שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "סביר שההנחיות יימשכו עד למאי ויוני"

בגלל מחסור במטושים (מקלוני לקיחת הדגימה), מתחם הבדיקות בגני יהושע בת"א לא ייפתח היום בניגוד לתכנון. פרופ' גרוטו הודה בריאיון לאולפן ynet: "ברור לנו שיש כאלה שפספסנו במערכת של הבדיקות". בתוך כך, השר ארדן הנחה את גופי הביטחון להיערך לאפשרות של מעבר להסגר מלא

 

 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור איתמר גרוטו, אמר הבוקר (ד') בריאיון לאולפן ynet כי סביר להניח שההנחיות שכוללות בין היתר צמצום התחבורה הציבורית, איסור לצאת מהבית וביטול הלימודים יימשכו שבועות ואפילו חודשים.

 

בתוך כך, המתחם לבדיקת קורונה בחניון גני יהושע בתל אביב לא ייפתח היום בגלל מחסור במטושים (מקלוני לקיחת הדגימה). נכון לעכשיו לא ידוע מתי המתחם ייפתח ובמד"א מנסים להשיג עוד מטושים.

 

פרופ' סיגל סדצקי, ראש בריאות הציבור, עדכנה: "המחסור במטושים זה בהחלט בעיה, אנחנו פועלים בכל המישורים כדי להשיג מטושים ובודקים גם איך אפשר להשתמש במטושים אחרים. מאתמול אני יותר אופטימית להשיג את מספר המטושים הנדרש, מטושים חסרים בכל המדינה. עדיין לא הגענו למצב שהיינו צריכים ולא היה".

 

משבר הקורונה - כל העדכונים:

427 בני אדם זוהו עד כה כחולים בקורונה, עלייה של 90 מאתמול

מתחם הבדיקות בגני יהושע לא ייפתח היום

ארדן אמר לגופי הביטחון להתכונן לסגר מלא

האוניברסיטאות שוקולת לקבל סטודנטים ללא בגרות ופסיכומטרי

הרופא האיטלקי שנלחם בנגיף: "אם לא תפעלו מהר, תיכנסו למרדף"

 

בתוך כך, במהלך שיחה שערך אמש עם ראשי גופי המשרד, הנחה השר לביטחון הפנים גלעד ארדן את המשטרה להיערך ליישום החלטה על מעבר להסגר מלא, שלהערכת ארדן ייתכן שתתקבל בימים הקרובים.

 

השר ארדן ביקש כי תוצג לו בדחיפות תוכנית מפורטת למימוש החלטה לפיה יוטל הסגר מלא בכל שטח המדינה, שבמסגרתו רק עובדים חיוניים יורשו לצאת מבתיהם ושאר האזרחים יורשו לצאת לצורך הצטיידות או קבלת טיפול רפואי בלבד. במצב כזה, המשטרה תהיה אחראית על אכיפת ההסגר, בעוד פיקוד העורף יספק לאזרחים הנזקקים לכך מוצרים חיוניים.

 

השר ארדן הוסיף ואמר כי לדעתו, ההחלטה לעבור להסגר מלא היא החלטה קשה מאוד, אך במצב שנוצר היא בלתי נמנעת וכי עדיף לנקוט אמצעים קשים לזמן קצר כדי לנצח את הקורונה בזמן הקצר ביותר ולמנוע מקרי מוות.

 

"אולי מזג האוויר ישפיע"

פרופ' גרוטו הוסיף: "יכול להיות שמזג האוויר יעשה איזושהי השפעה שאנחנו לא יודעים, או שנראה בצורה יוצאת דופן איזושהי ירידה או שתהיה איזו תרופה מדהימה שיכולה לטפל בחולים. יכולים להיות כל מיני דברים שישנו את זה, אבל כרגע אם אנחנו מסתכלים על ההתנהגות הרגילה, אנחנו צריכים להיות ריאליים, להסתכל על הדברים ולהגיד אוקיי זה הולך להיות תקופה של כמה שבועות עד חודשים".

 

הבוקר הודיע משרד הבריאות על 90 חולים נוספים שנדבקו בנגיף. "זה מלמד על עליית מדרגה במספר החולים, וזה מעיד על התקדמות משמעותית של המחלה בישראל", אמר גרוטו. "זה אומר שאנחנו צריכים להקפיד על הצעדים שאנחנו עושים כדי שזה לא יגיע לממדים שמשרד הבריאות לא יוכל להתמודד איתם".

מעבדת קורונה בשיבא (צילום: עמית הובר)
מעבדה לבדיקת קורונה. "ברור לנו שיש חולים שפספסנו"(צילום: עמית הובר)

מעבדת קורונה בשיבא (צילום: עמית הובר)
(צילום: עמית הובר)

גרוטו התייחס לביקורת על כך שההגבלות המחמירות הגיעו מאוחר. "ברור לנו שיצאו ונכנסו חולים לקהילה ושיש כאלה שפספסנו אותם במערכת של הבדיקות, אבל זה לא במספרים גדולים עדיין. אנחנו בהחלט חושבים שזה עדיין בר ביצוע לעשות לפחות הקלה. אני לא אומר שנוכל להימנע ולהגיע לאפס מקרים, אבל בהחלט אפשר להגיע לאיזשהו תרחיש מתון, זה הזמן ללחוץ הכי חזק על הגז".

 

פרופ' גרוטו התייחס לדבריו של מנכ"ל המשרד אתמול, שלפיהם פוטנציאל המתים מהמגפה עומד על אלפי מתים. "הרבה פעמים אנחנו נזהרים מלהגיד כל מיני תרחישים כדי לא ליצור פאניקה מיותרת. אבל לפחות לפי כל המודלים שאנחנו רואים, אלה התרחישים. אנחנו גם רואים שבסך הכל התמונה מתנהלת כמו התרחישים שאנחנו חוזים, אז באיזשהו מקום אנחנו יותר ויותר משתכנעים שזה הולך לכיוון הזה".

 

- זה הסנריו הטוב או הסנריו הרע?

"הסנריו הרע זה עשרות אלפי מתים ולזה אני לא חושב שנגיע. אני חושב שאלפים זה הסנריו הסביר, כמו שאנחנו רואים באיטליה, ואולי קצת פחות, כי אנחנו מדינה קטנה יותר. אבל אני מוטרד כרגע ממה שקורה במזרח, בסינגפור ובטייוואן מתחילה אצלם פריצה. אם עד עכשיו הבאנו אותם כדוגמה למדינות שהצליחו להכיל את הנגיף אז אנחנו רואים שם פריצה. המסר הוא שהתהליך הזה צריך להיות ארוך, זה לא עניין של שבועיים-שלושה ולכן צריך למצוא מתווה חיים שיתאים לתקופה יותר ארוכה".

 

 

הוא התייחס לדרישה שעלתה להגדיל את כמות הבדיקות שנעשות לגילוי הקורונה: "אי אפשר לעצור מחלה באמצעות בדיקות, זה כלי עזר לניהול המחלה זה לא עוצר את ההתפרצות. יש מדינות שאין להן כמעט מקרים כי הם לא בודקים – אפשר להביא אותן כדוגמה טובה? ברור שלא. צריך למצוא את האיזון בכמות הבדיקות המתאימה ובעיקר לבדוק את האוכלוסייה המתאימה. לא הכמות קובעת פה אלא האיכות".

 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות התייחס לסגירת גני השעשועים והאפשרות להטלת סגר כללי. "ראיתי גן ליד הבית שלי שסגרו אותו עם סרט כדי שאנשים לא ייכנסו. אני חושב שהתהליך הזה, גם הוא וולנטרי, הוא יצטמצם רק למי שחיוני, וגם בסגר מלא יש אנשים חיוניים שיצטרכו לצאת מאינסטלטורים ועד לווטרינרים של הספארי".

גן משחקים בהוד השרון ()
גן משחקים סגור בהוד השרון

צפת (צילום: דוברות עיריית צפת)
גן משחקים סגור בצפת(צילום: דוברות עיריית צפת)

הוא הוסיף: "אני חושב שאנחנו מגיעים לאיזשהו איזון שכרגע אנשים מפנימים ואני חושב שבסך הכל הגענו להבנות ושיתוף פעולה טוב בעניין הזה. בסופו של דבר צריך היענות של האוכלוסייה, כי לא נוכל להוציא צווים לאסור ביקור חברים או לבקר אצל הסבא והסבתא או לחגוג את ליל הסדר רק עם המשפחה הגרעינית, זה צריך להיות שיתוף פעולה של הציבור".

 

גרוטו מתח ביקורת על האנשים שמפרים את הנחיות משרד הבריאות וסיפר על העבודה מול המשטרה: "כל יום אנחנו מדברים על המשטרה ברמות הכי בכירות כדי לגבש ביחד את מדיניות האכיפה. המשטרה לא תתחיל עכשיו לאכוף על אזרחים פחדניים שמסתובבים ברחוב כדי לשאול אותם למה הם בחוץ".

 

"אבל אני חושב שבאמת איפה שיש עסקים ומקומות מנוהלים הם אכן עושים את זה", הוא הוסיף. "אני יודע שגם אתמול היו מקומות שפשטו עליהם וזה כל הזמן נעשה. אני באמת חייב לציין לטובה את המשטרה שנרתמה בצורה מלאה ולוקחים את העניין במלוא הרצינות".

 

פרופ' גרוטו התייחס לשמועה שלפיה ניתן להעביר את הזמן עם משפחה קבועה נוספת. "זה לא הופיע בהנחיות שלנו, זו לא המדיניות. המדיניות היא להישאר במשפחה הגרעינית ולא לעשות חבירות בין המשפחות. אנחנו עובדים מול מודיעין עילית והמגזר החרדי כדי לסייע להם מה לעשות במשפחות מאוד גדולות, וממליצים להן להתחלק לקבוצות של עשרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מתחם הבדיקות בגני יהושע
צילום: מוטי קמחי
מומלצים