שתף קטע נבחר

חשד לאי-סדרים בבחירות: המשטרה תחקור 3 קלפיות

יו"ר ועדת הבחירות המרכזית החליט לחקור קלפי ביישוב הצפוני אכסאל עקב חוסר התאמה בהפתקים לטובת הרשימה המשותפת, קלפי ברהט שבה עלו חשדות לפגמים, וקלפי בלוד - שם נרשמו 8 קולות יותר ממספר המצביעים. השופט הנדל דחה את עתירת הליכוד, והוועדה תתכנס מחר בבוקר לאשר את תוצאות הבחירות

הציבור מצביע בבחירות 2020 (צילום: EPA)
חשד לאי סדרים: 3 קלפיות יועברו לחקירה(צילום: EPA)

יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט ניל הנדל, החליט היום (שני) להעביר לחקירת המשטרה שלוש קלפיות ברחבי הארץ בשל חשדות לאי-סדרים. מדובר בקלפי ביישוב אכסאל - שבדיקה בו העלתה חוסר התאמה במספר הפתקים שנזקפו לטובת הרשימה המשותפת, ברהט - שבה עלו כמה חשדות לפגמים בקלפי, ובלוד - שם התברר כי מספר הקולות הכשרים גדול בשמונה ממספר הבוחרים שהצביעו בפועל.

 

בנוסף, השופט הנדל דחה את עתירת הליכוד לדחיית מועד פרסום תוצאות הבחירות הרשמיות, כדי למצות את העיון בחומרים מכל הקלפיות ברחבי הארץ בטרם פרסומן. בעקבות טענות הליכוד כי נפסלו פתקי מחל רבים, ועדת הבחירות מסרה ל-ynet את הנתונים הבאים: 1,903 קולות לליכוד נפסלו. 1,525 מהן נפסלו כי במעטפה היו ארבעה פתקים ומעלה של הליכוד. ב-273 מקרים ועדת הקלפי מצאה שהפתק עלול לזהות את המצביע - ולכן הוא נפסל.

   

 

יש לציין כי מספר הקלפיות שנבחן אם להעבירן לחקירת המשטרה עומד על כ-20. לא מדובר בקלפיות שנמצאו בהן פגמים חמורים של טוהר הבחירות, אלא קלפיות שהיו בהן הערות של מזכירי ועדות קלפי, או מפקחי טוהר הבחירות, בנוגע להתנהלות באותה הקלפי - שאינן יכולות להביא לפסילתה. למשל, בקלפי מסוימת ציין המזכיר בפרוטוקול כי משקיף הוסיף קול אחד לספירה. במקום אחר ציין המזכיר כי הציעו לו כסף לצורך הטיית התוצאות והמשטרה עורבה בו במקום.

 

כאמור, את הקלפיות הבאות הוחלט להעביר לחקירה משטרתית: בקלפי מספר 11 באכסאל נרשמו אי-סדרים בוועדת הקלפי, שאף הובילו להתערבותם של שוטרים שנכחו במקום ביום הבחירות. בשל כך, הוזמנה תיבת הקלפי לבדיקה ייסודית של צוות מטעם ועדת הבחירות המרכזית. הבדיקה העלתה חוסר התאמה בין מספר הפתקים שנזקפו לטובת הרשימה המשותפת בפרוטוקול ועדת הקלפי, לבין אלה שנמצאו בין חומרי הקלפי. 

 

כך, בפרוטוקול נרשם כי הרשימה המשותפת קיבלה 527 קולות, אך בחומרי הקלפי נמצאו רק 504 פתקים לרשימה זו. כלומר, 23 פתקים נרשמו לטובת הרשימה, אף שהם לא נמצאו בין חומרי הקלפי. יתרה מזאת, מתוך 504 הפתקים שנמצאו לטובת הרשימה, 51 פתקים היו ללא ניקוב, משמע - לא הושמו על קרש השיפודים כנדרש על פי התקנות.

 

המשמעות עלולה להיות, אם כי לא בהכרח, כי אותם פתקים כלל לא הוצגו לחברי ועדת הקלפי, אלא נזקפו בדרך לא תקינה לטובת רשימה מסוימת. השופט הנדל החליט שאין לכלול את 74 הקולות הללו לטובת הרשימה המשותפת, וכי יש לתקן את מספר הקולות שקיבלה הרשימה בקלפי זו, מ-527 ל-453.

 

גם בקלפי מספר 18 ברהט, בעקבות אי-סדרים שנמצאו בגיליון ספירת הקולות, הוזמנה הקלפי לבדיקה מעמיקה של צוות מטעם ועדת הבחירות המרכזית. עיון בחומרי הקלפי העלה חשדות בכמה מישורים - ראשית, מספר המעטפות שחתמו עליהן חברי ועדת הקלפי קטן ממספר המעטפות שהוכנסו לתיבת הקלפי. שנית, המעטפות שנמצאו בתיבת הקלפי נראו מסודרות כאילו שלא נעשה בהן שימוש. שלישית, באחד מגיליונות ספירת הקולות - הקולות לא נספרו כראוי. רביעית, נראה כי יש כמה קבוצות של פתקים שנוקבו יחדיו, בבת אחת, אך נספרו כפתקים נפרדים.

 

כל אלה מעלים חשד שמא נפלו פגמים בקלפי. בשלב זה הוחלט לכלול את תוצאות הקלפי בתוצאות הסופיות, אך הודגש כי גם אם הייתה מתקבלת החלטה אחרת - אין בכך כדי להשפיע על תוצאות הבחירות.

ספירת המעטפות הכפולות הועדת הבחירות במהלך הלילה (צילום: אלכס גמבורג)
ספירת המעטפות בוועדת הבחירות(צילום: אלכס גמבורג)
ספירת המעטפות הכפולות הועדת הבחירות במהלך הלילה (צילום: אלכס גמבורג)
(צילום: אלכס גמבורג)
 

בקלפי מספר 68 בלוד, במסגרת בחינת פרוטוקול ועדת הקלפי, התברר כאמור כי מספר הקולות הכשרים גדול בשמונה ממספר הבוחרים שהצביעו בפועל. זאת לפי הסימונים שבוצעו בעותק השני של רשימת הבוחרים שבידי ועדת הקלפי.

 

מעיון בפרוטוקול עולה כי לבקשת יו"ר ועדת הקלפי, המשטרה פתחה בחקירה בחשד להכנסת פתקי הצבעה נוספים. השופט הנדל ציין כי מסיכום החקירה עד כה, עולה חשד סביר - המגובה בעדות ראייה - כי משקיף בוועדת הקלפי הוסיף לפתקי ההצבעה הנספרים פתקי הצבעה נוספים לרשימת יהדות התורה, ופתקים זהים לאלה אף נתפסו על גופו. המשקיף, שנחקר תחת אזהרה, לא הכחיש כי הפתקים נמצאו בכיסו. על כן הוחלט להפחית את שמונת הקולות מסך הקולות שרשימת יהדות התורה קיבלה בקלפי. 

  

כאמור, השופט הנדל דחה את עתירת הליכוד לדחיית מועד פרסום תוצאות הבחירות הרשמיות. הוא התייחס לחוק הקובע כי יש לפרסם את התוצאות בתוך שמונה ימים ממועד הבחירות, וכתב: "המחוקק קבע, בדומה למחוקקים אחרים ברחבי העולם, מועדים עם לוחות זמנים ברורים וקצרים בכל הקשור לפרסום תוצאות הבחירות.

 

"מכאן הוראות חוק היסוד, שאינן מקנות למשל חודש או למעלה מכך לשם מתן זכות לכל המתמודדים בבחירות לעבור בעצמם על כל חומר הבחירות, עוד בטרם פרסום התוצאות. בעידן טכנולוגי מהיר תקשורת, בחירות ללא תוצאות בסמוך לכך עשויות לפגוע בהליך, ובכל מקרה - לא הוצג כל בסיס לסטות מההוראה החוקתית של שמונה ימים".

 

סך הכול נספרו 6,572 פתקים לבנים ו-3,064 מעטפות ריקות - שנחשבים קולות פסולים. מליאת ועדת הבחירות המרכזית תתכנס מחר בשעה 09:00 בבוקר כדי לאשר את תוצאות הבחירות. לאחר מכן הן יועברו לחתימת יו"ר הוועדה, השופט ניל הנדל, ויפורסמו ברשומות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חשד לאי סדרים. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים