שתף קטע נבחר

אלכס גלעדי: "אם נבטל בגלל קורונה, האם בפעם הבאה לא נצטרך לבטל בגלל שפעת?"

הוועד האולימפי הבינלאומי הודה אתמול בפעם הראשונה רשמית שהוא שוקל תרחישים חלופיים לקיום האולימפיאדה במועדה, אבל סגן יו"ר ועדת התיאום של הוועד האולימפי הבינלאומי, ששוהה בטוקיו, שומר על אופטימיות זהירה: "אנחנו צריכים זמן, כל חיינו עכשיו הם תחת סימני שאלה"

אלכס גלעדי, סגן יו"ר ועדת התיאום של הוועד האולימפי הבינלאומי, טס ביום שלישי האחרון מלונדון לטוקיו בשליחותו של יו"ר הוועד האולימפי, תומאס באך, כדי להביע סולידריות עם המארגנים היפנים, שמבחינתם נחושים לקיים את המשחקים האולימפיים כמתוכנן.

 

במהלך סוף השבוע טייל גלעדי בהראקוג'ו, אחד האזורים המוכרים ביותר בטוקיו, וצפה בהמוני אנשים מטיילים בבירת האופנה של יפן. מבחינתו זו הייתה תמונת הניצחון של האדם על המגפה, והוא תיעד את עצמו במקום כשהוא עטוי במסכה ובכפפות.

 

אלכס גלעדי (צילום פרטי)
אלכס גלעדי בטוקיו(צילום פרטי)

 

ועדת התיאום היא גוף אופרטיבי, לא כזה שמתווה מדיניות, אלא שגלעדי מקורב מאוד לבאך, ושוחחנו איתו בדיוק כשמלוזאן יצאה הודעה דרמטית: בפעם הראשונה מאז פרוץ משבר הקורונה, הוועד האולימפי הבינלאומי הודה רשמית בכך שהוא שוקל תרחישים חלופיים. עד עכשיו אנשיו לא היו מוכנים לדבר על שום דבר חוץ מקיום המשחקים כסדרם.

 

ההודעה הדרמטית

הנקודות המרכזיות בהצהרה: "כדי לשמור על בריאות המעורבים ולעזור בהתמודדות עם הנגיף, הוועד האולימפי מתקדם הלאה עם תכנון תרחישים חלופיים. התרחישים כוללים את האפשרות של דחיית תאריך הפתיחה, ולוקחים בחשבון את העובדה שלמרות השיפור הניכר במצב ביפן, בשאר העולם המגפה עדיין משתוללת. הדיונים בנושא יושלמו בארבעת השבועות הקרובים. ביטול לא עומד על הפרק".

 

הדברים מגיעים אחרי שבוע שהיה עמוס בפניות מצד ועדים אולימפיים וספורטאים ברחבי העולם, שדרשו לדחות את המשחקים בגלל משבר הקורונה.

"אנחנו צריכים זמן, כל חיינו עכשיו הם תחת סימני שאלה", מתייחס גלעדי להודעה מטעם הוועד האולימפי הבינלאומי. "בטוקיו מודדים בכל מקום חום לאנשים, השירותים עוברים סניטציה מדי שעה. עזבתי את טוקיו ב־21 בפברואר, לפני היסטריית הספינה, ומשם נסעתי לספרד והגעתי ארצה לפני שפרצה שם הסערה הגדולה. עזבתי את ישראל ללונדון ומשם המשכתי לטוקיו, רגע לפני שסגרו את אנגליה. עכשיו אין לי לאן לחזור. לונדון ות"א סגורות, ספרד נמצאת בבעיה קשה, אבל בינתיים אני נמצא במקום הנכון ביותר. קיבלתי היום הודעה מבייג'ינג ואמרו לי שזה המקום הבטוח ביותר בעולם כיום".

 

אשה ברחובות טוקיו (צילום: רויטרס)
תהיה אולימפיאדה?(צילום: רויטרס)

 

המערב נמצא בסגר כמעט מוחלט, מה קורה בטוקיו?

"הם ממש לא בפאניקה, עובדים פה, המלונות מלאים וגם המסעדות. כרגע יש בטוקיו 23 מעלות, חלק מהאנשים עובדים מהבית והחל משישי האחרון הוחלט כי כל מי שנוחת בטוקיו נכנס לשבועיים בידוד, זאת אחרי שיפן נוקתה, היו בה 1,500 חולים, מתוכם 500 מהספינה. אפילו אירועי הספורט מתחילים לחזור, אתמול הייתה פה תחרות סומו יוקרתית, בינתיים ללא קהל".

 

דרוכים כמו קשת

כיצד מתקדמות ההכנות?

"אתה יכול להרגיש את הווייב בטוקיו, שאוטוטו כבר מוכנה ובעיקר דרוכה. ביום חמישי הקרוב יתחיל כאן מרוץ הלפיד. עוד לא שמו סדינים בכפר האולימפי, אבל אני יכול להגדיר את טוקיו כמקום המוכן ביותר ארבעה חודשים לפני טקס הפתיחה יחסית לאולימפיאדות האחרות".

 

חווית לבטח משברים לקראת משחקים אולימפיים, אבל בטח שלא כזה, מול אויב לא נראה שמשבש לכולנו את החיים.

"לא עברתי קורונה, זה נכון. מצד שני, חביי נקייה לגמרי, בסין יוצאים לרחובות וגם בטוקיו, אז אני מניח שבשלב מסוים זה יקרה גם במקומות אחרים. במערב כרגע שיא הסערה, ואז אתה כבר לא חושב שהשמש עוד תזרח".



האצטדיון האולימפי בטוקיו (צילום: AFP)
האצטדיון האולימפי בטוקיו(צילום: AFP)

 

איך אפשר לחשוב בכלל שבעוד 123 יום העולם יחזור לשפיות ולספורט?

"אני יכול להבין את הספורטאים וההתאחדויות. מצד אחד אומרים תמשיכו להתכונן, מצד שני הממשלות לא נותנות לצאת מהבית, כך שזה לא מצב נורמלי. אבל, אם נניח בעוד חודש המגפה תעבור גם את המערב, אז יגידו למה הם ביטלו, מה בער להם, יש חודשיים וחצי ואפשר להתכונן. אף אחד לא ייצא צודק בזה".

 

ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, עיקש במיוחד.

"מבחינת היפנים, אחרי מה שעברו עם רעידות האדמה והצונאמי, הם נחושים לקיים את המשחקים. הם כבר בהכנות של שש שנים וחצי, מתכוננים ודרוכים כמו קשת".

 

הנפגעים והספקולנטים

אנשי איגוד השחייה האמריקאי ביקשו מיו"ר הוועד האולימפי לדחות את המשחקים, והם לא היחידים.

"רוצה להזכיר לך שהייתה כבר אולימפיאדה בלי אמריקאים (מוסקבה 1980, נ"צ), לא שאני אומר שזה מה שיגידו להם. זה לא רק האמריקאים, ובוא נניח שיש עשר מדינות כאלה, עדיין יש 196 אחרות שמגיעות. הלחץ הוא לא עליי, אלא על הוועד האולימפי הבינלאומי בלוזאן. אנחנו, חברי הוועדה המארגנת והתיאום, נגיד את דעתנו בהמשך. זה יכול לקרות בעוד שעה או בעוד חודש, המצב נזיל. יכול להיות שמה שאגיד היום לא יהיה דומה למה שיקרה בעוד חודש, ולכן אני מעדיף לא להצהיר כלום".

 

גם בארץ שלח יו"ר איגוד הג'ודו, משה פונטי, מכתב ובו ביקש לדחות את המשחקים.

"זכותו".

 

יש אפשרות שהמשחקים יתקיימו, אבל ללא קהל?

"לא חושב".

 

סימון ביילס  (צילום: רויטרס)
סימון ביילס . תתחרה מול אולם ריק?(צילום: רויטרס)

 

בעבר בוטלו משחקים אולימפיים.

"זה קרה רק בגלל מלחמות, ב־1916 במלחמת העולם הראשונה וב־1940 וב־1944 בגלל מלחמת העולם השנייה. אם נבטל בגלל הקורונה, האם בפעם הבאה לא נצטרך לבטל בגלל שפעת?"

 

בהנחה שתתקיים אולימפיאדה, יש ספורטאים בכירים שטרם השיגו את הקריטריונים ולא יגיעו לטוקיו.

"זה יכול להיות רע מאוד, אבל מנגד 57 אחוז כבר עשו קריטריון וההתאחדויות החליטו להתחשב גם באחרים בהתאם לאפשרויות. ברור שיהיו כאלו שייפגעו. זה תור הזהב של הספקולנטים".

אתה עצמך חושב שנכון בסיטואציה הזו לקיים את המשחקים ביולי?

"כן".

 

ומה קורה איתך? טס בכל העולם, אתה לא חושש?

"אני לא גיבור גדול, וגם לא בן 25. למשל בטוקיו אני יוצא פעם ביום לאכול, חוזר ונשאר במלון בחדר עם ערימה גדולה של ספרים. טסתי מלונדון לטוקיו עם מסכה וכפפות, וככה אני מסתובב גם פה. שומר על עצמי כמה שיכול, יש דברים שאתה צריך לעשות במסגרת העבודה שלך ולהתמודד עם אחת הטרגדיות שאתה אפילו לא יודע מי הדביק אותך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים