שתף קטע נבחר

הנגיף עלול להביא לסוף המזה"ת כפי שאנו מכירים

מדובר בשרשרת מדינות, רובן הרוסות, חלקן פושטות רגל, כולן לא ערוכות, ולא ברור מי יזרוק להן חבל הצלה. למען ביטחונה, ישראל צריכה להתכונן

 

המלך עבדאללה ועבד אל-פתאח א-סיסי (צילום: AFP, YOUSEF ALLAN) (צילום: AFP, YOUSEF ALLAN)
המלך עבדאללה ועבד אל-פתאח א-סיסי(צילום: AFP, YOUSEF ALLAN)

משבר הקורונה תפס את המזרח התיכון עם המכנסיים למטה. עוד לפני שפרצה המגפה לבנון הוכרזה למעשה כפושטת רגל, לאחר שראש הממשלה חסן דיאב הודיע שהמדינה לא תוכל יותר להחזיר את חובותיה הענקיים. מצרים חצתה בתחילת השנה את הרף המפחיד של 100 מיליון בני אדם, דבר שמשול בעיני המשטר שם לאיום על ביטחון לאומי של המדינה. עיראק הייתה בעיצומו של משבר כלכלי אדיר והפגנות בלתי פוסקות נגד המשטר הלא מתפקד ממילא. בירדן גברה ההתמרמרות על יוקר המחיה, האבטלה הגואה והתשתיות הרעועות, ואין בכלל מה לדבר על סוריה. השאלה העומדת על הפרק היא האם המשטרים במזרח התיכון בכלל ישרדו את הטלטלה שמאיימת על היציבות הפיננסית של כל העולם?

 

 

ירדן ומצרים הן לא רק שכנות קרובות של ישראל ושותפות אסטרטגיות ללוחמה בטרור. מדובר במדינות הליבה של האזור כולו, וכל דבר שקורה בשתיהן בהכרח ישפיע על ישראל, על הרשות הפלסטינית ועל מזרח התיכון כולו.

 

במצרים נרשמו נכון לאתמול (יום ג') רק 166 מקרים של קורונה, אך מחקר קנדי העריך שבפועל נושק מספר הנדבקים ל-20 אלף. כל מי שמכיר את מצרים יודע שמערכת הבריאות הציבורית שלה משוועת למודרניזציה ושלמצרים רבים אין כלל נגישות לרפואה מודרנית, קל וחומר לבדיקות לגילוי הנגיף.

 

הממשלה ביטלה את הלימודים, סגרה את הקניונים ואת מקומות הבילוי והטילה סגר על כמה שכונות וכפרים שבהם מתגוררים נדבקים מאומתים. אבל האם מדינת ענק שהאבטלה שלה עומדת על 11.5% יכולה לעמוד בסגר ממושך ושיתוק כלכלי? מה יקרה כשהתסריט האיטלקי ישכפל את עצמו בארץ הנילוס?

 

כל מי שתומך במצרים כעוגן להתנגדות לכוחות האסלאם הרדיקלי במזה"ת צריך להיות מודאג היום. קהיר תזדקק לחבילת סיוע עצומה כדי להתמודד עם המצב, בשעה שכל העולם נמצא בנסיגה כלכלית משמעותית ביותר.

 

 

גם בירדן, שמארחת בשטחה מאות אלפי פליטים מסוריה ועיראק, בנוסף למחנות פליטים צפופים ועניים לפלסטינים, המצב לא מזהיר. המספר הרשמי של הנדבקים הוא 34, אך אין דרך אמיתית לדעת מה קורה בשכונות העוני הצפופות, במחנות הפליטים ובעיירות המרוחקות מהבירה. הגבולות נסגרו והנדבקים הושמו בבידוד, אבל ברור שהתפרצות משמעותית יותר גם בממלכה ההאשמית נמצאת מעבר לפינה.

 

זמן קצר לפני פרוץ המגיפה קיבלה ירדן חבילת סיוע משמעותית מקטאר, אלא שהיא כללה אישור עבודה לירדנים רבים במדינת המפרץ העשירה, ועתה גם היא סגרה את שעריה.

 

ישראל חייבת לעקוב בדריכות אחר מה שקורה אצל השכנים. ירדן שומרת על הגבול הארוך ביותר של מדינת ישראל שקט ויציב במהלך שנים רבות. אם היא תגלוש לכאוס – תסריט שנדון בשנה האחרונה כשאלפי אזרחים מיואשים יצאו לרחובות ודרשו מהממשלה לא להעלות מחירים ולטפל באבטלה וביוקר המחיה – הגבול המזרחי של ישראל יהיה למעשה פרוץ וחשוף.

 

משבר הקורונה יפגע באופן משמעותי במדינות החלשות ביותר במזרח התיכון, אלה שכבר נופלות בקטגוריה של "מדינות כושלות" – failed states . סוריה, לבנון, עיראק ולוב – כולן מדינות הרוסות, חלקן פושטות רגל. אף אחת מהן אינה חברה של המערב ואין מאחוריהן גב כלכלי חזק שיוכל לעזור להן להתמודד עם המצב הנואש. היחידה שיכולה להתערב לטובתן היא סין, ולא ברור כיצד תנהג ולמי תזרוק את חבל ההצלה.

 

המזרח התיכון ייצא ממשבר הקורונה שונה ממה שהיה. משטרים יפלו, תשתיות יקרסו, במקומות אחדים ישרור כאוס. ישראל צריכה להיות ערוכה לכל ההתפתחויות המדאיגות הללו על מנת להגן על עצמה.

 

  • קסניה סבטלובה היא עמיתת מחקר בכירה במכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי הרצליה, מנהלת התוכנית ליחסי ישראל-המזה"ת במכון "מיתווים", וח"כ לשעבר

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
קסניה סבטלובה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים