לאיגור קרוטוגולוב יש קילומטראז' ארוך במוזיקת האוונגרד הישראלית. הוא הקים את ההרכב "קרוזנשטרן ופארוחוד" שניגן מוזיקת כלייזמרים כפי שלא שמעתם מעולם – ושיתף פעולה עם רבים מאמני השוליים בישראל. לכן, לא מפתיע שכשקרוטוגולוב נתקל בגיטרת צעצוע בחנות לילדים, הוא לא התייחס אליה כאל שעשוע לפעוטות אלא כאל כלי נגינה לכל דבר. כך נולדה תזמורת הצעצועים, להקה המנגנת אך ורק על צעצועים של ילדים. ברזומה שלהם כבר יש שני אלבומים ועוד אלבום בדרך – והופעות בארץ ובפסטיבלים ברחבי העולם. "זה לא מחזיר אותי לילדות, אם כבר מקרב אותי לקבר", אומר קרוטוגולוב.
בציוד של הלהקה אין ולו כלי נגינה אמיתי אחד. במקום זאת ניתן למצוא גיטרות של ילדים, תופים ורודים עם ציור של "הלו קיטי", מקלדות צעצוע ושלל בובות כמו חזיר ופרה עם צפצפות. "מכל דבר אפשר להוציא צליל, או לפחות לנסות להוציא. עניין אותי לנסות לנגן על צעצועים ולראות מה ייצא מזה – הנה, יצא מזה משהו", הוא מספר.
צילום וידאו: ירון שרון
עריכת וידאו: דפנה פלד איצקוביץ'
בניגוד לקרוטוגולוב ולמתופף רועי חן, רוב הנגנים בהרכב אינם מוזיקאים. "אנחנו לומדים לנגן יחד", הוא מסביר, "עקרונית אין הבדל בין הלחנת מוזיקה לכלי נגינה או לצעצועים. ההבדל שכן קיים הוא שהצעצועים כל הזמן יוצאים מכיוון. צעצועים אי אפשר לכוון, ואני חושב שזה הקסם שלהם".
את הצעצועים הם דווקא לא קונים ב"טויז אר אס", אלא רוכשים את רובם בחו"ל. "חלק אני לוקח מהילדים שלי, גונב להם צעצועים", אומר קרוטוגולוב. "כשאני בוחר כלי אני קודם כל מסתכל עליו, חשוב לי איך הוא נראה. לאחר מכן אני בודק איך הוא נשמע".
לתחזק צעצועים שלא יועדו במקור לנגינה בהופעות זה לא דבר פשוט: "הם כל הזמן נשברים, בכל הופעה, בכל רגע. מסתדרים עם מה שיש ואז מתקנים", מספר קרוטוגולוב.
את הסגנון המוזיקלי של תזמורת הצעצועים קרוטוגולוב מגדיר כרוק. השפה שהם שרים בה היא לא עברית וגם לא אנגלית, אלא ג'יבריש שקרוטוגולוב ממציא בעצמו. התגובות למופע הלא שגרתי חצויו: "יש אנשים שאוהבים את זה – ויש אנשים שחושבים שזה מטומטם לגמרי. אני כמעט בטוח שיש אנשים ששונאים אותנו, וזה בסדר – לא צריכים לאהוב אותנו, אנחנו לא שוקולד".
1 צפייה בגלריה
מערכת תופים כזו עוד לא ראיתם
מערכת תופים כזו עוד לא ראיתם
מערכת תופים כזו עוד לא ראיתם
(צילום: ירון שרון)
קרוטוגולוב ישמח אם המוזיקה של התזמורת תמצא את דרכה לרדיו – וגם ליותר קהל בהופעות הוא לא יתנגד. "אם יהיו לנו 1,500 צופים בכל הופעה, אני אשמח. אני אוהב להופיע בפני קהל".