שתף קטע נבחר

אין משחק: השאלות הבוערות בכדורגל העולמי

לחדש אותה מהמקום שבו הופסקה, לזרוק אותה לפח או להכריז על סיום בזק. מה לעשות עם עונת המשחקים הנוכחית אחרי שהעולם יחזור לשגרה. החלטות ראשונות יתקבלו מחרתיים, אחרי שיחת הוועידה של אופ"א

שבת ראשונה בלי כדורגל, בכלל. לא ישראלי ולא עולמי, אלא אם אתם מעריצים שרופים של הליגה הטורקית. זה לא פשוט, אבל אין ברירה, צריך להתרגל - הכדורגל לא הולך לחזור לחיינו בקרוב. מתישהו הוא ישוב, בעוד כמה שבועות או כמה חודשים, אבל גם אז לא ברור מה יעלה בגורל העונה שאותה קטע הווירוס רגע לפני שלביה הסופיים.

 

ביום שלישי הקרוב תתקיים שיחת ועידה בין ראשי אופ"א לנציגי כל התאחדויות הכדורגל באירופה כדי לקבל החלטות. הצדדים ידונו גם בפעילות הליגות המקומיות, אבל הדגש יהיה על המפעלים הבינלאומיים, כשבראשם ליגת האלופות, הליגה האירופית ויורו 2020.

 

כריסטיאנו רונאלדו חוגג (צילום: EPA)
נראה אותו במדים האלה בקיץ? כריסטיאנו רונאלדו (צילום: EPA)

 

כל ההערכות הן שטורניר הנבחרות הגדול יידחה בשנה אחת, לקיץ 2021. ההפסדים הכלכליים עצומים, אבל אין ברירה אחרת. עם זאת, דחיית הטורניר יכולה לתת זמן מסוים להשלמת הליגות המקומיות, זאת במידה שהעולם יעבור יחסית במהרה את המשבר. אז מה יהיה עם הליגות האלה? קשה לומר בוודאות, לא מה יקרה לעונה הנוכחית בליגת העל הישראלית ולא לאלה שבספרד או בצרפת, למשל. הדבר תלוי בזמן שבו יהיה ניתן לחזור ולשחק, וכך ייקבע איך תיזכר עונת 2019/20 בראי ההיסטוריה.

 

1. העונה תתארך

הליגות יחזרו לפעילות בדיוק מהמקום שבו הן הפסיקו. זה יקרה עם קהל, בלי קהל, אבל הן ימשיכו. ביטול היורו יאפשר לשחק עמוק לתוך הקיץ, גם אם זה אומר שהעונה הבאה תתחיל באיחור ותהיה צפופה יותר. האפשרות הזאת קיימת רק במדינות שישתלטו על התפשטות הנגיף או "ילמדו לחיות איתו", ויחסית במהרה.

 

זלאטן איברהימוביץ'  (צילום: AP)
זלאטן איברהימוביץ' (צילום: AP)

 

מדובר בתחזית האופטימית ביותר, אבל גם הכי פחות רציונלית. אין שום אינדיקציה לחזרה לשגרה בקרוב, אלא להפך, אם כבר. בנוסף, גם אם הקורונה תיעלם מהעולם במכה, אי־אפשר לחזור לשחק מיד. משרד הבריאות בישראל אוסר על קיום אימונים הכוללים מגע ומתיר רק אימוני כושר אישיים. בחלקים מסוימים באירופה שחקנים בכלל נמצאים בריחוק מהמועדונים. יש פה עניין של כושר משחק ועוד לא דיברנו על חוזים. בישראל, למשל, חלק גדול מחוזי השחקנים הוא עד סוף חודש מאי. האם אפשר להכריח אותם לשחק אם הליגה נמשכת לתאריך מאוחר יותר? הלוואי שהליגות יחזרו, אבל הסיכוי נמוך מאוד.

 

2. לזרוק את העונה לפח

הנה האופציה הקיצונית לצד השני, זו שבעצם אומרת שעונת 2019/20 בכלל לא הייתה קיימת. בקיצור, מוותרים, אין אלופה ואין יורדות. למפעלים האירופיים ילכו במצב כזה אותן קבוצות שהיו בעונה הנוכחית, כיוון שאותם מפעלים אירופיים בעצם לא הסתיימו. העונה הבאה היא בעצם המשך העונה שעברה, הנוכחית נזרקת לפח.

 

קלופ מאוכזב (צילום: רויטרס)
הלכה האליפות? יורגן קלופ (צילום: רויטרס)

 

בסוף השבוע דווח שבגרמניה שוקלים להכריז על ויתור על הליגה ממש בקרוב, אבל עם טוויסט. כדי לא לפגוע בכל הקבוצות, כן יהיו עולות חדשות, וכך תגדל הבונדסליגה מ־18 ל־20 או אולי אפילו ל־22 קבוצות, לעונה אחת או שתיים. באנגליה מעריכים שאצלם זה לא יקרה, הרי ליברפול, שמחכה 30 שנה לתואר, רחוקה מחזור אחד מזכייה - אבל הכל יכול לקרות. קרן בריידי, סגנית יו"ר ווסטהאם ציינה שלא מעט קבוצות תומכות במחיקת העונה כולה מדפי ההיסטוריה. במקרה כזה לליברפול לא תירשם אליפות.

 

3. הכרזה על סיום בזק

קיימת גם אפשרות ביניים, כלומר לא לוותר על העונה, היא בהחלט תיחשב, אבל היא גם לא תסתיים בדרך רגילה שבה מסתיימות עונות כדורגל. האפשרות הזאת מגיעה בעצם בשתי צורות - או שהליגה מסתיימת ללא משחקים נוספים או שמנסים לדחוף לסיומה בטורניר מהיר. הכוונה בסיום ללא משחקים היא שהטבלה הקיימת היא הטבלה הסופית. במקרה הזה, למשל, תהיה מכבי ת"א אלופה שנה שנייה ברציפות, בעוד רעננה ונס־ציונה יירדו לליגה הלאומית.

 

מטרתו של טורניר מהיר הוא לסיים את העונה בצורה ספורטיבית. קל יותר לבצע אותו כיוון שמדובר באירוע קצר יותר מהמשך העונה באופן מלא, אבל כמובן שיוכל להתקיים רק לאחר השתלטות על המגפה ועם אותן בעיות של חזרה מלאה, כמו כושר משחק. טורניר כזה יכול להיות בסגנון פיינל־פור או אולי אפילו בחיתוך המחזורים האחרונים בחצי, עם פרק זמן קרוב מאוד בין משחק למשחק (עוד יותר בעיה מבחינת הכושר). בעיות נוספות: במקומות שונים שוקלים לבטל חוזים לשחקנים, וחלק מהשחקנים הזרים בכלל לא שוהים במדינות שבהן הם משחקים.

 

מכבי תל אביב מול מכבי נתניה (צילום: עוז מועלם)
שחקני מכבי ת"א(צילום: עוז מועלם)

 

קשה להעריך את הסיכויים שכל אפשרות תתקבל, בעיקר כיוון שאי־אפשר לדעת מתי בכלל יחזרו לשחק כדורגל.

אופ"א לא יכולה להחליט עבור הפרמייר־ליג אם להמשיך לשחק, אבל להמליץ אפשר ואולי יהיה ניסיון לקבל החלטה אחידה.

 

מהצד האחר, כלל לא בטוח שהחלטה כזו תתקבל עכשיו. הדיון יעסוק, כאמור, קודם כל במפעלים הבינלאומיים, ודין הכדורגל באוסטריה, למשל, לא חייב להיות זהה לדין הכדורגל בבולגריה. בכל מדינה המצב הרפואי הוא אחר ולכל מדינה ליגת הכדורגל המקומית חשובה באופן אחר. בקיצור, יכול להיות שבכל מדינה נראה תוצאה שונה. מדובר במצב אי־ודאות לא פשוט, אבל זאת אפשר לומר על כל תחום בחיינו כרגע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים