שתף קטע נבחר

 

זוהר: "הסיכוי לאחדות נהרס". לפיד: "שורפים את הדמוקרטיה, זו אנרכיה"

בליכוד אמרו כי כחול לבן הובילה את אדלשטיין להתפטר מתפקידו ו"הרסה את הסיכוי לממשלת אחדות". השר סמוטריץ': "אדלשטיין מקריב את עצמו בממלכתיות ראויה להערכה". במחנה הנגדי תקפו את "התרגיל של אדלשטיין ונתניהו", כדבריהם. ח"כ אבידר מישראל ביתנו: "הוא גנב את המליאה"

 

 

סערה בכנסת בעקבות הודעת ההתפטרות הדרמטית של יולי אדלשטיין מתפקיד יו"ר הכנסת, הודעה שבמהלכה תקף בחריפות את בג"ץ ואמר כי הוא "מחריב את הכנסת". במשדר מיוחד של אולפן ynet, מיד לאחר הודעת אדלשטיין אמר ח"כ מיקי זוהר מהליכוד כי "כחול לבן הרסו את הסיכוי לממשלת אחדות".

 

לדברי זוהר, "זה רק מראה שידענו מראש מה שיקרה, כי הרשימה המשותפת תמיד פעלה ליצר כאוס במדינת ישראל וזה מה שהיא עשתה כשהיא הובילה את יולי אדלשטיין להתפטרות, כשהם הצטרפו לכחול לבן. אני קורא לראש הממשלה לבטל כל הצעה של בני גנץ".

יאיר לפיד (צילום: אבי מועלם )
"נתניהו שלח את יולי לשרוף את הדמוקרטיה? אנרכיה". ח"כ לפיד(צילום: אבי מועלם )

 

 

שרת התרבות והספורט מירי רגב הגיבה אף היא ואמרה כי כחול לבן וישראל ביתנו אחראים ל"אחד המהלכים השפלים ביותר שידה הדמוקרטיה הישראלית". היא הוסיפה: "יו"ר הכנסת מתפטר בשעת חירום שהאנושות לא ידעה כמוה. הנה, קיבלתם מה שרציתם, קחו את זה מכאן, נהלו זאת לבד, מיעוט יהודי יחד עם רשימת תומכי הטרור".

 

מנגד, במחנה הנגדי אמרו שלמעשה אדלשטיין עשה תרגיל פוליטי כדי למרוח זמן. "יו"ר כנסת שמפר צו של בית המשפט העליון זו אנרכיה", אמר ח"כ יאיר לפיד, מספר 2 בכחול לבן. "נתניהו שלח את יולי לשרוף את הדמוקרטיה? איפה חברי הכנסת ההגונים של המחנה הלאומי? אנחנו נגן על הדמוקרטיה בכל דרך".

 

ח"כ עופר שלח אמר לאולפן ynet לאחר שאדלשטיין נעל את דיוני המליאה ואמר כי הדיון הבא יתקיים רק ביום שני: "בלי הצבעה היום - אדלשטיין מבזה את צו בית המשפט העליון. זה ניסיון לעצור את הכנסת שרק התחילה לעבוד כדי למצוא מזור לציבור באמצע המשבר הזה, וזה מהטעמים הפוליטיים והאישיים הכי נמוכים". 

 

מירי רגב (צילום: דוברות הכנסת - שמוליק גרוסמן)
"אחד המהלכים השפלים בדמוקרטיה הישראלית". רגב ואדלשטיין(צילום: דוברות הכנסת - שמוליק גרוסמן)

בני גנץ  בנימין נתניהו  (צילום: מוטי קמחי, יריב כץ)
הסיכויים לאחדות אפסו? גנץ ונתניהו(צילום: מוטי קמחי, יריב כץ)

על נעילת המליאה הכריז אדלשטיין למעשה כדי למשוך זמן נוסף. בכך הוא מעכב מכחול לבן מלקדם את הצעות החוק שהגישה ונועדו למנוע מראש הממשלה, בנימין נתניהו, מלכהן כראש ממשלה תחת כתב אישום.

 

ח"כ אלי אבידר מישראל ביתנו אמר כי "יש לי תחושה אישית של כעס גדול. ראיתי את מה שיולי אדלשטיין אמר, להגיד שבג"ץ מחריב את הדמוקרטיה הישראלית זה ארון הקבורה של הממלכתיות. אדלשטיין התפטר כדי להרוויח עוד 48 שעות נוספות בשביל נתניהו. הוא גנב את המליאה, הוא נתן לנתניהו עוד 48 שעות לתרגילים, זה פרצופו של יולי אדלשטיין ושל נתניהו".

 

לדבריו, המטרה של אדלשטיין ונתניהו הייתה "לדחות את התהליך ב-48 שעות. הם רוצים שגנץ יחזיר את המנדט, הם רוצים למנוע מהכנסת לפעול 48 שעות. הם צריכים להתבייש היום". 

 

שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' ממפלגת ימינה ציין כי מדובר ב"יום עצוב למדינת ישראל" והסביר כי "אדלשטיין מקריב את עצמו בממלכתיות ראויה להערכה על מזבח הדיקטטורה השיפוטית". הוא הוסיף: "בהתפטרותו מגן יו"ר הכנסת על הדמוקרטיה הישראלית ועל עצמאותה החשובה של הכנסת ומסרב לקיים פסיקה שדגל שחור מתנוסס מעליה".

 

ח"כ תמר זנדברג מהעבודה-מרצ הגיבה גם היא על ההתפטרות ואמרה כי היא "לא מבטלת פסיקת בג״ץ". היא הסבירה כי "אם לא יכול מצפונית לקיימה טוב שהתפטר אבל הפסיקה לא נוגעת לו כאזרח פרטי אלא כיו"ר מוסד שלטוני. או שהוועדה המסדרת לוקחת פיקוד ומפעילה את הכנסת או שהיא בוחרת סגן שיעשה זאת".

 

היא הוסיפה: "בכל מקרה אדלשטיין לא יכול להפר פסיקת בג"ץ בהתפטרות והכנסת חייבת לקיימה".

מחאת הדגלים השחורים (צילום גלעד כהן)
מחאת הדגלים השחורים מחוץ לכנסת(צילום גלעד כהן)
 

במקביל להודעתו של אדלשטיין בכיכר הכנסת הפגינו עשרות אנשים ממחאת "הדגלים השחורים" שמלווה את המאבק מתחילת ההליך בבג"ץ. המפגינים מסרו כי "הסירוב של ראשי הליכוד, בראשות הנאשם נתניהו, לכבד את החלטת בג"צ מדגיש את עומק הבור שבו נמצאת הדמוקרטיה הישראלית".

 

זוהי הפעם הראשונה שיו"ר כנסת מתפטר בישראל, וההשלכות המנהלתיות עדיין אינן ברורות לחלוטין. יש לציין כי חוק יסוד הכנסת קובע כי לאחר הבחירות ועד בחירת יו"ר הכנסת, ימשיך לכהן בתפקידו יו"ר הכנסת היוצאת אם שב ונבחר כח"כ. לכן, אדלשטיין ניהל את הישיבות הראשונות.

 

החוק מתייחס גם למקרה שיו"ר הכנסת לא נבחר כח"כ - ואז יכהן הוותיק שבחברי הכנסת, שאינו ראש הממשלה, שר או סגן שר, כיו"ר הכנסת בפועל. במקרה כזה חבר הכנסת הוותיק הוא עמיר פרץ, שנבחר לראשונה לכנסת בבחירות לכנסת ה-12 בשנת 1988. עם זאת, אין התייחסות בחוק למקרה שיו"ר הכנסת - שכיהן בכנסת הקודמת - נבחר לכנסת, אבל מתפטר מתפקידו לפני שנבחר יו"ר חדש.

 

היועץ המשפטי של הכנסת יצטרך להכריע מה יקרה בהמשך, וייתכן כי גם בג"ץ יידרש לעניין, אם תוגש עתירה בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ הכנסת
אדלשטיין
צילום: ערוץ הכנסת
מומלצים