שתף קטע נבחר

צילום: EPA

"חדרי המיון קורסים": למה כל כך הרבה מתים באיטליה?

מספר המתים מהנגיף בארץ המגף זינק הערב ל-631. רופאים שם מעידים על "צונאמי של נדבקים", ומספרים שהם לא עומדים בעומס ונאלצים לקבוע למעשה מי יחיה ומי ימות: "תוצאות הנבדקים מגיעות בזו אחר זו – חיובי, חיובי, חיובי". שיעור התמותה גבוה מבשאר העולם, ועומד על 6-5%. האם זו האוכלוסייה המזדקנת או הקיצוצים במערכת הבריאות?

רופאים באיטליה מזהירים כי התפשטות נגיף הקורונה בצפון המדינה חמורה כל כך עד שהמראות מזכירים להם מראות של רופאים בחדרי-מיון בימי מלחמה, הנדרשים להחליט מי יחיה ומי ימות בצל המחסור החמור במיטות.

 

הערב הודיעו הרשויות באיטליה על עוד 168 מתים ו-970 נדבקים, ובכך הגיע מספר המתים הכללי מהנגיף במדינה ל-631 ומספר הנדבקים הרשמי ל-10,149. אמש הוטל סגר בכל רחביה של ארץ המגף בניסיון לעצור את התפשטות הנגיף.

 

נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

 
וירוס קורונה טורינו איטליה בית חולים בתי חולים נגיף (צילום: EPA)
צוות רפואי בבית חולים בטורינו. "מתקשרים בדמעות"(צילום: EPA)
ד"ר דניאלה מצ'יני, רופא העובד בבית חולים בברגמו שבצפון איטליה, העיד בפוסט שפרסם בפייסבוק כי בית החולים שלו מוצף ב"צונאמי" – כדבריו – של מוטפלים. "המלחמה פשוטו כמשמעו התפוצצה, והקרבות נמשכים יום ולילה. תוצאות הבדיקות מגיעות עכשיו בזו אחר זו: חיובי, חיובי, חיובי. פתאום חדרי המיון קורסים".

 

על המצבים הבלתי אפשריים שאיתם מתמודדים הרופאים בצפון איטליה בשבועות האחרונים יכולה להעיד רשימת ההמלצות האתיות שנאלצה לפרסם להם ההתאחדות האיטלקית של הרופאים המרדימים ושל הרופאים העוסקים ברפואה דחופה. ברשימת 15 ההמלצות מציעה להם ההתאחדות שכאשר הם מחליטים למי להקצות מיטה – יביאו בחשבון שיקולים כמו סיכויי ההישרדות של המטופל ולא יסתפקו בשיקולים כמו "מי הגיע קודם".

נגיף קורונה סגר על איטליה כיכר פטרוס הקדוש ותיקן רומא (צילום: gettyimages)
אוכפים את הסגר באיטליה, הבוקר בקריית הוותיקן(צילום: gettyimages)

חיטוי בעקבות נגיף הקורונה במוזיאון בנאפולי איטליה (צילום: EPA)
חיטוי במוזיאון בנאפולי(צילום: EPA)

הרשויות במחוז לומברדיה, זה שנפגע קשה מכול מהנגיף, עושות מאמצים כבירים בניסיון להגדיל את קיבולתן של היחידות לטיפול נמרץ, ובין השאר הסבו חדרי ניתוח וחדרי התאוששות למחלקות סגורות, כדי לטפל במאות הנדבקים בנגיף שמצבם מוגדר קשה. בשבועיים האחרונים הספיקו הרשויות בלומברדיה להתקין 150 מיטות נוספות, ובשבוע הקרוב הן צפויות להתקין עוד 150, אבל לא בטוח שזה יספיק.

 

"למרבה הצער אנחנו רק בהתחלה", אמר ד"ר מאסימו גאלי, ראש המחלקה למחלות זיהומיות בבית החולים סאקו במילאנו. בריאיון לערוץ החדשות SkyTg24 ציין גאלי כי מספר הנדבקים החדשים בלומברדיה בשבוע שעבר היה דומה למספר שנרשם בשלהי ינואר בווהאן, העיר הסינית שבה התפרץ הנגיף לראשונה.

 

"תפוסה של 200%"

מטריד במיוחד הוא שיעור התמותה הגבוה באיטליה: ברחבי המדינה הוא עומד על כ-5% מכלל הנדבקים ובלומברדיה הוא עומד על 6% – ושני הנתונים האלה גבוהים בהרבה מהנתון המשוער במקומות אחרים בעולם, כ-4-3 אחוזים. ד"ר ג'ובאני רצה, ראש המחלקה למחלות זיהומיות במכון הארצי לבריאות, שהוא הגוף הציבורי המדעי העליון של מערכת הבריאות האיטלקית, ייחס את שיעור התמותה הגבוה לעובדה שאוכלוסיית איטליה היא המבוגרת ביותר בעולם אחרי יפן, והדגיש כי גילם החציוני של המתים מהנגיף באיטליה הוא 80.

נגיף קורונה סגר על איטליה כיכר קמפידוליו ב רומא (צילום: AFP)
רחוב ריק בבירה רומא, הבוקר(צילום: AFP)

ובכל זאת, גם צעירים נדבקו בנגיף באיטליה, וחלקם נאלצו להתאשפז ביחידה לטיפול נמרץ. אחד מהם הוא מאטיה בן ה-38, האדם הראשון שזוהה באיטליה כמי שנדבק בנגיף מבלי שביקר בסין. מאטיה, עובד של חברת Uniliver, שוחרר אתמול אחרי יותר משבועיים מהיחידה לטיפול נמרץ בבית החולים סן מתיאו בפאביה, ברגע קטן של אופטימיות לצוות הרפואי הנאבק בנגיף. הוא הועבר למחלקה המסונפת למחלקה לטיפול נמרץ, ושם הוא כבר משוחח עם הרופאים. ד"ר פרנצ'סקו מוג'ולי, ראש המחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים, סיפר: "למחלה הזו יש חיים ארוכים. עכשיו אנחנו מקווים שהעובדה שהוא צעיר ובמצב גופני טוב תעזור לו לחזור לחיים הרגילים שלו".

 

בינתיים ממשיכים הרופאים לעמוד מול שאלות מוסריות קשות הנוגעות לחולים מבוגרים יותר. ד"ר כריסטיאן סלרולי, רופא העובד בבית חולים באיטליה, העיד בשיחה עם עיתון בלגי: "אם לאדם שגילוֹ 95-80 יש כשל נשימתי חמור – סביר להניח שלא נמשיך לטפל בו. אם יש כשל רב-מערכתי, כזה שמעורבים בו יותר משניים או שלושה איברים חיוניים, שיעור התמותה הוא 100%".

נגיף קורונה סגר על איטליה כותרות עיתונים (צילום: רויטרס)
כותרות העיתונים באיטליה הבוקר. "כולם בבית"(צילום: רויטרס)

מאז הלילה האחרון זוכה לחשיפה נרחבת ציוץ בטוויטר של ג'ייסון ואן סחור, רופא מרדים שגר בבריטניה ושסיפר כי רופא העובד במערכת הבריאות האיטלקית דיווח לו על המצב העגום בצפון המדינה. ואן סחור סיפר שחברו הרופא העיד כי אף שלומברדיה הוא המחוז המפותח ביותר באיטליה ונהנה ממערכת בריאות מצוינת, ואף שאיטליה איננה מדינת עולם שלישי, המצב בצפונה הוא כזה שקשה לדמיין. "המספרים אינם מסבירים הכול", העיד החבר. "בתי החולים שלנו מוצפים בנדבקי קורונה והגיעו לתפוסה של 200%".

 

ההתמחות קוצרה: מתחילים לעבוד

לדברי ואן סחור, החבר העיד כי בתי חולים חדלו מלבצע משימות שבשגרה ואינם מטפלים בחולים רבים אחרים, למשל כאלה הסובלים מפגיעות טראומה או משבץ. עוד העיד על מחסור חמור בציוד הנשמה, וסיפר שהצוותים הרפואיים עובדים כמיטב יכולתם "אבל הם מתחילים לחלות בעצמם ומוצפים רגשית. חברים שלי מתקשרים אליי בדמעות כי הם רואים אנשים מתים לנגד עיניהם וכל מה שהם יכולים להציע להם הוא מעט חמצן". העובדה שהרופאים עצמם מתחילים לחלות מקשה לדבריו גם משום שקשה יותר לאייש את המשמרות.

נגיף קורונה סגר על איטליה מרכול ב רומא (צילום: EPA)
מצטיידים במרכול ברומא כדי להתמודד עם הסגר(צילום: EPA)
 

גם אם לגילם של החולים יש השפעה גדולה על שיעור המתים באיטליה, לאיטלקים אין ספק שהתפרצות הנגיף חשפה נזקים שגרמו הקיצוצים הגדולים בתקציב מערכת הבריאות שלהם בשנים האחרונות. כעת מתעוררות באיטליה קריאות לממשלה להתיר למערכת הבריאות לשכור את שירותיהם של עוד אלפי רופאים ואחיות. בחבל לומברדיה כבר הותר לאחים ואחיות הנמצאים בתקופת ההתמחות לסיים את ההתמחות שלהם חודש מוקדם יותר, כדי שאפשר יהיה להשתמש בשירותיהם מיד.

 

אחות בשם דוריס בִּיָה פרסמה בסוף השבוע בפייסבוק פוסט שבו סיפרה כי אחרי שיצאה לחופשה בת כמה שנים כדי להיות "אמא במשרה מלאה" היא חוזרת לעבודה בבית החולים אוליו פו שבקרמונה, אשר ספגה גם היא פגיעה קשה מהנגיף. "החל ממחר אהיה לצדם של אלה שנאבקים ללא לאות בנגיף הזה", כתבה. "אני עושה את זה משום שאינני יכולה להתעלם מההקרבה שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
בבית חולים בטורינו. "המספרים לא מספרים הכול"
צילום: EPA
מומלצים