלה כלפי התלמידים הללו, ויתר ההורים לא יודעים מה עובר על הצד השני. יש כרגע בעיקר היסטריה וחוסר מודעות. מסתכלים על ילד שחזר מחו"ל כאילו הוא חולה והתחושה היא שגם לאחר שיחזרו - זה לא ייגמר. התחפושות כבר מוכנות והם לא יודעים מה מצפה להם. הם מרגישים החמצה מאוד גדולה".

 

שמועות, פייק ניוז והיסטריה: המציאות העגומה של ההורים על רקע החשש מקורונה ()
החשש בגני הילדים

בהנחיות שהוציא השירות הפסיכולוגי ייעוצי (שפ"י) של משרד החינוך נרשמה התייחסות לנושא. לפי ההנחיות, "מומלץ לשאול את התלמידים מה ידוע להם ומה הם שמעו על נושא הקורונה. בדרך זו יש לאיש החינוך הזדמנות לעשות אבחנות בין שמועות לעובדות ולסייע לכולם לארגן את רצף העובדות. ארגון כזה נותן נקודות אחיזה והתחלה של תחושת שליטה. חשוב להסביר את הסכנה שבהעברת מידע לא מבוסס".

 

אבל הנחיות לחוד ומציאות לחוד. במקביל לטיול של תלמידים מבית ספר באזור השרון שנערך אתמול, נכנסה קבוצת הוואטסאפ של ההורים ל"כוננות" לאחר שהופצה שמועה ולפיה אחד התלמידים נדבק בנגיף. העובדות: התלמיד נכח בדרבי התל אביבי שנערך באצטדיון בלומפילד ב-24 בפברואר. נער אחר מהיישוב אירוס, שנכח אף הוא במשחק ולומד בתיכון ברנר בקיבוץ גבעת ברנר, דווח על ידי משרד הבריאות כנושא את הנגיף.

 

בהחלטה ראשונית נקבע כי כל יושבי היציע בשער 8 באצטדיון הונחו להיכנס לבידוד. ואולם, לאחר מכן ההנחיה של משרד הבריאות שונתה וצומצמה ל-77 אוהדים בלבד שישבו ליד הנער שנדבק. בקבוצת הוואטסאפ של ההורים באזור השרון כבר קבעו: התלמיד שנכח במשחק נדבק ויש קורונה בבית הספר.

 

"בסביבות השעה 13:00 כתב אחד התלמידים בקבוצה שלאחד התלמידים יש קורונה", סיפר אב לתלמיד. "רק בהמשך הוציאו הודעת הרגעה אבל הורים כבר התחילו להתארגן על החזרת הילדים מהטיול".

 

שמועות, פייק ניוז והיסטריה: המציאות העגומה של ההורים על רקע החשש מקורונה ()

שמועות, פייק ניוז והיסטריה: המציאות העגומה של ההורים על רקע החשש מקורונה ()

שמועות, פייק ניוז והיסטריה: המציאות העגומה של ההורים על רקע החשש מקורונה ()

 

ולא רק תלמידים ועובדי הוראה סבלו בימים האחרונים עם גלי שמועות לא מבוססות על אודות מצבם הרפואי. על אבנר ביטון, יו"ר הנהגת ההורים בבאר שבע, הופצה בקבוצת וואטסאפ של הורים בערד שמועות שהוא נדבק בנגיף. "ביום שהודיעו שכל התלמידים בבית הספר טוביהו בבאר שבע צריכים להיכנס לבידוד בעקבות המפגש עם הקבוצה הדרום קוריאנית, קראתי בקבוצות של הנהגת ההורים בבאר שבע להורים לא להיכנס לפאניקה.

 

"אחרי שעתיים אני מקבל טלפון מאחותי, תושבת ערד, ששאלה אותי אם אני חולה קורונה. היא העבירה לי הודעה ובה למעשה מישהו חיבר בין ההודעה שלי להודעה נוספת וממנה משתמע שכביכול אני חולה בקורונה. לא התרגשתי מזה, אז כתבו. אני מרגיש באופן כללי שיש פאניקה עצומה בקרב ההורים. משרד הבריאות משדר פאניקה. קבוצות הוואטסאפ בפאניקה, כי זה מה שהתקשורת ומשרד הבריאות משדרים וההורים מפחדים, אבל לדעתי האישית יש מקדם פאניקה עצום. לא לוקחים את העניין בפרופורציות".

 

קורונה בישראל ()

 

מנגד, יש לציין כי בבתי ספר אחרים מתארים מציאות אחרת. "אני נתקל בהתנהגות אחראית של ההורים ושל בתי הספר בעיר, והתנהגות אחראית של העירייה", סיפר אייל לבנון, יו"ר ועד ההורים המרכזי בתל אביב-יפו. "ההורים חוששים אבל ההתנהגות היא מאוד בוגרת ואחראית. באופן כללי, התחושה היא שברגע שהמידע זורם וההסברים ניתנים העניין מנוהל בצורה רגועה וטובה. חלק מבתי הספר הוציאו הודעות לדווח למורים על כל סיבת היעדרות כדי שלא תיווצרנה שמועות סתם. בסך הכל נראה שהכול בשליטה". 

 

לפי נתוני משרד החינוך, נכון לאתמול בערב שוהים 2,349 תלמידים בבידוד ברחבי הארץ. מתוכם 1,151 תלמידים מתיכון גבעת ברנר שהוכנסו כולם לבידוד לאחר שאחד התלמידים נדבק כאמור במחלה בעקבות שהייה בחנות "הפיראט האדום" באור יהודה.

 

גם 27 תלמידי בית הספר אביגדור ורשה בקרית אונו הוכנסו לבידוד, לאחר שסגנית המנהלת של המוסד החינוכי נדבקה בנגיף, גם היא בעקבות ביקור בחנות. "הלכתי לחפש תחפושת לבני ופה השתנו חיי", אמרה אתמול בהתייחסות ראשונה ל-ynet. גם 146 עובדי הוראה נמצאים כעת בבידוד ברחבי הארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים