שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

"המחיר אדיר". העולם צריך ללמוד מסין?

בארגון הבריאות העולמי מעודדים מהמאבק של סין בנגיף הקורונה, ומאמינים שההצלחה הסינית מהווה תקווה לשאר העולם. אחרים טוענים שהאסטרטגיה של המדינה הקומוניסטית - שהטילה עוצר על עשרות מיליונים ומנהלת מעקב בלתי פוסק אחר האזרחים - לא מתאימה לדמוקרטיות במערב

 

ראש ארגון הבריאות העולמי מאמין שהמאבק של סין בנגיף הקורונה יכול לשמש תקווה לשאר העולם. אחרים מטילים ספק בסיכויי ההצלחה של האסטרטגיה הסינית במדינות אחרות – במיוחד בדמוקרטיות במערב.

 

הנגיף מוציא את המעקב הסיני מהצללים

 

בארבעת הימים האחרונים דיווחה סין על אדם אחד בלבד שנדבק בקורונה במדינה, הישג מרשים בהתחשב בכאוס שהיה במדינה אחרי התפרצות הנגיף בעיר ווהאן. יש מומחים שממליצים שלא להאמין לנתונים שמפרסמת סין.

חיילים צבא סין מגיעים ל ווהאן עם ציוד רפואי  (צילום: רויטרס)
חיילים סינים מגיעים עם ציוד רפואי לווהאן(צילום: רויטרס)

מחסום בכניסה ל כפר פרברי בייג'ינג נגיף קורונה סין (צילום: רויטרס)
מחסום בכניסה לכפר בפרברי בייג'ינג(צילום: רויטרס)
 

לפי מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדנום גברייזוס, מדובר בסיפור הצלחה שאמור לעודד את שאר העולם. אך סין היא מקרה ייחודי – מדינה קומוניסטית עם משטר אוטוריטרי, שאוסרת על התנגדות לשלטון ויכולה להקצות משאבים אדירים למטרה אחת בלבד.

 

בינואר סין הטילה ביעילות סגר על ווהאן, ולמעשה הכניסה לבידוד 11 מיליון תושבים. שאר הערים במחוז חוביי הצטרפו אליה: 50 מיליון איש בבידוד. ברחבי המדינה קראו הרשויות לתושבים להישאר בבתים.

 

 

ווהאן, סין (צילום: AFP)
ווהאן, מוקד ההתפרצות(צילום: AFP)
 

מאות מיליוני סינים חיים במתחמי דירות צפופים. בשכונות יש ועדות שיכולות לעקוב אחר תנועת התושבים, ולדעת מתי הם מפרים את תנאי הסגר. "זה עובד", אומרת שרון לוין, פרופסור לרפואה באוניברסיטת מלבורן. "שבועיים אחרי שסגרו את ווהאן – פרק הזמן של דגירת הנגיף – מספר הנדבקים התחיל לרדת".

 

אחרי שקצב התפשטות הנגיף בסין התחיל לדעוך מדינות רבות בעולם הורו לאזרחים לשמור מרחק ולהישאר בבתים. אבל מחקר של האימפיריאל קולג' בלונדון מזהיר שהאסטרטגיה שמצליחה בסין בטווח הקצר עלולה לגבות בטווח הארוך "מחיר כלכלי וחברתי אדיר".

נגיף ה קורונה בייג'ינג סין מודדים חום ברחוב (צילום: AFP)
מחסום בבייג'ינג(צילום: AFP)
 

"האתגר הגדול של הדיכוי הוא שסוג כזה של התערבות אינטנסיבית יצטרך להישאר עד שהחיסון יהיה זמין (פוטנציאל של 18 חודשים או יותר)", נאמר במחקר. לפי החוקרים, אם תהיה הקלה בצעדים שיעור הנדבקים שוב יזנק.

 

לפחות 42 אלף רופאים ואנשי צוות נשלחו לבתי החולים במחוז חוביי. ז'נג זיג'י, פרופסור לבריאות הציבור מאוניברסיטת פקין, אמר שמערכת הבריאות בחוביי "קרסה" כשהנגיף התחיל להתפשט באזור. בימים אלה מומחים מהצלב האדום בסין מסייעים לבתי החולים העמוסים באיטליה, שמספר המתים בה כבר עקף את מספר המתים בסין.

נגיף ה קורונה בייג'ינג סין מודדים חום ברחוב (צילום: AFP)
מודדים חום בבייג'ינג(צילום: AFP)
 

סין גייסה למאבק בקורונה גדודים של רופאים ואנשי צוות. הם לא קיבלו את ההגנה הדרושה. יותר מ-3,300 מהם נדבקו בקורונה ברחבי המדינה. 13 מתו מהנגיף. כך לפי נתוני משרד הבריאות הסיני שפורסמו בתחילת החודש.

 

המאמץ שהשקיעה סין כלל גם קמפיין תעמולה. תשדירים בטלוויזיה וכרזות ענק ברחובות קראו לאזרחים להישאר בבתים ולשטוף ידיים. בצעד יוצא דופן – שזכה לשבחים בתקשורת הממלכתית – הקימה סין שני בתי חולים בווהאן בתוך 10 ימים, עם קיבולת של 2,300 מיטות.

נשיא סין שי ג'ינפינג בביקור בבית חולים בבייג'ינג (צילום: AP)
נשיא סין שי ג'ינפינג בביקור בבית חולים בבייג'ינג(צילום: AP)
 

בערים בסין התושבים הסתובבו עם מסכות בבניינים ובחנויות. הרשויות אסרו להיכנס לפארקים ללא מסכה. ז'נג אומר שהמסכות סייעו להאטת קצב התפשטות הקורונה, "במיוחד לאור העובדה שנדבקים רבים לא סבלו מתסמינים".

 

לפי סוכנות הידיעות הממלכתית בסין, במהלך משבר הקורונה ייצרה המדינה כמות של עד 1.6 מיליון מסכות N95 ביום. מסכות המגן נחשבות למוצר יעיל, אך המשתמשים צריכים להחליף אותן לעיתים קרובות.

  (צילום: gettyimages)
ברחובות בייג'ינג(צילום: gettyimages)
 

כדי לעלות שלב באיתור חולים פוטנציאליים הקימו הרשויות מחסומים מחוץ לבניינים, חנויות ומקומות ציבוריים, שבהם מדדו חום. "אם התוצאה היא יותר מ-37.3 מעלות שמים אותך בבידוד", אמר עובד בכניסה לפארק בבייג'ינג.

 

במדינה עם טכנולוגיה מתקדמת שבה הפרטיות של האזרחים מוגבלת, ביישובים רבים התבקשו האזרחים להוציא את הטלפונים שלהם ולהראות קוד שקובע אם הם "ירוקים", "צהובים" או "אדומים" – תוצאה שמבוססת על מעקב של המדינה הקובע אם הם ביקרו באזורי ההידבקות.

 

בימים אלה הצגת הקוד היא תנאי כניסה לעסקים רבים. ההצהרות של הממשלה הבהירו שהנוהל הזה יישאר בתוקף, בצורה כזו או אחרת, גם אחרי שהמגפה תדעך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מודדים חום ברחוב בבייג'ינג
צילום: AFP
מומלצים