שתף קטע נבחר

בייג'ינג זועמת: "זה לא נגיף סיני"

טראמפ הבטיח להיאבק ב"נגיף הקורונה הסיני" - ועורר סערה בבייג'ינג. כשבסין יש ירידה דרסטית במספר הנדבקים, השלטון הודף את הטענות שהוא אחראי להתפרצות וטוען שהתגובה שלו למגפה "העניקה לעולם זמן יקר"

 

סין זועמת על דונלד טראמפ וגורמים אחרים בממשל האמריקני, שמכנים את נגיף הקורונה "נגיף סיני". משרד החוץ הסיני מחה על האמירה וקרא לארה"ב "לטפל בענייניה". גם בארה"ב היו שמחו על ההגדרה הזאת, ואמרו שמדובר בהגדרה גזענית שעלולה להוביל לאלימות נגד אמריקנים ממוצא אסייאתי.

 

פרץ גזענות עולמי: "פה לא משרתים סינים"

 

נשיא ארה"ב פנה אתמול לאומה האמריקנית והזהיר מאפשרות של מיתון. אחר כך כתב בטוויטר שארה"ב תתמוך בחברות התעופה, ובתעשיות אחרות "שנפגעו מהנגיף הסיני. אנחנו נהיה חזקים מאי פעם". בעלי בריתו של טראמפ התייחסו עוד קודם לנגיף כ"נגיף הקורונה הסיני", אך הציוץ של טראמפ היה הפעם הראשונה שהוא אומר זאת בעצמו.

נשיא סין שי ג'ינפינג בביקור בבית חולים בבייג'ינג (צילום: AP)
נשיא סין שי ג'ינפינג בביקור בבית חולים בבייג'ינג(צילום: AP)
 

בתגובה לדברי טראמפ הזהיר ראש העיר ניו יורק ביל דה בלאזיו שטראמפ מלבה שנאה נגד אמריקנים-אסיאתיים. "הקהילות האסייאתיות-אמריקניות – האנשים שאתה משרת – כבר סובלות", כתב דה בלאזיו בטוויטר. מדינת ניו יורק היא ממוקדי ההתפשטות של הקורונה בארה"ב.

 

אתמול הודיע ארגון הבריאות העולמי שמספר קורבנות הקורונה והנדבקים ברחבי העולם כבר חצה את מספר המתים והחולים בסין, שם התפרץ הנגיף בסוף השנה שעברה. סין, שחוזרת בהדרגה לשגרה בעקבות ירידה דרסטית במספר הנדבקים, זועמת על מי שמאשימים אותה באחריות להתפרצות ובתגובה מאוחרת שגבתה קורבנות ברחבי העולם.

טראמפ ופנס במסיבת העיתונאים בבית הלבן (צילום: MCT)
טראמפ במסיבת עיתונאים בבית הלבן(צילום: MCT)
 

בשעה שרוב הנדבקים בעולם כבר מגיעים מחוץ לסין, הדיפלומטים של בייג'ינג החלו לנסות לשכנע שהנגיף לא התפרץ במדינה. בשישי זימנה מחלקת המדינה האמריקנית לשיחה את השגריר הסיני, צ'וי טיאנקאי, כדי למחות על תיאוריית קונספירציה שבייג'ינג מקדמת ברשתות החברתיות. דובר משרד החוץ הסיני, ז'או ליג'יאן, רמז בשבוע שעבר בטוויטר – באנגלית ובמנדרינית – שייתכן שחולה הקורונה הראשון הגיע מארה"ב ולא מהעיר ווהאן במרכז סין.

 

"ייתכן שהצבא האמריקני הביא את הנגיף לווהאן. תהיו שקופים! תפרסמו את הנתונים שלכם! ארה"ב חייבת לנו הסבר", צייץ ז'או, שידוע באמירות פרובוקטיביות ברשות החברתיות. בניגוד לטענה שלו, החוקרים מעריכים שהנגיף הועבר לבני אדם בשוק למכירת בשר בווהאן, שבו מכרו בין השאר עטלפים ונחשים.

3082 ()
פומפאו. מחה על תיאוריית הקונספירציה
 

מזכיר המדינה מייק פומפאו שוחח בטלפון עם יאנג ג'ייצ'י, דיפלומט סיני בכיר, והביע זעם שבייג'ינג השתמשה בערוצים רשמיים כדי "לגלגל את האשמה לארה"ב". בהודעת מחלקת המדינה נמסר שפומפאו "הדגיש שזה לא הזמן להפיץ להפיץ דיסאינפורמציה ושמועות משונות, אלא הזמן של כל המדינות להתאחד ולהיאבק באויב המשותף הזה".

 

גם פומפאו עצמו קישר את הנגיף לסין, והתייחס לקורונה בתור "הנגיף מווהאן", למרות שקיבל עצות מגורמים במערכת הבריאות שהגדרה שכזאת מייצרת סטיגמה. סוכנות הידיעות הממלכתית של סין דיווחה שבשיחה בין פומפאו ליאנג הזהיר הבכיר הסיני את מזכיר המדינה שכל ניסיון להשמיץ את סין נועד לכישלון.

 

לפי הדיווח הסיני יאנג "ציין שחלק מהפוליטיקאים האמריקנים הכפישו לאחרונה את סין ואת המאמצים שלה נגד המגיפה, הכפישו את המדינה והכעיסו את העם הסיני. הוא קרא לאמריקנים לחדול מיד מההתנהגות השגויה שלה ולהפסיק לפרסם האשמות חסרות בסיס נגד סין".

נגיף קורונה ארה
אמריקנים חוזרים מאירופה לארה"ב(צילום: AP)
 

בארה"ב יש ביקורת גדולה על הטיפול של דונלד טראמפ בהתפשטות הקורונה במדינה. בעלי בריתו ניסו לתאר את הנגיף כמחלה שהביאו זרים לאמריקה. טום קוטון, בעל ברית של טראמפ וסנאטור רפובליקני, דיבר גם הוא על "נגיף הקורונה הסיני", והבטיח למצות את הדין עם מי שאחראי להתפשטות הנגיף בעולם. המתיחות האחרונה בין ארה"ב לסין מגיעה אחרי שלל מחלוקות בתקופת הנשיא טראמפ, מהפרת זכויות אדם עד לנושאים ביטחוניים והסכמי סחר.

 

ברשתות החברתיות בסין הגולשים זעמו על טראמפ. "זה ניסיון פתטי להסיח את דעת הקהל מהיכולת שלו, אבל זה לא יעבוד", כתב גולש סיני ברשת החברתית Weibo. "בדיוק כשאתה חושב שהוא לא יכול לרדת נמוך יותר", כתב גולש אחר. "אני צוחק וגם חסר מילים".

Medical teams wear protective gear for dealing with coronavirus patients in Wuhan, China  ()
בית חולים בווהאן
 

מספר קורבנות הקורונה ברחבי העולם מזנק אך בסין, שכזכור הטילה סגר ממושך על כמה מחוזות ברחבי המדינה, יש ירידה דרסטית. היום דיווחה המדינה על אדם אחד במדינה שנדבק בנגיף, ועל עוד 20 נדבקים שהגיעו מחו"ל.

 

סין חוזרת בהדרגה לשגרה, והתקשורת הסינית מהללת את המאבק של בייג'ינג בקורונה. במאמר המערכת של העיתון הממלכתי China Daily נכתב היום שהעולם צריך ללמוד מסין איך להטיל סגר בצורה אגרסיבית ולאתר חולים. בשבוע שעבר אמר מנהיג סין, שי ג'ינפינג, שהמאמצים של סין לבלום את התפשטות הנגיף העניקו לעולם "זמן יקר".

3082 ()

בשבוע שעבר תקף רוברט אובריין, היועץ לביטחון לאומי של טראמפ, את המדיניות הסינית בעניין הקורונה: "לצערנו, במקום להשתמש בשיטות הטובות ביותר, בווהאן (העיר שבה התפרץ הנגיף) היה טיוח של ההתפרצות". הוא הזכיר את הדיווחים שהגיעו מסין על רופאים שהושתקו או הוכנסו לבידוד "כדי שהמילים שלהם על הנגיף לא יצאו החוצה".

 

אובריין אמר שהמחיר ששילם העולם על המדיניות הסינית היה תגובה באיחור של חודשיים. "יכולנו לקצץ דרמטית את מה שקרה בסין ואז בשאר העולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים