שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

בגלל הקורונה: צמצום במעצרי פלסטינים בגדה

צו של מפקד פיקוד המרכז מורה לשופטים בבתי משפט הצבאיים לקיים את דיוני הארכות המעצר של עצורים פלסטינים באמצעים חזותיים וקוליים תוך הפעלת שיקול דעת: "לשקול חיוניות בהתחשב בסיכון להידבקות ובמצב הכליאה". צה"ל מאשר: "נדחו גם דיונים שאינם דחופים"

צפי לדילול בבתי המעצר הביטחוניים ביהודה ושומרון בגלל המשך התפשטות הנגיף: צו אלוף של מפקד פיקוד מרכז, אלוף נדב פדן, שהועבר בימים האחרונים לשופטים הצבאיים בגדה מורה להם להפעיל שיקול דעת נוסף בדיוני הארכות מעצר לחשודים פלסטינים, בעקבות המשך התפשטות נגיף הקורונה והחשש מהידבקות בקרב עצורים.

כלא עופר (צילום: אוהד צויגנברג)
כלא עופר(צילום: אוהד צויגנברג)

בשבוע שעבר פורסם ב-ynet כי חיילי צה"ל עוברים הליך משפטי מזורז בעקבות משבר הקורונה, שבמסגרתו המשפט מתקיים בין כותלי כלא 4 במקום בבתי המשפט הצבאיים, בעיקר בגין עבירות קלות כמו שימוש בקנאביס והיעדרות משירות. עד היום מאות חיילים נשפטו לבין שבועיים לשלושה שבועות מאסר במקום כמה חודשים שגוזרים לרוב בתי המשפט הצבאיים.

 

ומאחר שמדובר במדיניות צבאית, הצו נוגע גם לבתי המשפט הצבאיים שביהודה ושומרון. על כן, הצו נחתם על-ידי אלוף ונוגע לפלסטינים החשודים בעבירות טרור שההליכים במשפטם מתנהלים באולמות המשפט שסמוכים למתקני המעצר בכלא עופר הסמוך לרמאללה או במתקן סאלם שבאזור ג'נין.

הטלת עוצר על הבתים בבית לחם בעקבות התפשטות נגיף הקורונה ()
חיילי צה"ל שהתמגנו במהלך פעילות מעצרים (צילום: אביתר קלופשטוק)

צו האלוף פדן קובע כי השופטים נדרשים לקיים את הדיונים באמצעות שיחות ועידה ולא בנוכחות העצור, ומבקש מהם להפעיל שיקול דעת. "בבואו לצוות על מעצרו של אדם לפי סעיפים 37 ו-43 לצו בדבר הוראות ביטחון, ישקול השופט גם את חיוניות המעצר, בין השאר בהתחשב בפגיעה בעצור שנובעת מקיום הדיון שלא בנוכחותו, הסיכון להידבקות בעת המעצר ומצב הכליאה באותה העת", נכתב בצו.

 

גורמים משפטיים הסבירו ל-ynet כי בתי המשפט הצבאיים בגדה לא שונים מיתר מערכת המשפט והחוק הישראלית בהקשרי קורונה, גם אם התוצאה תהיה דילול יחסי של בתי המעצר. "נושא הקורונה ייכנס כשיקול דעת של השופט הצבאי בבואו להאריך את המעצר, שכן המנעד בין נער פלסטיני שנעצר על השלכת אבנים לבין חשוד בגיר בתכנון של פיגוע מתהווה הוא רחב", אמרו הגורמים.

 

 

בתוך כך, באוגדת יהודה ושומרון ממשיכים גם בימים אלה בפעילויות ליליות של מעצרי חשודים בפעילות טרור. הלוחמים מתמגנים כעת לא רק מפני ירי או יידוי אבנים, אלא גם מפני חשיפה אפשרית לנגיף בבתים הפלסטיניים. הפעילות ממשיכה במידה מועטה יותר מבשגרה, אולם עדיין מתקיימת. בשבוע שעבר עצרו כוחות הביטחון כמה פלסטינים חשודים בפעילות טרור במחנה הפליטים דהיישה שבבית לחם, העיר שבה התפרץ נגיף הקורונה בשטחי הרשות.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "לאור ההתמודדות עם מגפת הקורונה והשלכותיה, נערכים במערכת המשפט בצה"ל התאמות ושינויים מחויבים, בדומה לנעשה במערכת בתי המשפט הכללית. כך, בהמשך לתקנות שעת החירום שנחתמו בימים האחרונים על ידי הממשלה, ולאחר הערכת מצב שהתקיימה בצה"ל ובשב"ס, נחתם שלשום, 17 במרץ 2020, על ידי מפקד פיקוד המרכז צו בדבר דיוני מעצר.

 

"הצו מאפשר עריכת דיוני הארכת מעצר ודיוני מעצר מנהליים בבתי המשפט הצבאיים באזור יהודה ושומרון, ללא נוכחות העצור, ובמקום זאת השתתפות העצור בדיון תהיה באמצעים קוליים וככל הניתן גם חזותיים. הדיון ייעשה בהשתתפות סנגורו של העצור, ותינתן לעצור ולסנגורו האפשרות לשוחח לפני הדיון, במהלכו ולאחריו. בהתאם לכך, דיוני הארכת מעצר ודיוני מעצר מנהליים מתקיימים בבתי המשפט הצבאיים בדרך זו. בנוסף לכך, לאור המצב, נדחו דיונים שאינם דחופים בבתי המשפט הצבאיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים