שתף קטע נבחר

יו"ר הכנסת לשעבר על צעדי אדלשטיין: "דברים מסוכנים"

דן תיכון, שכיהן כיו"ר הכנסת ה-14, התייחס לצעדיו של אדלשטיין ואמר: "זה שאין ועדות זה טירוף". מומחה: "זה אנטי דמוקרטי ופוגע בסדרי השלטון ויכולת המדינה לתפקד"

ביום שני הושבעו חברי הכנסת החדשים, ולמרות שעדיין לא הוקמה ממשלה חדשה וממשלת המעבר פועלת כבר יותר משנה, אמורה הייתה הכנסת ה-23 להתחיל בעבודתה. למרות זאת, באופן חסר תקדים, דווקא בימים כאלו - שבהם יש חשיבות גדולה לכנסת, שאמורה לפקח על עבודת הממשלה, הכנסת לא החלה את עבודתה. למעשה, מי שמעכב את עבודת הכנסת והקמת הוועדות הוא יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, שפיזר היום (ד') את מליאת הכנסת אחרי שלוש דקות בלבד. בליכוד מסרבים לאפשר להקים ועדות שיתנו לכחול לבן רוב יחסי בכנסת. בינתיים מאיימים בכחול לבן לפנות לבג"ץ נגד אדלשטיין ולחייבו לכנס את הכנסת לבחירת יו"ר חדש.

 

 

אז מה אומר החוק? סעיף 20 לחוק יסוד הכנסת קובע כי הכנסת תבחר יו"ר כנסת ועד לבחירתו יכהן בתפקיד יו"ר הכנסת היוצאת, כל עוד הוא עדיין חבר כנסת. בנוסף, בתקנון הכנסת נאמר כי "יו"ר הכנסת ייבחר לא יאוחר מהמועד שבו כונסה הכנסת לצורך כינון הממשלה".

 

דן תיכון, שהיה יו"ר הכנסת ה-14 וחבר כנסת מטעם הליכוד, אמר כי אדלשטיין לא יכול למנוע את כינוס הכנסת. "הוא חייב לכנס אותה ולהקים ועדות. אם תהיה דרישה לבחור יו"ר, אז צריך לעשות כן", אמר תיכון. "אני מנטרל את המצב הבריאותי, אני לא רופא. אבל הייתי בחמש כנסות ואני מלווה את כולן מאז שנות ה-70', ואני יכול לומר שיושבי ראש נבחרו לעתים גם בישיבה הראשונה של הכנסת כשעוד לא הייתה קואליציה".

 

דן תיכון (צילום: דוד רובינגר)
דן תיכון(צילום: דוד רובינגר)

 

בעבר ניהל את הישיבה הראשונה בכנסת לאחר הבחירות היה מי שהוגדר "זקן חברי הכנסת". אבל עם השנים החוק שונה ולמעשה אדלשטיין מונה אוטומטית ליו"ר הכנסת הזמני עד שהכנסת תבחר יו"ר קבוע. "הוא מנהל מכוח חוק, אבל חייב להעמיד לבחירה את נושא היו"ר", אמר תיכון. "הדברים האלו מסוכנים. יו"ר הכנסת הזמני ניהל את ההצבעה לבחירתו שלו בכנסת הקודמת, כמו בפרלמנט הרוסי - וזה מגיע לאבסורד כשהוא כעת לא רוצה לכנס את הכנסת. זה שאין ועדות זה טירוף וזה ממשלת מעבר כבר פעם שלישית, שיכולה לעשות מה שהיא רוצה".

 

ד"ר עמיר פוקס, חוקר במכון הישראלי לדמוקרטיה מסביר על המצב שאליו נקלע בית המחוקקים הישראלי. "החוק לא קובע מתי צריך לבחור יו"ר כנסת, לא כתוב מתי אבל בדרך כלל בחרו בעבר מייד. כן כתוב בתקנון שהוא חייב להיבחר לפני הישיבה שבה בוחרים ממשלה, בניגוד למה שטענו כל מיני גורמים שרק לאחריה. דוגמא יפה היא שאדלשטיין עצמו נבחר בבחירות בסבב קודם כיו"ר, למרות שעוד לא היו הסכמות על קואליציה. בשנת 1988 הליכוד בחר את יו"ר הכנסת דב שילנסקי כי היה להם רוב מיד בישיבה הראשונה.

 

ד
ד"ר עמיר פוקס

 

לדבריו, אדלשטיין יכול לקבוע את סדר היום של הכנסת לפי התקנון. "לכן, למרות שיש רוב של 61 חברי כנסת, הוא אומר שיש לו סמכות לסרב לכנס. לכאורה לא כתוב האם הוא חייב לקיים הצבעה, אבל במשפט יש לא רק מה שכתוב בחוק, אלא כללי הפעלת שיקול דעת. כללים של איסור על ניגוד עניינים ושקילת שיקולים לא רלוונטיים - כאן ברור שהוא מתבצר ומנסה למנוע את ההחלפה שלו עצמו. הוא מונע מהרוב לממש את זכותו, ומסכל את תכלית חוק יסוד הכנסת - הסמכות לבחור לה יו"ר קבוע. אנחנו חושבים שזה לא חוקי. אני מאמין שבג"ץ חייב להתערב שם. כל זה לא קשור לקורונה".

 

ד"ר פוקס הוסיף: "גם לא מוכנים להקים את הוועדה המסדרת, העניין של פתיחת הכנסת לא תלויה בהסכמות על הרכב הוועדה המסדרת. אדלשטיין מבקש שהרוב יוותר על הרוב והוועדה תהיה חצי-חצי, אבל הוועדה המסדרת משקפת את הרוב".

 

הוא הוסיף כי "בעצם אדלשטיין מציע לרוב לוותר על הרוב שלו, ובהיעדר הסכמה הוא סוגר את הכנסת. זה אנטי דמוקרטי ופוגע בסדרי השלטון ויכולת המדינה לתפקד. צריכים כנסת שתפקח. יש פה ממשלת מעבר כבר שנה וחצי, חצי מהשרים מונו ללא אישור הכנסת והם עושים את זה כאילו זה חצרם הפרטית. סגירת הכנסת על ידו זה דבר מביש".

 

המכון הישראלי לדמוקרטיה שלח היום חוות דעת ליועץ המשפטי לכנסת, לפיה התנהלות יו"ר הכנסת, בנוגע לאי קביעת מועד לבחירות יו"ר הכנסת מצויה בניגוד עניינים חריף, לטענתם, תוך הפעלת שיקולים זרים, מסכלת את תכלית חוק יסוד הכנסת, ופוגעת קשות במרקם החיים הפרלמנטרי. כותבי חוות הדעת קוראים לאדלשטיין לקבוע מייד מועד לבחירת יו"ר הכנסת, הן משום שכך קובע הדין, והן משום שזהו המעשה הראוי והדמוקרטי.

 

יועצו הקרוב של לוי אשכול ודוד בן גוריון: "אנו על סף דיקטטורה"

אברהם אביחי (סיד אפלבוים) מי ששימש יועצו, דוברו וכותב הנאומים באנגלית של של לוי אשכול וליווה אותו בתפקידיו כשר האוצר וכראש הממשלה ושר הביטחון, מכנה את יו"ר הכנסת "פאשיסט" ומציע: "בוא תתבע אותי". אביחי שימש גם כמנהל יחידת חו"ל של ראש הממשלה דוד בן גוריון, שהייתה אחראית על הסברה בחו"ל וקשר עם הקהילות היהודיות. כמו כן, שימש כיו"ר העולמי של קרן היסוד ממ-1978 עד 1988.

 

אביחי בן ה-89, שהיה אחד האנשים הקרובים ביותר לאשכול, פרסם בחשבון הפייסבוק שלו פוסט נוקב בשפה האנגלית: "הנשיא, שיבורך, היה אדיב. הוא אמר שהקנוניה של נתניהו-אדלשטיין מאיימת על הדמוקרטיה. מאחר שהם לא קומוניסטים אנטי-דמוקרטים - הם חייבים להיות פאשיסטים. בפעם הבאה הנשיא ריבלין לא צריך להיות כל כך אדיב לקולגה שלו לשעבר שעושה הכל לחתור תחתיו. חכה נתניהו, חכה אדלשטיין. יום הדין הציבורי שלכם בבית המשפט הפוליטי של העם מתקרב. ובינתיים, אדלשטיין, תתבע אותי. פאשיסט".

 

אביחי אמר לאחר מכן: "אנו עומדים על סף דיקטטורה. ובשם היהודי השפוי בישראל ובתפוצות זה עלבון למה שבנינו פה. זאת חוצפה ובשם הסגר רוצים לסגור את הדמוקרטיה. זה בדיוק מה שקרה בכל מיני מקומות כמו באיטליה וגרמניה. עכשיו שיתבעו אותי לדין".


פורסם לראשונה 18/03/2020 20:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ הכנסת
יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין
צילום: ערוץ הכנסת
מומלצים