שתף קטע נבחר

אלף נדבקים ביום: משמרות המהפכה מחטאים רחובות

התפרצות הנגיף באיראן: בתוך 24 שעות זינק מניין הנדבקים והגיע לכמעט 6,000. חברת פרלמנט נוספת מתה. משמרות המהפכה מנסים לשפר את תדמיתם אחרי ניסיון טיוח הפלת המטוס ודיכוי המפגינים, ויוצאים למבצעי חיטוי והקמת מרכזים רפואיים: "לדכא את הנגיף"

 

 

הרשויות באיראן דיווחו בצהריים (שבת) על זינוק נוסף במניין הנדבקים בנגיף הקורונה, שעלה לדבריהן בתוך 24 שעות ביותר מ-1,000. הוא עומד כעת על 5,823. עוד 21 מתו, ומניין המתים הרשמי ברפובליקה האיסלאמית עומד כעת על 145, אם כי יש הטוענים שהמספר האמיתי גבוה בהרבה.

 

לכל העדכונים על נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet

 

היום גם דווח באיראן שמחוקקת נוספת מתה מהנגיף. לפי סוכנות הידיעות הרשמית IRNA, מדובר בפאטימה רהבאר בת ה-55, חברת פרלמנט שמרנית מטהרן. היא נבחרה בבחירות בחודש שעבר ואמורה הייתה להיכנס לתפקיד באופן רשמי במאי.

 

שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף האשים מוקדם יותר את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במצב: "טראמפ מהדק את הסנקציות הבלתי-חוקיות במטרה לרוקן את המשאבים של איראן למאבק בנגיף הקורונה - בזמן שהאזרחים שלנו מתים ממנו. העולם לא יכול להמשיך לשתוק כשאת הטרור הכלכלי של ארצות הברית מחליף טרור רפואי", כתב בטוויטר.

חיטוי באיראן (צילום: AP)
עם מסכות גז. צוותי חיטוי באיראן(צילום: AP)

חיטוי באיראן (צילום: AP)
(צילום: AP)

חיטוי באיראן (צילום: AP)
(צילום: AP)

חיטוי באיראן (צילום: AP)
(צילום: AP)

חיטוי באיראן (צילום: AP)
(צילום: AP)

חיטוי באיראן (צילום: AP)
(צילום: AP)

לפי הדיווחים באיראן הנגיף התפשט במערכת הפוליטית במדינה והדביק 23 חברי פרלמנט, שאחד מהם כבר מת מהנגיף בחודש שעבר. סגן הנשיא אסחאק ג'הנגירי נדבק אף הוא בקורונה לפי הדיווחים מהרפובליקה האיסלאמית, כמו גם ראש שירותי החירום הרפואיים פירחוסיין קוליבד וסגן שר הבריאות אירג' הארירצ'י.

 

בכיר נוסף שמת מהנגיף היה יועץ למנהיג העליון עלי חמינאי, מחמוד מירמוחמדי, בן 71. לפי התקשורת האיראנית מירמוחמדי מת בבית חולים בצפון טהרן, כמה ימים אחרי שאמו מתה מהנגיף. הוא היה חבר במועצה האיראנית לאבטחת אינטרס המשטר, שבה 45 חברים (לפי AP אחד מהם הוא הנשיא לשעבר מחמוד אחמדינג'אד). תפקיד המועצה הוא ליישב סכסוכים בין הפרלמנט למועצת שומרי החוקה.

 

חמינאי עצמו הורה השבוע לכוחות המזוינים לסייע לגורמי הבריאות להילחם בהתפרצות הקורונה. משמרות המהפכה לוקחים חלק מרכזי במאמץ הזה, ויש הרואים בכך ניסיון לשפר את תדמיתם בציבור, אחרי שורת אירועים שפגעו בה לאחרונה, ובראשם ניסיון הטיוח של הפלת המטוס האוקראיני בתחילת השנה.

חיטוי באיראן (צילום: AP)
(צילום: AP)

חיטוי באיראן (צילום: AP)
(צילום: AP)

חיטוי באיראן (צילום: AP)
(צילום: AP)

חיטוי באיראן (צילום: AP)
(צילום: AP)

בימים האחרונים נראו חברי משמרות המהפכה עם מסכות גז וחליפות שמיועדות להגן בכלל מפני מתקפה כימית, שוטפים ומחטאים את הרחובות ואת בתי החולים. מתנדבת בבית חולים איראני סיפרה כי אמה אמרה לה ש"בתי החולים הם עכשיו קו החזית". בסרטון שהפך לוויראלי ברשתות החברתית באיראן הוסיפה אותה מתנדבת: "אם אתה עוזב את קו החזית, אתה עריק ואני לא מקבלת בביתי מי שמתחמק משירות".

 

העובדה שמשמרות המהפכה הפכו לכוח משמעותי במאמץ של השלטונות להיאבק בנגיף אינה מפתיעה. הכוחות, שמונים 125 אלף חיילים ועוד 600 אלף מתנדבים, פועלים לעיתים קרובות באסונות כמו רעידות אדמה או שיטפונות.

איראן קורונה טהרן (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

קורונה באיראן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בארגון אף חברים וירולוגים – מומחים לנגיפים – ואנשיו סייעו במבצעי חיסון שונים כמו מנגיף הפוליו. "משמרות המהפכה רואים את עצמם כסוכנות המובילה במדינה להתמודדות עם כל איום על המשטר", הסביר אפשון אוסטובאר, פרופסור מבית הספר של הצי האמריקני ללימודים מתקדמים. "בין אם מדובר בהפגנות, ביריבים של המשטר או בווירוס, משמרות המהפכה יציבו את עצמם פומבית בחזית ההגנה של איראן".

 

משמרות המהפכה שולטים בחלק ניכר מהכלכלה האיראנית, ובבעלותם גם חברת הבנייה קטאם אל-אנבייה, חברה בעלת השפעה רבה באיראן. שיעור ההשפעה של משמרות המהפכה בכלכלה האיראנית לא ברור לחלוטין, אך בעתות מצוקה ממשלת איראן נעזרת בה. כך, עם התפרצות הנגיף במדינה, אנשי משמרות המהפכה התפרסו במוקדי ההתפרצות, ערים כמו טהרן וקום, וסייעו להקים שם בזריזות מרכזים רפואיים בשיטת בנייה מודולרית. הם אף הקימו מטה בשם "יחידת המאבק בנגיף הקורונה", שלפי האיראנים מאיישות אותו "יחידות לוחמה מודרניות" המתמקדות בתגובה למתקפות כימיות וביולוגיות ומתקפות סייבר.

 

אוסטובאר טוען כי לצד כוונה אמיתית לסייע במאבק בנגיף, מפגן הכוח הזה של משמרות המהפכה הוא גם "הצגה פוליטית", שמטרתו סיוע לארגון לשפר את תדמיתו. משמרות המהפכה ספגו ביקורת קשה ברפובליקה האיסלאמית לאחר שהפילו את מטוס הנוסעים האוקראיני ב-8 בינואר, ועליו 176 נוסעים ואנשי צוות, רובם אזרחים איראנים. המטוס, נזכיר, הופל שעות לאחר הנקמה האיראנית על חיסול מפקד כוח קודס קאסם סולימאני, בדמות שיגור טילים על בסיסים אמריקניים בעיראק. במהלך הכוננות לתקיפת תגובה אמריקנית שלא קרתה, יחידות ההגנה האווירית של משמרות המהפכה זיהו את המטוס בטעות כטיל שיוט, ושיגרו לעברו שני טילי קרקע-אוויר.

קורונה באיראן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

איראן קורונה נגיף טהרן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אבל גם לפני הטעות הטרגית – שאותה ניסו באיראן לטייח בימים הראשונים שלאחר מכן – משמרות המהפכה פעלו באופן אכזרי כדי לדכא את המוני המפגינים ב"מחאת הדלק" בנובמבר אשתקד. לפי הדיווחים מאיראן, הם הרגו לפחות 300 בני אדם. מבקרי המשטר ציינו כמה אירוני השימוש של משמרות המהפכה במונח "דיכוי", בכל הנוגע למאבק בנגיף.

 

"בנוגע לנגיף הקורונה, ברור שהיו כשלים משמעותיים בניהול המשבר, ומשמרות המהפכה מנסים להציג את עצמם כמושיעים", אומרת אריאן טבטבאיי, מומחית לאיראן ממכון ראנד בארה"ב. "וכמובן, שינוי השיח מפרשת הפלת המטוס הוא לא רע עבורם", היא מוסיפה. "אם כי זו משימה קשה שכן שני המקרים הם דוגמאות לניהול כושל ולהיעדר כשירות".

 

במשמרות המהפכה, יצוין, לא מסתפקים רק במאבק בנגיף, אלא גם מפיצים תיאוריות קונספירציה חסרות-בסיס שלפיהן ארה"ב יצרה את הנגיף. מפקד משמרות המהפכה, הגנרל חוסיין סלאמי, אמר לאחרונה בפני קהל תומכים בעיר כרמאן: "אנו ננצח במאבק בנגיף, שאולי הוא תוצר של פלישה ביולוגית אמריקנית, שהתפשט תחילה בסין ומשם לאיראן ולכל העולם. ארה"ב יודעת בוודאי שאם היא עשתה את זה, זה יחזור אליה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חייל עם מסכת גז בטהרן
צילום: AP
מומלצים