שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

הכנופיות הטילו עוצר בפאבלות: "קחו את זה ברצינות"

בזמן שנשיא ברזיל בולסונרו קורא לחזור לעבודה ולהפסיק עם ה"היסטריה" מהקורונה, ארגוני הפשע בשכונות העוני בריו דה ז'ניירו דווקא מתייחסים במלוא הרצינות לנגיף ואסרו על יציאה מהבתים. "מי שיסתובב ברחוב יקבל תיקון", אמרו לתושבים

נגיף הקורונה מתפשט במהירות בברזיל, והפאבלות של ריו דה ז'ניירו נערכות למלחמה. ארגוני הפשע והמיליציות בשכונות העוני הכריזו על עוצר קפדני, מסיבות ה"ביילה פאנק" הפופולריות הופסקו ואפילו דוכני הסמים נסגרו לעסקים. כל זאת, בזמן שנשיא ברזיל ז'איר בולסונרו ממשיך לזלזל במגפה, קורא לתושבים לחזור לעבוד ומתמודד בימים האחרונים עם מחאה חריפה נגדו.

הפאבלות של ריו דה ז'ניירו, ברזיל (צילום: Getty Images)
"עדיף שתישארו בבית ולא תעשו כלום". הפאבלות של ריו(צילום: Getty Images)

מתנדב מביא סבונים לפאבלות של ריו דה ז'ניירו (צילום: AP)
"אין מים לשטוף ידיים". מתנדב מחלק סבון בפאבלות בריו(צילום: AP)

נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו (צילום: רויטרס)
"הייתי ספורטאי, אם אדבק לא יקרה לי כלום". בולסונרו(צילום: רויטרס)

מחאה נגד נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו בסאו פאולו בעקבות הקורונה (צילום: AFP)
"היסטריה פוגעת בכלכלה". לועגים לבולסונרו בסאו פאולו(צילום: AFP)

נגיף הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

קצב התפשטות הנגיף בברזיל עלה מדרגה בימים האחרונים, ובסוף השבוע האחרון אובחן מקרה ראשון של הידבקות בפאבלת "עיר האלוהים" המפורסמת, שכוללת שכונות עוני רבות.

 

כעת, כשממשלת ברזיל ממעטת לנקוט בצעדים מחמירים, והנשיא ממשיך לזלזל במחלה וסופג ביקורת קשה על תגובתו האיטית להתפרצות, הכנופיות בפאבלות של ריו נוקטות אמצעי זהירות כדי להגן על עצמן. כך עולה מדיווחים של כלי התקשורת במדינה ומעדויות של התושבים.

 

על פי עיתון "אקסטרה" הנפוץ בעיר, גנגסטרים מסתובבים בשכונות העוני של "עיר האלוהים" במכוניות ומשמיעים בכריזה הודעה מוקלטת לתושבים. לפי הדיווח, בהודעה נאמר לתושבים כי "אנו מטילים עוצר מכיוון שאף אחד לא מתייחס לנגיף הזה ברצינות. מי שיסתובב ברחוב או ייצא לטייל, יקבל תיקון וישמש דוגמה. עדיף להישאר בבית ולא לעשות כלום. ההודעה נמסרה".

הפאבלות של ריו דה ז'ניירו, ברזיל (צילום: AFP)
הפאבלות של ריו. התושבים מפחדים מ"מחלת העשירים"(צילום: AFP)

מתנדב מביא סבונים לפאבלות של ריו דה ז'ניירו (צילום: AP)
חומרי החיטוי בבתי המרקחת נגמרו. מחלקים סבון בפאבלות(צילום: AP)

התושבים בשכונות העוני, שסירבו למסור את שמם מחשש שייפגעו, סיפרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוטל עליהם עוצר מוחלט בשעות הערב לצד מגבלות נוספות.

 

דאגתן של הכנופיות מהתפשטות המגפה באזור מגוריהן אינה ייחודית להן. למעשה, בכל ברזיל חוששים מהאפשרות שהמגפה תתפשט בקרב כ-15 מיליון תושבי הפאבלות העניים, שייאלצו להתמודד עם מה שחלקם מכנים "מחלת העשירים". הנגיף הגיע לברזיל לאחר שאזרחים עשירים חזרו למדינה מאירופה, שם נדבקו במחלה, והיא התפשטה במהירות גם לאזורים עניים יותר. העובדה שבפאבלות של ברזיל חיים אנשים בתנאים ירודים ובצפיפות גדולה, כמעט ללא שירותים ציבוריים מהממשלה, מאיימת להאיץ את התפשטות המגפה.

 

בעקבות הנוכחות הממשלתית המועטה בפאבלות, כנופיות סמים ומיליציות פועלות בהן לרוב כגורמי האכיפה דה-פקטו. לרוב הן גם מנהלות קרבות זו עם זו או נגד כוחות המשטרה.

הפאבלות של ריו דה ז'ניירו, ברזיל (צילום: AP)
תנאים ירודים יסייעו להפצת המגפה. הפאבלות של ריו(צילום: AP)

מחאה בריו דה ז'ניירו נגד בולסונרו בעקבות הקורונה (צילום: רויטרס)
מרעישים עם סירים ומחבתות במחאה נגד בולסונרו, ריו(צילום: רויטרס)

לפי רשות המים של ברזיל, כ-40 מיליון בני אדם במדינה לא מקבלים גישה לאספקת המים הציבורית. 100 מיליון תושבים – כמעט מחצית מהאוכלוסייה – חיים ללא חיבור לטיהור שפכים שמנקה חומרים מזהמים המסוכנים לבני האדם ממי הביוב.

 

"התברואה הבסיסית כאן היא נוראה", אמרה אחת התושבות. "לפעמים אין לנו אפילו מים לשטוף ידיים כמו שצריך. אנו מודאגים מאוד מהתפשטות הקורונה".

 

רופאת משפחה שעובדת בשכונות העוני של ריו אמרה כי התושבים מתלוננים בשבועיים האחרונים על מחסור במים בבתיהם, מה שמקשה עליהם לנקות את הידיים ולהגן על עצמם מפני התפשטותו המהירה של הנגיף. הרופאה הוסיפה כי בבתי מרקחת רבים בשכונות נגמרו החומרים לחיטוי היידים, וכשהיו במלאי הם היו יקרים מאוד. נציין כי באירופה, שבה התנאים הסניטריים טובים לאין שיעור, נדבקו עשרות אלפי בני אדם רק בשבוע האחרון.

 

הנשיא מזלזל: "שפעת קטנה"

על פי הודעת משרד הבריאות של ברזיל, עד כה אושרו במדינה 2,201 מקרי הידבקות בקורונה, ו-46 בני אדם מתו כתוצאה מהמחלה. בכיר במשרד הבריאות אמר כי בקרוב תגדיל ברזיל את מספר הבדיקות היומיות, דבר שצפוי להוביל לעלייה במספר המקרים המאובחנים. במדינת המחוז ריו דה ז'ניירו, שבערך חמישית מהאוכלוסייה שלה מתגוררת בפאבלות, נרשמו 305 מקרים. מושל ריו, וילסון ויטסל, אמר כי מערכת הבריאות הציבורית במחוז נמצאת בסכנת קריסה בתוך 15 ימים.

נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו (צילום: EPA)
מאשים את התקשורת. בולסונרו(צילום: EPA)

מחאה בריו דה ז'ניירו נגד בולסונרו בעקבות הקורונה (צילום: רויטרס)
מקישים בסירים ומחבתות בריו דה ז'ניירו כמחאה נגד בולסונרו(צילום: רויטרס)

מחאה בריו דה ז'ניירו נגד בולסונרו בעקבות הקורונה (צילום: רויטרס)
מחאה בריו דה ז'ניירו נגד בולסונרו בעקבות הקורונה(צילום: רויטרס)

ראש העיר ריו, מרסלו קריבלה, אמר כי הרשויות יחלקו סבונים בחינם בכניסה לפאבלות בעיר, ויעבירו אנשים מבוגרים עם בעיות בריאותיות למלונות. לדבריו, העיר כבר חתמה על עסקה לשכירת 400 חדרים. "צריך להגן על מי שנמצא בסיכון גבוה במהירות האפשרית", אמר לעיתונאים ביום שבת. הוא הוסיף שהעירייה החלה בחיטוי כמה מהאזורים ההומים ביותר בעיר, כולל בסביבת בתי חולים.

 

עם זאת, אדמילסון מיגווסקי, מומחה לזיהומים מהאוניברסיטה הפדרלית של ריו, אמר כי הפאבלות יהיו האתגר המרכזי בהתמודדות עם המחלה. "הכניסה של הנגיף לאזורים יותר צפופים, פחות מתוכננים ופחות תרבותיים עלולה להיות הרסנית", אמר. "במקום שבו חסרים מים וחומרי ניקוי, יהיה קשה לעצור את ההתפשטות".

 

למרות היקף ההתפשטות בברזיל, הנשיא בולסונרו עדיין לא השתכנע שיש לנקוט בצעדים מקיפים, האשים את כלי התקשורת ביצירת "היסטריה" סביב המגפה וקרא לראשי הערים שהטילו סגר על תחום שיפוטם לחזור בהם מהחלטתם. לטענתו, התושבים חייבים להמשיך בשגרה ולחזור למקומות העבודה.

מחאה בסאו פאולו נגד בולסונרו בעקבות הקורונה (צילום: רויטרס)
מחאה נגד בולסונרו בסאו פאולו(צילום: רויטרס)

מחאה בסאו פאולו נגד בולסונרו בעקבות הקורונה (צילום: רויטרס)
"בולסונרו החוצה". סאו פאולו(צילום: רויטרס)

 

 

 

בולסונרו כינה בעבר את הנגיף "פנטזיה" ו"שפעת קטנה", למרות שעד כה הדביק יותר מ-400 אלף בני אדם ברחבי העולם והוביל, נכון להבוקר, למותם של כמעט 20 אלף איש. במהלך נאומו אתמול, דפקו אנשים על סירים ומחבתות, סגנון מחאה שמקובל בסאו פאולו ובברזיליה. סקרי דעת קהל הראו כי הפופולריות של הנשיא הברזילאי דועכת.

 

לדברי בולסונרו, המצב הקשה באיטליה לא יחזור על עצמו בברזיל, מכיוון שהאוכלוסייה בה צעירה והאקלים חם יותר. הוא הוסיף כי לרוב האנשים אין סיבה לחשוש, ואמר: "במקרה המסוים שלי, עם ההיסטוריה שלי כספורטאי, אם הייתי נגוע בנגיף לא הייתה לי שום סיבה לדאגה. לא הייתי מרגיש כלום, או לכל היותר הייתי סובל משפעת קטנה".

 

כמו רוב מדינות העולם, גם ברזיל סובלת ממשבר כלכלי קשה כתוצאה מהמגפה, שאמור להחמיר בעקבות הטלת הסגר על סאו פאולו, העיר הגדולה ביותר בברזיל. ממשלת סאו פאולו הורתה לסגור את כל השירותים והעסקים הלא חיוניים שבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הפאבלות של ריו דה ז'ניירו, ברזיל
צילום: AP
מומלצים