שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

המאבק בקורונה בעזה: מקווים לטוב ומתכוננים לרע

שני פלסטינים, שחזרו לרצועה מפקיסטן, נושאים את הנגיף. דובר סוכנות אונר"א בעזה בשיחה עם ynet: "יש כאן דאגה רבה". מנהל בית החולים הגדול שיפא הרגיע: "אנחנו לא איטליה ולא סין". ומה הכין חמאס נגד הקורונה?

 

חודשיים אחרי שהחלה ההתפרצות בכל העולם, הנגיף קורונה התדפק גם על דלתותיה של רצועת עזה. אם עד סוף השבוע אמרו ברצועה במרירות כי היתרון היחיד של המצור על עזה הוא בהיותה נקייה מקורונה - הרי שהחל משלשום (שבת) היתרון הזה כבר לא קיים.

 

יש לכם מה לספר לנו על הקורונה? מידע שטרם נחשף? סרטונים או תמונות? כתבו למייל האדום

 

וכך נלחמים בקורונה בגדה

 

שני פלסטינים תושבי הרצועה שבו אליה בסוף השבוע האחרון והתגלו כחולי קורונה. הם עשו את הדרך הארוכה בטיסות מפקיסטן לקהיר ומשם באוטובוס שחצה את סיני עד רפיח. לפי עדויות של אנשי השגרירות הפלסטינית בקהיר, שני החולים עלו על האוטובוס שהעביר את כלל השבים לרצועת עזה ביום חמישי. באוטובוס שהו עוד עזתים רבים כשאף אחד לא יודע שלצדם ישנם שני חולים. הנסיעה באוטובוס הסגור ארכה שעות רבות.

  (צילום: EPA)
חיטוי ברחובות עזה(צילום: EPA)

לפי ההנחיות של משרד הבריאות בעזה, כל השבים מחו"ל הוכנסו לבידוד במתקן שהוקם עבורם ממש בתוך מעבר רפיח, אך מה שמטריד היא השאלה עם כמה פקידים הם באו במגע במהלך הליך כניסתם לבידוד. הם אמנם לא נכנסו לשטח הרצועה המאוכלס אך אותם פקידים שבו לבתיהם.

 

"זו השאלה המרכזית שרוב האנשים תוהים לגביה בעזה", אמר ל-ynet עדנאן אבו חסנה, דובר סוכנות אונר"א ברצועת עזה. "אנשי משרד הבריאות אומרים שהם ביצעו חקירה אפידמיולוגית וכי כל מי שבא איתם במגע נכנס לבידוד. ישנם אנשים שמביעים בפומבי חשש שאולי בעקבות זאת ישנם עוד נדבקים, אבל במשרד הבריאות הבהירו שכל בדיקות הקורונה שביצעו יצאו שליליות עד כה. בכל מקרה דאגה רבה יש כאן".

 

אבו חסנה מספר כי התחושה ביממה האחרונה ברצועת עזה הפכה לקשה יותר. "יש הרבה אנשים בפאניקה, התנועה ברחובות דלילה מאוד, אין לימודים וכמעט ואין מסחר. אמש אנשים נכנסו להלם. היתה תחושה כללית שהקורונה לא תגיע לעזה ושיהיה בסדר".

  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בית חולים שדה ומתקני בידוד

בסך הכל שוהים ברצועת עזה 1,287 בני אדם בבידוד במתקנים ו-2,071 בני אדם בבידוד ביתי. בבית חולים שדה במעבר רפיח (שם מוחזקים שני החולים במצב יציב) יש 6 מיטות טיפול נמרץ עם מכונות הנשמה, ועוד 40 מיטות למקרים קלים של חולי קורונה. מתקן הבידוד במעבר רפיח יש 50 חדרי בידוד.

 

בית החולים האירופי יהיה בית החולים הבא שיקלוט חולי קורונה כאשר בית החולים שדה במעבר רפיח יגיע לתפוסה של 100 אחוזים. יש בו 300 מיטות לקליטת מטופלים. חלק מהמיטות נמצאות בבית ספר שממוקם לידו והוא הוסב גם למתקן רפואי לקליטת חולי קורונה. ברצועת עזה מושלמים בימים אלו הקמתם של שני מתקני בידוד שיכילו 1,000 חדרים בסך הכל. מתקן אחד מוקם בדרום הרצועה ומתקן שני מוקם בצפונה. המתחמים צפויים להיות מושלמים בימים הקרובים. 

 

ארגון הבריאות העולמי הכניס אתמול לרצועת עזה משלחת על מנת לבחון את התוכניות שמבצעים העזתים ברצועה כדי להכין את עצמם למקרה של התפרצות קורונה ברצועה. בארגון עוקבים מקרוב אחר הנעשה ברצועה לאור גילוי שני חולי הקורונה. ראש משלחת ארגון הבריאות העולמי לרשות הפלסטינית, ד"ר ג'ראלד רוקנשאוב, היה בין הנכנסים אתמול לרצועה וצפוי לבקר בה במשך יומיים שבהם יעקוב אחר התקדמות ההכנות של גורמי הרפואה ברצועה למקרה של התפרצות נגיף הקורונה.

 

בשבועות האחרונים הוכנסו לשטח הרצועה מאות ערכות בדיקה לגילוי הנגיף. אתמול העביר ארגון הבריאות העולמי עוד עשרות בדיקות ואמצעי מיגון לצוותים רפואיים. כל הבדיקות שהגיעו נבחנות במעבדה שנמצאת בשכונת רימאל במערב העיר עזה.

מחסום משטרה ברחוב בעזה (צילום: AFP)
מחסומים ברחובות(צילום: AFP)

ד"ר מוחמד אבו סלמיה, מנהל בית החולים שיפא בעזה שהוא המוסד הרפואי הגדול ביותר ברצועה, שידר בשיחה עם ynet אופטימיות זהירה באשר ליכולת של מערכת הבריאות המקומית להתמודד עם הקורונה. "היכולת שלנו דומה ליכולת ההתמודדות של העולם עם הקורונה - לטוב ולרע. העניין הוא שאנחנו מתמודדים גם עם מצור ומחסור קבוע בציוד הרפואי".

 

"אין לבתי החולים ברצועת עזה יכולת לטפל בהתפרצות של קורונה". הבהיר אבו חסנה. "המצב בעזה גרוע וסקטור הבריאות הוא במצב הכי גרוע. אין לנו את הכלים לטפל בדבר הזה". מנגד, ד"ר אבו סלמיה טוען שעזה עוד רחוקה מאובדן שליטה. לדבריו, "אנחנו לא איטליה ולא סין. יש כאן בסך הכול שני מקרים של קורונה. אני מאוד מקווה שנמשיך לשלוט במצב. בשלב זה אנחנו מוכנים עם כל מה שיש לנו. אנחנו סומכים על האל שישמור עלינו".

 

הקורונה יצרה באורח נדיר אינטרס משותף לישראל ולחמאס שתהיה הכלה של הנגיף בתוך רצועת עזה ומעל ומתחת לפני השטח נעשים צעדים לוודא שכך יהיה. "יש במקרה המיוחד הזה אינטרס משותף לכולם. וירוסים לא מכירים בגבולות ולא בפוליטיקה". ציין אבו חסנה. "אני מנסה להישאר אופטימי, אבל כשאני רואה את הנתונים בעולם אני מודאג מאוד".


פורסם לראשונה 22/03/2020 22:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
חיטוי נגד קורונה בעזה
צילום: EPA
מומלצים