שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

הסגר יחכה: בשבדיה בתי הספר פתוחים והמסעדות מלאות

שבדיה לא ממהרת להצטרף לשאר אירופה, ונוקטת גישה ייחודית מול הקורונה. בתי הספר פתוחים, המסעדות מלאות והפאבים עמוסים: "אל תישארו יותר מדי בבית, זה לא טוב לבריאות". רבים תוקפים את הממשלה: "סיכון חיי אדם". האם מספר החולים מצדיק את המודל השבדי?

בשעה שרוב מדינות אירופה הטילו צעדים דרסטיים כדי לבלום את התפשטות נגיף הקורונה, כולל סגר מוחלט בחלק מהמדינות, בשבדיה נוקטים גישה שונה. בניגוד למדינות אחרות ביבשת שבדיה לא סגרה את בתי הספר היסודיים, את המסעדות ואת הפאבים. היא אפילו מעודדת את האזרחים לצאת החוצה ולהתאוורר. המדיניות הזאת שנויה במחלוקת בשבדיה ומעוררת דיון סוער. האם המדינה עושה את הדבר הנכון?

 

"אנחנו לא רוצים שהייאוש האנושי בווהאן ובברגמו יהיה גם בשבדיה", כתב ביום ראשון העורך הראשי של העיתון הנפוץ בשבדיה, Dagens Nyheter. "מדובר בהימור שמפר את העיקרון הבסיסי ביותר של החברה: לכל אדם יש ערך אינהרנטי". הוא קרא לשינוי במדיניות השבדית, או להגדלה משמעותית של מספר הבדיקות לגילוי קורונה.

נגיף קורונה שבדיה פאב שטוקהולם (צילום: AFP)
גם בימי הקורונה: שותים בפאב בשטוקהולם(צילום: AFP)
 

ראש הממשלה סטפן לופבן קרא השבוע לשבדים "לקחת אחריות" ולהיות קשובים להמלצות הממשלה. השבדים מתבקשים להישאר בבית אם הם חולים ולהשתדל לשמור מרחק אחד מהשני. מי שיכול לעבוד מהבית מתבקש לעשות זאת. שבדיה קוראת לאזרחים שנמצאים בקבוצות הסיכון, או בני 70 ומעלה, להישאר בבית.

 

שבדיה אוסרת על התקהלויות של יותר מ-500 איש. בבריטניה ובגרמניה אוסרים על התקהלות של יותר משני אנשים בלבד. ממשלת שבדיה מליצה לסגור את התיכונים ואת האוניברסיטאות, ולהעביר שיעורים באינטרנט.

נגיף קורונה שבדיה פאב שטוקהולם (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בשלישי הממשלה הודיעה הממשלה שבמסעדות ובפאבים ישרתו רק את הלקוחות שמתיישבים בשולחנות (ולא על הבאר למשל), כדי להימנע מצפיפות. לפי שעה אין כוונה לסגור את המסעדות והפאבים. במערכת הבריאות קוראים לשבדים לשקול נסיעות וביקורים של קרובי משפחה בחג הפסחא.

 

למרות ההנחיות, עבור שבדים רבים החיים נמשכים כמעט כרגיל. הפאבים והמסעדות היו מלאים בסוף השבוע. בשעות העומס בכבישים האוטובוסים בשטוקהולם היו מלאים, למרות ההמלצות לשמור מרחק.

נגיף קורונה שבדיה מסעדה שטוקהולם (צילום: AP)
מסעדה בבירת שבדיה(צילום: AP)
 

בניגוד לשבדיה, בנורבגיה השכנה הציגו לפני כשבועיים את "הצעדים הפולשניים ביותר" שנראו בעתות שלום. בין השאר אסרה נורבגיה לקיים אירועי ספורט ותרבות וסגרה את בתי הספר והעסקים. הפרלמנט בשבדיה הסתפק עד כה באישור חוק מזורז, שמאפשר לסגור את בתי הספר והגנים – במידת הצורך. עם זאת, כדי ליישר קו עם שאר האיחוד האירופי, גם שבדיה סגרה את הגבולות שלה לנסיעות שאינן הכרחיות.

 

התקשורת השבדית מתחה ביקורת קשה על המדיניות של הממשלה. הפוליטיקאים השיבו שהממשלה תתחשב בעצת המומחים מסוכנות הבריאות הציבורית. הסוכנות עדיין לא קראה להחמיר את הצעדים, ואמרה שמי שצריכים להישאר בבית הם האזרחים המבוגרים, ולא הילדים.

נגיף קורונה שבדיה מסעדה שטוקהולם (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

"ברגע שסוכנות הבריאות הציבורית מבקשת שהממשלה תקבל החלטה, נעשה זאת במהירות", אמרה החודש שרת הבריאות לנה הלנגרן. אבל לא כולם שותפים לאמון של הממשלה בסוכנות: חלק מהשבדים מאשימים את הממשלה בסיכון חיי אדם.

 

ברשתות החברתיות תקפו רבים את הסוכנות ואת הדובר הראשי שלה, האפידמיולוג אנדרס טגנל. כמות הנאצות הייתה רבה כל כך שראש הסוכנות, יוהאן קרלסון, הרגיש צורך להגן על טגנל ואמר שהמתקפה שהוא עובר אינה ראויה.

נגיף קורונה שבדיה שטוקהולם (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

הלחץ הגובר לא משנה את העמדה של הרשויות – שהצעדים הדרקוניים לא יעילים מספיק ולא מצדיקים את ההשפעה על החברה. ביום שני יוהאן גיסקה, לשעבר אפידמיולוג ראשי וכיום יועץ לארגון הבריאות העולמי, קרא לשבדים לצאת החוצה ולהתאוורר בשמש האביבית. "קחו חבר ושמרו על מרחק של מטר. אל תחבקו את השכן שלכם. קחו תרמוס ושבו על ספסל בפארק. לשבת יותר מדי בבית זה רע לבריאות שלכם".

 

האם גיסקה צודק? כך או כך, מספר חולי הקורונה בשבדיה לא גדול בהרבה מכמות החולים במדינות השכנות שלה. נכון ליום שלישי דיווחה שבדיה על 2,272 חולים. בדנמרק ונורבגיה – שבכל אחת מהן מספר האזרחים קטן בחצי מזה של שבדיה – דווח על 2,566 ו-1,577 חולים בהתאמה. עם זאת, במדינות הסקנדינביות מאמינים שמספר החולים האמיתי גבוה בהרבה, מכיוון שהן עורכות בדיקות רק למי שסובל מתסמינים קשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים