שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

לחץ הקורונה בבתי הסוהר: 560 אסירים ישוחררו מוקדם

השר לביטחון הפנים ארדן אישר את המלצת שירות בתי הסוהר להקדים בחודש את שחרורם של מאות אסירים שמרצים עד 4 שנות מאסר. אסירים חוששים מהמגפה: "אנשים בלחץ, אי אפשר למנוע התקהלות". וגם: הפרקליט שהצליח לשחרר חשוד בהפעלת מעבדת סמים לביתו בגלל הנגיף

חיטוי נגד נגיף הקורונה בבית כלא ניצן (צילום: דוברות שב
פעולות חיטוי במתחם כלא איילון ברמלה, השבוע(צילום: דוברות שב"ס)

לפי נתוני משרד הבריאות, אף אסיר לא נדבק עד כה בנגיף קורונה. ואולם, בשירות בתי הסוהר חשים היטב את הלחץ והפחדים בין החומות. בעקבות כך הוגש אתמול (יום ה') מסמך של אגף המחקר בשב"ס ובו המלצה על שחרור מוקדם של 560 אסירים שאושרה על-ידי השר לביטחון הפנים גלעד ארדן.

 

כל האסירים שמופיעים ברשימה אמורים ממילא להשתחרר בקרוב, ולמעשה שחרורם יוקדם בחודש. הקריטריונים לשחרור כוללים תושבי ישראל שמרצים מאסר של עד ארבע שנים. הרשימה לא כוללת עברייני מין, עברייני אלימות במשפחה וכאלה שמשתייכים לארגוני פשיעה.

 

בשב"ס נימקו את ההמלצה כחלק מהקטנת הסיכוי להידבקות בין כותלי בתי הסוהר. ההחלטה לגבי שחרור קבוצת האסירים אמורה להתקבל כבר בשבוע הבא, לאחר מתן אישור של השר לביטחון הפנים גלעד ארדן שהנחה את שב"ס להכין תוכנית מיוחדת לתקופה הקרובה.

 

אסירים ששוחחו עם קרובי משפחתם ועם ynet הביעו דאגה מפני התפשטות הנגיף בישראל. "אצלנו אי אפשר לשמור בידוד מלא", אמרו אסירים. "איך אפשר להוציא אגף שלם לחצר ולשמור שלא תהיה התקהלות?".

 

לפי גורמים שמעורים בנושא, גם במקרה של הידבקות, לא ניתן יהיה לבודד אסיר שחלה בקורונה. במקרה כזה יועבר האסיר למתקן מבודד בתא שדומה לצינוק. "זה יהיה עונש על עונש", אמרו אסירים, "ואנחנו לא מדברים על הסיכון הבריאותי. בקושי יש חומרי חיטוי, וגם אין ממש רופא צמוד פה. אנשים פה בלחץ, אי אפשר באמת לשמור על בידוד. מה אנחנו בניסוי מעבדה?".

 

גלעד ארדן (צילום: אבי מועלם)
גלעד ארדן(צילום: אבי מועלם)

 

 אינפו קורונה בישראל תמונת מצב ()

 

עו
עו"ד יקי קהן

עדות למצוקה של שב"ס באה לידי ביטוי בהחלטה שנתן היום בית המשפט המחוזי בתל אביב בעקבות ערר שהגישה המשטרה. לאחר מעצר חשוד בהפעלת מעבדת סמים שבה נמצאו 100 קילוגרמים קנאביס, החליט בית משפט השלום בעיר לשלוח אותו עם סיום החקירה למעצר בית.

 

בתיקים זהים, ובעיקר לאחר הגשת הצהרות תובע לפני הגשת כתבי אישום, נשלחים החשודים לרוב למעצר עד תום ההליכים המשפטיים. ואולם, פרקליטו של החשוד, עו"ד יקי קהן, טען כי המדינה לא יכולה להבטיח תנאי מעצר בטוחים מפני הידבקות בקורונה.

 

המשטרה ערערה לבית המשפט המחוזי, אך השופטת אירית קלמן קיבלה את טענת פרקליטו של החשוד ושחררה את מרשו למעצר בית. "נציג העוררת לא ידע להשיב אם בתא המעצר ניתן לקיים את הוראות משרד הבריאות באשר למרחק בין העצורים", ציינה השופטת קלמן בהחלטתה, "ולפיכך בנסיבות אלה איני מקבל את הערר ומורה על שחרורו של המשיב".

 

השופטת הוסיפה: "בשל הנסיבות המיוחדות והחשש להידבקות במחלקת הקורונה יש להפעיל שיקולים נוספים".

 

בשב"ס ציינו כי "בהמשך לפעולות להקטנת סכנת התפשטות נגיף הקורונה בתוך מתקני הכליאה ולשם שמירה על בריאותם ושלומם של הכלואים ואנשי סגל שב"ס, קיבל השר גלעד ארדן את המלצת מ"מ נציב בתי הסוהר, גונדר וקנין אשר, להוציא לחופשה במעצר בית מוחלט אסירים פליליים, תושבי ישראל העומדים לקראת שחרור מלא, דהיינו תום תקופת מאסרם. מדובר בחופשה של עד 30 יום ולאחריה כאמור יגיע מועד שחרורום המלא.

 

"רשימת האסירים הפוטנציאליים לצאת לחופשה תיקבע על פי קריטריונים מדודים הנוגעים לאסירים שאינם נמנים על סוגי אוכלוסיות ברמת מסוכנות גבוהה. עפ״י הערכת שב״ס ובהתאם לקריטריונים אלה, ניתן יהיה להוציא לחופשה מיוחדת כ-500 אסירים".

 

במהלך השבוע הבא יערכו את הבדיקות הנדרשות לתיקון התקנות לשעת חירום על-מנת להסמיך את ממלא מקום נציב בתי הסוהר לשחרר את האסירים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות שב"ס
חיטוי בכלא איילון ברמלה
צילום: דוברות שב"ס
מומלצים