שתף קטע נבחר

המטיילים בבתים: חיות הבר יוצאות מהמחבוא

שועלים, תנים, צבאים ועוד חיות בר מגיעות למקומות שבהם נמצאים בימי השגרה מטיילים רבים. "אוהבי הטבע אמנם נותרים בבית - אך שיידעו שהטבע מרוויח מזה. זה נותן לטבע קצת אוויר לנשימה", אמרו ברשות הטבע והגנים

חיות הבר בישראל יכולות לנשום מעט לרווחה. פקחי רשות הטבע והגנים מדווחים כי חיות הבר מתקרבות יותר לשבילים ולכבישים בשל הירידה בנוכחות של מטיילים. למרות האיסור להגיע לשמורות הטבע והגנים הלאומיים בשל הקורונה, עדיין ישנם ישראלים שמפרים את ההוראות ומגיעים לאתרי טיול.

 

הצבאיים פחות חוששים (צילום: יהודיה ג’ורג’י נורקין, רשות הטבע והגנים)
הצבאיים פחות חוששים(צילום: יהודיה ג’ורג’י נורקין, רשות הטבע והגנים)

צבאים בגליל התחתון (צילום: מחמוד נאסר רשות הטבע והגנים)
צבאים בגליל התחתון(צילום: מחמוד נאסר רשות הטבע והגנים)

 

"במהלך שישי-שבת כמות המטיילים הייתה הקטנה ביותר ב- 15 שנה האחרונות. היום זה היה אמור להיות שיא העונה", אמר ליאור שויימר, מנהל מרכז הדרכה רמון ברשות הטבע והגנים, "ההנחיה של רשות הטבע והגנים ומשרד הבריאות היא שהגנים הלאומיים והשמורות סגורים. אבל עדיין אנשים נכנסים. עכשיו זה זמן של עדנה עבור בעלי החיים, בגלל ההפחתה בתנועה. אז יש לזה גם צדדים חיוביים. אוהבי הטבע אמנם נותרים בבית - אך שיידעו שהטבע מרוויח מזה. זה נותן לטבע קצת אוויר לנשימה".

 

למרות ההגבלות ישנם ישראלים שעדיין לא הפנימו שאין להגיע לשמורות. מנכ"ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין, אמר כי "אנשים עדיין לא מבינים את חומרת המצב ויוצאים לשטח וגורמים לנזק לשטחים הפתוחים. גם מבחינת ציד וקטיף של צמחים מוגנים, וונדליזם ושוד והרס אתרי מורשת".

שפן סלע בגמלא (צילום: דודו פילס, רשות הטבע והגנים)
שפן סלע בגמלא(צילום: דודו פילס, רשות הטבע והגנים)

חסידות ליד כביש 90 (צילום: מחמוד נאסר רשות הטבע והגנים)
חסידות ליד כביש 90(צילום: מחמוד נאסר רשות הטבע והגנים)

 

מחמוד נאסר, פקח רט"ג במחוז צפון, סיפר על שעתם היפה של בעלי החיים: "בעלי החיים מרגישים את זה ומתקרבים למקומות שבהם בעבר הייתה פעילות של מטיילים. אנחנו נתקלים בהרבה יותר טורפים, כמו שועלים ותנים, שמתקרבים לצידי הדרכים בהיעדר תנועת מטיילים. הצבאים מופיעים פתאום בכמויות".

 

נאסר הוסיף: "ראיתי להקה של מעל 500 חסידות צמודה לכביש 90. הטבע כנראה מרגיש. הוא מרגיש רגיעה ואני רואה שהתנהגות בעלי החיים שונה. קשה לי עדיין להבין את התופעה במלואה". הוא ביקש להדגיש כי הפקחים עדיין מסתובבים בשטח. "אנחנו שמים לב לעלייה בניסיונות לציד חיות בר. באזור רמת הגולן יש קטיף וסחר בערכי טבע מוגנים, דוגמת עכובית הגלגל. באזור השומרון יש ניסיונות ציד. כל היתרי הציד שניתנו הוקפאו לאור המצב".

יעל במדבר יהודה (צילום: יואב ארי, רשות הטבע והגנים)
יעל במדבר יהודה(צילום: יואב ארי, רשות הטבע והגנים)

שועל בגליל (צילום: מחמוד נאסר רשות הטבע והגנים)
שועל בגליל(צילום: מחמוד נאסר רשות הטבע והגנים)

מרגישים חופשי בגן לאומי אשקלון (צילום: גיא לוויאן)
מרגישים חופשי בגן לאומי אשקלון(צילום: גיא לוויאן)

 

למרות הדיווח על השוני בהתנהגות חיות הבר, אין מה למהר עם החגיגות. שמוליק ידוב, מנהל מרכז היונקים בחברה להגנת הטבע, הסביר כי "בעלי החיים לא ממהרים לשנות את ההתנהגות', אלא לאורך זמן. אני צופה שייקח עוד כמה שבועות עד שההתנהגות תשתנה. אני לא מצפה למשהו זריז. השקט יכול לאפשר לבעלי חיים להתקרב יותר במהלך היום. הצבי, לדוגמה, מגיב מהר מאוד להתנהגות אנושית. שעות 'הביטחון' שלהם מתארכות. הכל תלוי כמה אנחנו מסתובבים בחוץ".

 

ידוב הוסיף כי באזור המרכז הבחין עדיין במטיילים שהחליטו להפר את הנחיות משרד הבריאות. "ייתכן שיש הטיה. בימי חול אנשים עובדים, וכעת הם מטיילים ורואים את בעלי החיים", הוא אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יהודיה ג’ורג’י נורקין, רשות הטבע והגנים
הצבאים על מסלולי הטיול
צילום: יהודיה ג’ורג’י נורקין, רשות הטבע והגנים
מומלצים