שתף קטע נבחר

החינוך המיוחד מושבת - ולמדינה אין פתרון לבן שלי

מגפת הקורונה פוגעת בכולם, אבל לבני בן ה-4.5, שנמצא על הרצף האוטיסטי, היא עלולה להוריד לטמיון שנה של עבודה מופלאה

 

אוטיזם ילד אוטיסט (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

"אבא, אני רוצה חיבוק". בניגוד להורים אחרים, אני זכיתי לשמוע את המילים הללו מהבן שלי רק כשהוא היה בן שלוש וחצי.

 

 

הרצף האוטיסטי הוא עולם מיוחד, ואשתי ואני לא הופתענו כשקיבלנו את האבחנה. הגענו אליה מוכנים כי הבנו מוקדם שמשהו לא בסדר. אז דחפנו בכל הכוח: טיפולים פרטיים (בקופת חולים שלחנו אותנו לגוגל ולפייסבוק), שיבוץ לגן תקשורת ומעבר לשגרת טיפולים שם.

 

הבן שלנו הוא לא אותו ילד שהיה לפני שנה. מתקשר, צוחק, חכם, מבין, מודע. ממי שלא הוציא מילה כמעט בכלל, היום הוא ילד שלא מפסיק לדבר. ועדיין, המצב רחוק מלהיות מושלם.

 

משבר הקורונה פוגע במיוחד בחינוך המיוחד. שוחחתי בימים האחרונים עם גורמי מקצוע ועם האנשים שמחליטים, ויש מסקנה אחת ברורה: לקברניטים במשרדי החינוך והבריאות אין שום תוכנית מגירה לעתות חירום. בחינוך הרגיל דאגו ללמידה מרחוק, אבל מה עם החינוך המיוחד?

 

הנה מה שאי אפשר לעשות:

1. אי אפשר לבצע טיפולים בבית. הסביבה הביתית חייבת להיות מנותקת מסביבת הגן עבור ילדים על הרצף.

2. אי אפשר לחזור לטיפולים הפרטיים. הבן שלנו עבר תהליך פרידה מורכב מהמטפלות שלו, והחזרתו מסוכנת כי היא תצריך שוב הפרדה.

3. אי אפשר לבצע טיפול מרחוק כמו למידה מרחוק. הטיפולים כוללים משחק פרונטלי. הרעיון לא יעיל ולא ישים.

 

אז הגשתי הצעה: להקצות ולהשמיש את מבני המתי"א (מרכז תמיכה יישובי-אזורי של משרד החינוך) לטובת הטיפולים. בכל עיר מדובר בעשרות ילדים על הרצף. לא מאות ולא אלפים. אפשר לבנות מערכת שעות שתפריד בין קבוצות הילדים כך שהם והמטפלים שלהם לא ייתקלו אחד בשני, ואת הילדים אפשר לחלק לקבוצות של ארבעה (בכל גן תקשורת ישנם שמונה ילדים).

 

ההצעה הוגשה ונשללה, אבל פתרון חלופי גם אין. הקברניטים מתראיינים ואומרים שהם עושים הכול, בזמן שכמעט חמישה ימים חלפו עד כתיבת שורות אלה ועדיין לא הוצע פתרון אחר.

 

המחקרים מוכיחים, וגם אנשי המקצוע אומרים את זה: הוצאת ילד על הרצף האוטיסטי משגרת החיים שלו תוביל לנסיגה ודאית. באיזו רמה? אי אפשר לחזות. אבל הנסיגה תתרחש גם תתרחש.

 

תהליך של שנה שלמה עם המטפלות הפרטיות המקסימות, ואז עם צוות הגן המסור והמקצועי ביותר שיש, יחד עם העבודה שלנו כהורים, וחשוב מכך – העבודה וההיענות של הבן שלי – כל זה ירד לטמיון אם לא יושג פתרון.

 

משבר הקורונה יסתיים בסופו של דבר. כולם יודעים את זה. אבל הקרב האמיתי שלנו רק יתחיל. שוב. הקרב עבור הילד. ומשרדי הממשלה? זו כבר הרי לא תהיה בעיה שלהם. זו תהיה בעיה שלנו.

 

  • רון נוטקין הוא אב לילד על הרצף האוטיסטי

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים