הפתרון המשפטי החריג שיסייע לטיפול בקורונה
לראשונה מאז שנחקק חוק הפטנטים ב-1967, אישר היועמ"ש להשתמש בתחליף גנרי לתרופה המוגנת בישראל בפטנטים, כדי לטפל בחולי קורונה. מדובר בתרופה קלטרה, שנועדה במקור לטיפול בנשאי וחולי נגיף האיידס
המעקף המשפטי שיסייע לטיפול בחולי הקורונה: לראשונה מאז נחקק חוק הפטנטים בשנת 1967, היועץ המשפטי לממשלה אישר להפעיל את הסמכות הקבועה בחוק הפטנטים, ולהתיר שימוש בתחליף גנרי לתרופה המוגנת בישראל בכמה פטנטים, כדי לטפל בחולי קורונה. תרופה זו, שנועדה במקור לטיפול ב-HIV, נמצאה על ידי משרד הבריאות כטיפול אפשרי בנגיף הקורונה, ולכן דרושה באופן דחוף ומיידי להגנה על בריאות הציבור. שר הבריאות הוסמך על ידי הממשלה והיום יצא ההיתר התקדימי.
התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
בהודעת משרד המשפטים נאמר כי מדובר בתרופה אנטי ויראלית בשם קלטרה, המיוצרת על ידי חברת תרופות אמריקנית, והפטנט האחרון שמוגן בישראל בקשר לתרופה זו יפקע רק בשנת 2024. יצוין כי התרופה איננה מוגנת עוד בפטנט במדינות מסוימות, ובמדינות אלו (אחת מהן היא הודו) קיימים תחליפים גנריים מותרים שלה, מהם יבוצע הייבוא. קלטרה היא תרופה שמשלבת שתי תרופות אנטי ויראליות מקבוצה הקרויה "מעכבי פרוטאזות", המונעת את שכפול נגיף ה-HIV. היא משמשת בארץ ובעולם לטיפול בנשאי וחולי נגיף האיידס, וחשבת לבטוחה לשימוש ויעילה.
החברה בעלת הפטנט והיבואן הרשמי בישראל אינם מסוגלים לספק את המלאי הדרוש בישראל לתרופה זו, המבוקשת מאוד בכל רחבי העולם בימים אלו. לכן, בהתאם לחוות הדעת, שגובשה על ידי עו"ד הווארד פולינר ואילת פלדמן מהמחלקה האזרחית בייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, עו"ד שירלי אברמוביץ' מהלשכה המשפטית במשרד הבריאות ועו"ד יהונתן קוליץ מרשות הפטנטים, המדינה תוכל לאפשר ייבוא של תחליפים גנריים של התרופה ממדינות שבהן הפטנטים לגביה כבר פקעו.
במשרד המשפטים ציינו כי ייבוא תחליפים גנריים של התרופה באופן מיידי אינו שולל את הזכויות של בעלי הפטנטים לקבל תמלוגים בדיעבד בגין השימוש בפטנטים שלה בשעת חירום זו. על פי ההיתר בנושא, יהיה אפשר לייבא את כל המלאי הדרוש להערכת משרד הבריאות לשם טיפול בחולי נגיף קורונה, אך לא לשם טיפול במחלת האיידס, שהיא המחלה המקורית שלשמה ניתן הפטנט, וכך הפגיעה בבעלי הפטנט תהיה מצומצמת יותר.
ב-ynet פורסם השבוע לראשונה כי בצעד חריג אישר מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, שמונה תכשירים לטיפול אפשרי בנגיף, בתקווה שיובילו לקיצור משך ההחלמה, מניעת סיבוכים והחלמה. האישור מתבסס על ניסיונות בתכשירים הללו ברחבי העולם. אחד התכשירים שאושרו הוא התרופה קלטרה.
בדרך כלל תהליך אישור תרופות על ידי משרד הבריאות הוא לרוב ארוך מאוד ועלול להימשך גם שנה ויותר. לרוב דורש המשרד כתנאי מקדים לאישור תרופה בישראל, את אישור מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA), הגוף המחמיר בעולם באישורי תרופות או את אישור הרשות האירופאית לתרופות. דינות נוספות אישרו מתן תרופות אלו, והמידע ייאסף לכדי הניסוי הגדול בעולם בטיפול בקורונה.
יש לכם מה לספר לנו על הקורונה? מידע שטרם נחשף? סרטונים או תמונות? כתבו למייל האדום