שתף קטע נבחר

נגיף הקורונה עלול לסכן גם את קופי האדם

מומחים קראו להקפיא את התיירות באזורים שבהם יש קופי אדם וגם לצמצם את המחקרים בנושא. בספארי ברמת גן כבר נקטו באמצעי זהירות

נגיף הקורונה לא מסוכן רק לבני אדם: מדענים מזהירים כי הנגיף עלול לחסל אוכלוסיות שלמות של גורילות, שימפנזות ואורנגאוטנגים בטבע. בשל החשש, בספארי ברמת גן מצמצמים מגע עם הקופים

 

"SARS-CoV-2, נגיף הקורונה האחראי למגיפת ה-COVID-19, הוא איום למשפחה הקרובה ביותר שלנו, קופי האדם", נכתב במכתב שעליו חתמו 25 מומחים. במכתב, שפורסם בכתב העת Nature, דחקו המומחים בממשלות, גופי שימור, חוקרים ומדריכי תיירות להגן על קופי האדם הגדולים בטבע. "לא ידוע האם אחוזי התחלואה והתמותה המיוחסים לנגיף בבני אדם דומים לאלה שבקופים. אך מעבר של פתוגנים בבני אדם לקופים יכול להוביל לתוצאות קשות", כתבו המומחים. 

 

 

המומחים מבקשים להקפיא את התיירות בטבע וגם לצמצם את מחקרי השדה בטבע, העוסקים בקופים. המומחים מזהירים כי ציד בלתי חוקי של קופים עלול להתגבר לאור העובדה כי באתרי הטבע תהיה נוכחות קטנה יותר של תיירים וחוקרים.

 

מכתב החוקרים מתפרסם על רקע מחקרים קודמים, שמראים כי נגיף הקורונה יכול לעבור מבני אדם לקופים. מחקר שהתפרסם ב- 2016, שבו הייתה שותפה החוקרת הישראלית לירן סמוני שצמחה בספארי ברמת גן, סקר התפרצות של נגיף קורונה OC43 בשימפנזים בטבע בחוף השנהב. יש לציין כי ידוע כי פתוגנים בבני אדם יכולים לעבור לקופים ואף לגרום לתוצאות קטלניות.

 

במקרה של השימפנזים באפריקה, הם סבלו מתסמינים קלים כגון שיעול והתעטשויות. אבל החוקרים ציינו כי הופעת הסארס והמארס שינו את התפיסה שלנו בכל הנוגע לפתולוגיה של נגיף הקורונה.

 

משפחת שימפנזים (צילום: shutterstock)
משפחת שימפנזים(צילום: shutterstock)

 

התפרצות הנגיף בישראל הובילה את הספארי ברמת גן לנקוט בפעולות להבטחת שלומם ובריאותם של הקופים. ד"ר גלעד גולדשטיין, מנהל האוסף הזואולוגי בספארי, מסביר כי "זן נגיף הקורונה הזה הוא חדש. לא יודעים אם הוא יכול לעבור מבני אדם לבעלי חיים אחרים, ואם הוא יעבור מה זה יעשה לבעל החיים. הבקשה של המומחים נשמעת מאוד הגיונית בנסיבות האלה. לפחות עד שנדע יותר על הנגיף. אני מקווה מאוד שלא נראה התפרצות כזו באוכלוסיית קופי האדם".

 

בספארי נוקטים המטפלים באמצעי זהירות נוספים. בשגרה, מטפל שמרגיש שהוא חולה או מצונן נמנע מלהגיע לעבודה או לעבוד עם הקופים. "עם הקורונה", אומר ד"ר גולדשטיין, "אנו עוטים מסיכות על הפנים כדי להגן על עצמנו, אבל גם כדי לא להדביק את הקופים אם הם רגישים לנגיף, דבר שאנחנו עדיין לא יודעים. בנוסף, אנו עובדים בשגרה על תוכנית אימון עם הקופים כדי ליצור מגע קרוב ויחסי אמון. בעקבות התפרצות הקורונה הפסקנו כי זה דורש מגע קרוב בין המאמן והמתאמן. זה ירד מסדר היום וזה מאוד עצוב עבורנו, שכן מדובר בשיטת עבודה חשובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים