שתף קטע נבחר

אחרי 46 שנים: זיכרון מהאב שנפל

ב-1974 שר הביטחון משה דיין שיגר מכתב ניחומים להוריו של סגן שמואל בוטנרו שנפל בקרב, אבל הוא לא הגיע ליעדו. השבוע, 46 שנים אחרי, אספן מסמכים שביקר בשוק הפשפשים קנה את המכתב הנדיר. הוא איתר את בתו של הקצין שהתייתמה מאביה בגיל שלושה חודשים – ומסר לה את המכתב

שמואל בוטנרו ז
שמואל בוטנרו ז"ל

"גברת ליצ'י ומר אברהם בוטנרו היקרים, הרשו לי להשתתף באבלכם בהילקח מכם שמואל ז"ל. סגן שמואל בוטנרו ז"ל נתן את חייו למען מולדתו. הוא נפל בחזית הצפון בעת הפגזת אויב. שמואל ז"ל שירת בצנחנים, יחידה 582. הוא היה קצין אחראי, בעל תפיסה, ידע ויוזמה. אהוד על הכל. זכרו הינו קודש ונצרנו בלבנו. יהא זכרו ברוך. משה דיין, רב אלוף (מיל.) שר הביטחון". המכתב הזה, ששלח דיין להוריו של קצין צה"ל שנפל בקרב ב-1974 בגיל 26, כמה חודשים לאחר מלחמת יום כיפור, לא הגיע אליהם מעולם והם גם לא ידעו על קיומו.

 

השבוע, לגמרי במקרה, נסגר המעגל, והכל הודות ליוסף גיל, איש המחלקה הקונסולרית במשרד החוץ, אספן חתימות ומסמכים היסטוריים. הוא שוטט בשוק הפשפשים ביפו והבחין במכתב רשמי על קלף בחתימת שר הביטחון לשעבר משה דיין, עטוף בכריכה עם סמל המדינה. גיל הבין מיד שמדובר במסמך יקר ערך, ומבלי לקרוא את תוכנו קנה אותו ב-20 שקלים.

סיפורו המצמרר של המכתב ששלח משה דיין להורים השכולים שבנם נפל במלחמת יום הכיפורים ()
המכתב ששלח דיין להוריו של בוטנרו
 

יוסף גיל מוסר את המכתב לרות משאט ()
יוסף גיל ובתו של בוטנרו, רות

לאחר שקרא את המכתב הבין מיד שמצפונו לא יאפשר לו להשאיר אותו ברשותו. הוא פתח בחקירה פרטית, ובעזרת עיון מדוקדק באינטרנט גילה כי הורי הקצין גרו ברמלה, ושהוא היא איש מילואים שנפל בהפגזה סורית על מוצב. עוד גילה כי הקצין השאיר אחריו אלמנה, טובה, ובת, רות משאט, שהייתה בת שלושה חודשים כשאביה נפל.

 

גיל הנרגש איתר את מספר הטלפון של הבת רות, תושבת הוד השרון. אתמול הגיע לביתה ומסר לה את המכתב, וכן מכתב נוסף בעניין זה שכתב דיין ושגם אותו קנה השבוע בשוק הפשפשים. "היה לי חשוב לאתר את רות ולמסור לה את המכתבים. אמרתי לעצמי שהמשפחה חשובה יותר מהתחביב שלי", אמר גיל.

 

הבת ההמומה סיפרה כי סבה וסבתה (הוריו של אביה) נפטרו לפני כ-20 שנה ולא קיבלו את מכתביו של דיין.

 

לדבריה, גם אמה, אלמנתו של אביה, לא ידעה על קיומם של המכתבים. רות, כיום בת 46, מנהלת בשנים האחרונות מאבק להכרה ביתומי צה"ל כילדים שכולים לכל ימי חייהם, ולא רק עד גיל 21 כפי שנהוג כיום. היא סיפרה שגם אמה התרגשה מאוד לראות את המכתבים. "הרגשנו כאילו חזרנו אחורה במנהרת הזמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים